Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

Az éber szedáció segít leküzdeni a fogorvostól való rettegést

2019. június 24. 8:27

A fogászati rendelők kapcsán megannyi rémes történet kering a közhiedelemben. Sokak emlékezetében ott él mind a mai napig egy-egy kellemetlen és fájdalmas emlék, ami olyannyira rögzült bennük, hogy valósággal rettegnek a fogorvosoktól.

Pedig a különféle fogászati beavatkozások manapság már sokkal kevesebb fájdalommal járnak együtt. Ettől függetlenül a huzamosabb ideig történő halogatás komoly következményekkel járhat, ezért mindenképp le kell küzdeni valamilyen módon ezt a fajta erős félelmet.

Az éber szedáció a tapasztalatok szerint ideális megoldást jelenthet a problémára. Rövid bejegyzésünkben bemutatjuk a működését, illetve a vele kapcsolatos tudnivalókat is.

Mit jelent pontosan az éber szedáció?

Az éber szedációval intravénásan altató- és nyugtatószereket juttatnak be a szervezetbe. Ezeknek a hatására megnyugszik a beteg, és nem fog sem fájdalmat, sem pedig félelmet érezni.

Fontos leszögeznünk, hogy az éber szedáció nem altatás. Sokkal inkább egy kellemes, a felszínes alváshoz hasonló állapotként írható le.

Implantáció, vagy például egy beteg fogeltávolítása kapcsán csökkenthető a segítségével a szorongás és a félelem.

Tudnivalók az éber szedációval kapcsolatban

A páciens, habár nem érez szorongást, ettől függetlenül a beavatkozás során végig képes öblíteni, kinyitni és becsukni a száját. Tud válaszolni a feltett kérdésekre, és jelezni képes, amennyiben valami nincs rendben.

Néhány dolgot azonban nem árt tudni a beavatkozással kapcsolatban. Például terhesség, légúti fertőzések idején vagy szívinfarktus utáni 3 hónapban nem javasolt alkalmazni.

Az eljárást mindenképpen alapos vizsgálat előzi meg, illetve közben is folyamatos a kontroll. Előtte 4-5 órával már nem fogyasztható étel, vizet inni is maximum két órával korábban szabad csak.

A kezelés napján tilos az alkohol fogyasztása, illetve a vezetés sem javasolt utána. Az eljárás végeztével a páciens néhány óráig még megfigyelés alatt marad a saját egészsége érdekében.

Amikor az éber szedáció hatékony megoldás lehet

Leginkább a komolyabb, több időt igénylő beavatkozások kapcsán lehet célszerű az alkalmazása.

Ilyen lehet például egy szájsebészeti műtét, egy fogászati implantátum beültetése, illetve amikor egy ülésben több beavatkozás is megtörténik.

Persze akkor is jó választás lehet az éber szedáció, amikor komolyabb félelem áll fenn a beavatkozás kapcsán. A kezelés által ugyanis egyaránt megszűnik a rettegés és a fájdalom is, ezáltal előbb túl lehet esni a régóta esedékes látogatáson a fogorvosnál.

Ennek pedig hosszabb távon lesz komoly jelentősége, ugyanis a halogatás leküzdésével növelni lehet a fogak élettartamát, és fenntarthatóvá tehető a fogazat egészsége.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.