2019. szeptember 20., péntek
Friderika névnap

Évadot zárt Veszprém kulturális szívcsakrája

Társulati üléssel zárta az évadot kedd délután a Veszprémi Petőfi Színház.

Bár a nyári tájelőadások miatt a munka nem áll le, a következő hetekben a teátrum munkatársainak azért mégiscsak több ideje lesz önmagukkal, családjukkal foglalkozni. Az évadzáró társulati ülés lehetőséget adott arra, hogy az elmúlt szezon számait is mérlegre tegyük: a Petőfi Színház 314 előadására 20 088 bérletes, összesen pedig 110 ezer néző ült be az évad során.

Oberfrank PálOberfrank Pál

Ahogy arra Oberfrank Pál igazgató rámutatott, a színház anyagi helyzete stabil, az államtól 250 millió, a várostól 150 millió forint támogatást kaptak, melyek a bevétellel kiegészülve biztosítják a működéshez szükséges forrást.

A számok a fenntartó önkormányzat számára fontos adatok - jegyezte meg Porga Gyula, aki hozzátette: polgármesterként számára azonban fontosabb szempontok is léteznek. Leginkább az, hogy a veszprémiek jól érezzék, otthon érezzék magukat a városukban. A Petőfi Színház sokat tesz azért, hogy erősítse a közösségeket, segít abban, hogy az előadások után más szemmel lássuk a világot, pozitívabban szemléljük az életünket.

“A veszprémi közönség imádja a színházat és a színészeket; nem lehet számokkal leírni azt, hogy mit jelent, ha egy városnak ilyen színháza van.”

Porga GyulaPorga Gyula

Ebben az igazgató is egyetért a polgármesterrel. Mint mondta, a sok, előadásokon túli program, amit szerveznek, elengedhetetlen ahhoz, hogy a színház és a közönsége között kapcsolat, párbeszéd alakuljon ki, és hogy a nézők azt érezzék, hogy “a Petőfi Színház egy kulturális csakrapontja Veszprémnek.”

A Petőfi Színháznak az Európa Kulturális Fővárosa programban is fontos szerep jut majd - illetve ahogy arra Porga Gyula rámutatott, már eddig is fontos szerep jutott, hiszen a pályázat sikeréhez a színház eddigi közösségépítő munkája is nagyban hozzájárult. 2023-ra azonban egy teljesen megújult épület fogadhatja majd be az ünnepi év programjait, hiszen a Modern Városok Programban jövőre megkezdődik a színház rekonstrukciója. A tervek szerint az épületet a következő évad végén ürítik ki, a társulat a volt Dimitrovba költözik, hogy aztán 2022 végére már méltóbb körülmények közé térhessenek vissza.

Kellerné Egresi ZsuzsannaKellerné Egresi Zsuzsanna

A társulati ülésen több díjat is átadtak. A polgármester Pro Meritis díjat adományozott Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettesnek.

Kellerné Egresi Zsuzsanna 25 éve tagja a Veszprémi Petőfi Színháznak. 1994-től művészeti titkárként, majd 1998-tól színházi főtitkárként dolgozott. 2014 óta általános igazgatóhelyettes pozíciót tölt be. Pályája kezdetén meghatározó szerepet töltött be A tánc fesztiválja, valamint az Országos Színházi Találkozó veszprémi megszervezésében és megvalósításában. Megalakulásakor ügyvezetője volt és 13 évig szervezte a Veszprémi Ünnepi Játékokat, a későbbi VeszprémFestet. Dolgozott a székesfehérvári Vörösmarty Színház szakmai tanácsadójaként is. Szakértelmével, kreatív ötleteivel nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a színház több, mint húszezer bérlettulajdonossal büszkélkedhet, az éves látogatottság pedig 100.000 fő körül alakul. A színházon kívül Veszprém város kulturális életének is meghatározó tagja, a város jótékonysági rendezvényeinek is aktív részese. Számos kezdeményezéssel segíti a színház élményét mindenkihez eljuttatni. Nevéhez fűződik többek között az Érzékenyítő Fesztivál, a Bérletek éjszakája, a Színház az állatkertben vagy a Házhoz egy a Petőfi Színház kezdeményezés is. Közösségi ember, akinek gondolkodását, döntéseit mindig a közösség tisztelete, szolgálata határozza meg. Időt és energiát nem sajnálva a veszprémi közönségért, társulatért, a magyar színházművészet jövőjéért dolgozik.

A társulat által alapított elismeréseket is kiosztották: a Petőfi-díjat Oberfrank Pál, a Latinovits-díjat Kőrösi Csaba, a Medgyaszay-díjat pedig Szórádi Roland vehette át.