Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új vonattal utazhatunk az ország legszebb vonalán

2019. június 28. 4:01
Komfortos motorvonatok közlekednek a gyönyörű szurdokvölgyön áthaladó, népszerű Veszprém-Győr vasútvonalon.

"A Győr-Veszprém vasútvonal Magyarország közlekedési rendszerének csiszolatlan gyémántja. Gyémánt, hiszen egyrészt egy jó állapotú, nagy teljesítőképességű infrastruktúra, másrészt hazánk legszebb vasútvonala. Ugyanakkor csiszolatlan, mert az elmúlt évtizedek hibás döntései, a szolgáltatásfejlesztés állandó halogatása miatt mindeddig nem sikerült kellő mértékben kihasználni a benne rejlő lehetőségeket."

Így fogalmaz köszöntőjében a Bakonyvasút Szövetség oldalán Bödecs Barnabás a szövetség elnöke.

Porga Gyula polgármester örömteli eseményről számolt be csütörtök este a veszprémi vasútállomáson: az ország egyik legszebb vasúti nyomvonalán új motorvonatokat állítottak forgalomba.

Néhány évvel ezelőtt a vasútvonal sorsa kétséges volt, majd létrejött a Bakonyvasút Szövetség azzal a céllal, hogy összefogja és hatékonyabbá tegye azon szervezetek munkáját, amelyek tevékenyen kívánnak részt venni a Győr-Veszprém közötti vasútvonal megmentésében és fejlesztésében.

A polgármester elmondta, hogy miután Navracsics Tibor országgyűlési képviselő és a szervezet együttműködésével sikerült megmenteni vonalat, a következő lépcsőként egy 2017-es együttműködés lehetőségével kereste fel az önkormányzatot a Bakonyvasút Szövetség: a cél a korszerűbb, jobb minőségű utaskiszolgálás megvalósítása azoknak, akik ezen az útvonalon szeretnének közlekedni.

A korszerűbb, modern, 21. századi körülményeket nyújtó Jenbacher motorvonatokkal sokkal kényelmesebb és vonzóbb perspektívát kínál a korábbinál a vasúti közlekedés a vonal utasainak. A vonatokon wifi is működik, illetve a járműveken kerékpár tároló is van, így kényelmes az utazás kerékpárral, ami a Cuha-völgyén áthaladó kedvelt kirándulóhelyeket érintő szakasz esetében fontos tényezőnek számít.

Brányi Mária alpolgármester és a Bakonyvasút Szövetség ellenörző bizottságának elnöke kiemelte, hogy a kényelmesebb vonattal vonzóbbá tehető a vasúti közlekedés, ám nemcsak a vasút fejlődése cél számukra, hanem a közösségi közlekedés népszerűsítése, a vasúti közelekedés fenntartása, amelyhez minél több eszközt igyekeznek megragadni. A szövetség a fejlesztéseken kívül, résztvesz kirándulóhelyek kialakításában, illetve vendégházak működtetésében is az érintett vonalak mentén.

- A helyi, városon belüli közösségi közlekedés javítása mellett fontos volt a város megközelíthetőségének könnyítése, kényelmesebbé tétele is. 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém: az, hogy a városba érkező vendégek, turisták és a vonalon közlekedők milyen úton jutnak el Veszprémbe és mi az, amit először látnak meghatározhatja az első benyomást - jegyezte meg a polgármester.

Porga Gyula elmondta, hogy reményei szerint a vasútállomás és környékének rendbetétele, megszépítése is hasonlóan erős és hatékony összefogással valósulhat meg.

A fiatalok ugyan nem a végállomásig utaznak, de mosolyogva várták az új jármű indulását.A fiatalok ugyan nem a végállomásig utaznak, de mosolyogva várták az új jármű indulását.

A sajtótájékoztatót követően el is indult utasaival a motorvonat, amelyet Brányi Mária szerint mindenkinek érdemes kipróbálni.

Többen is integettek a távozó vonatról.Többen is integettek a távozó vonatról.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Két áprilisi hétvégén, 6-án és 7-én, valamint 13-án és 14-én a Déli pályaudvaron komplex karbantartást végeznek, ezért akkor az állomás nem indít és nem fogad vonatokat, ugyanakkor a pénztárcsarnok a lezárás ideje alatt is megközelíthető marad - közölte a Mávinform szerdán a vasúttársaság honlapján. 2024. április 3. 15:32 Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Hatalmas sikert aratott a 350 forintos tanuló bérlet Veszprémben, már az első hónapban több ezer új fiatalt sikerült megnyerni a közösségi közlekedésnek. 2024. március 7. 13:17 A GTA-ban érezte magát a sofőr közélet A GTA-ban érezte magát a sofőr A valószínűleg ittas állapotú férfi a lépcsőn át szeretett volna távozni autójával, ám az érdekes manőver nem sikerült. 2024. március 2. 9:13 Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között közlekedés Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között Befejeződött a Nemesvámost és Veszprémfajszot összekötő 1,35 km-es útszakasz teljes felújítása, így az utazási élmény mellett a biztonság szempontjából is sokat javult a helyzet. Sőt, Nemesvámoson már egy fix traffipax is figyeli az autósokat. 2024. március 1. 9:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.