Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

190 éve tartó szüntelen szolgálat

2019. június 28. 15:22
A Csolnoky Ferenc Kórház az egyetlen olyan intézmény Veszprémben, amely 190 éve, alapítása óta szüntelenül, ugyanazon a helyen látja el az eredetileg meghatározott feladatait: az emberek gyógyítását és a biztonságérzet megteremtését. Pénteken a Semmelweis-napi ünnepségen a kórház jubileumát is ünnepelték az intézményben.

Kórházi- és városvezetőkből, civil támogatókból és természetesen a kórházi dolgozókból álló népes társaság gyűlt össze péntek délután a Csolnoky Ferenc Kórház Csillag-termében. Semmelweis Ignác 201. születésnapja, valamint a megyei kórház 190 évvel ezelőtti alapítása alkalmából megrendezett ünnepségen a kórház egykori, a jelenkori és a jövőbeni munkatársainak is üzentek a felszólalók.

Az eseményt megtisztelte dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, aki ünnepi beszédében idézte prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter levelét is, miszerint az egészségügyben dolgozók munkája nem csupán a gyógyításban merül ki, ők biztosítják az embereknek a biztonságérzetet, egészségben és betegségben egyaránt. Felidézte Semmelweis Ignác munkásságát, akinek eredményeit csupán halála után ismerték el, azonban ez nem gátolta abban, hogy korának mindennapos gyakorlatait kritikus szemmel nézze, felfedezve azokat az apró, ám forradalmi részleteket, mint amilyen a rutinszerű kézmosás, ezzel is betegek tömegét megmentve a fertőzésektől. Az államtitkár kiemelte, hogy a veszprémi kórház 190 évvel ezelőtt példaértékű társadalmi összefogás által jöhetett létre, a ma itt dolgozóknak pedig megköszönte, hogy őrzik Semmelweis gondolatiságát ennyi idő után is.

Dr Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárDr Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár

Az ünnepségen felidézték a kórház közel két évszázados történelmének fordulópontjait. 1829-ben mindössze nyolc ággyal kezdték a gyógyítást Veszprémben szervezetten. Ez a szám az évtizedek alatt folyamatosan növekedett, miközben újabb és újabb gyógymódokat vezettek be, haladva a kor technikai fejlődésével. A világháborúk és forradalmak olykor a kilátástalanságba sodorták az intézményt, de az akkori vezetőknek – köztük a 44 évig igazgatóként szolgáló dr. Csolnoky Ferencnek – és a veszprémiek összefogásának köszönhetően mindig talpra állt az intézmény. Miközben a mai napig tart a kórház fejlesztése, történetében mégis az utolsó jelentős fordulópont 1995-ben volt, amikor névlegesen is megkapta azt a szerepet, amit 1950 óta látott el: megyei kórházzá nyilvánították.

Dr. Szántó Tamás megbízott főigazgató ünnepi beszédében három olyan személy példáján keresztül emelte ki a kórházi dolgozók felelősségét, akik az elmúlt 190 évben nem feltétlen töltöttek be vezető szerepet a kórház életében, de munkájukkal ők is hozzájárultak a kórház fő küldetéséhez: az emberek segítéséhez és gyógyításához. Kiemelte, hogy mindenkinek felelőssége van ebben és mindenkit megillet a hála ezért az áldozatos munkáért.

Az ünnepség emelkedett pillanataihoz a Petőfi Színház művészei is hozzájárultak különböző, a gyógyításhoz és orvostudományhoz kapcsolódó versek és dalok előadásával.

A Semmelweis-napi ünnepség végén átadták a másodfőorvosi kinevezéseket, adjunktusi kinevezéseket, valamint értékelték a beérkezett tudományos dolgozatokat, továbbá a főigazgató igazgatói dicséretekben részesítette a kórház több dolgozóját is. Végezetül kiosztották az idei Semmelweis-díjat, amelyet dr. Somodiné Kovács Emmának ítéltek oda, valamint az Év Szakdolgozója kitüntetésben részesítették Márton Krisztinát.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.