Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

Balatonnal újratöltve

2019. július 2. 12:00
Koncertek és gasztroélmények a szülőknek, a gyerekek pedig külön junior fesztivált kaptak az idei Balaton Fesztiválon. Az elektronikus disco zenétől a rockon át a retróig, rockabilly-ig, sikerrel zárult a harmadik Balaton Fesztivál.

Hol van már a fagyasztott húspogácsa és csalamádé a hamburgerekből, az olajjal átitatott lángos, vagy éppen a hekk, mint az avatatlanok szerint a hamisíthatatlan balatoni halfajta! A Balaton mára maga mögött hagyta ezeket az évtizedes védjegyeit és felváltotta a kézműves húspogácsa, a töltött lángos és végre valódi balatoni halfajták jelennek meg az étlapokon. De ugyanez igaz a szórakozási lehetőségekre is. A diszkókat ma már kluboknak hívják, falunapok helyett pedig fesztiválok közül válogathatunk. Nem vitás, a „zimmer frei” korszaka elmúlt, és hogy ez jó vagy rossz, afölött nem érdemes pálcát törni, csupán a Balaton is igazodik a kor változásaihoz.

fotó: Gondán Józseffotó: Gondán József

Közben felnőtt egy nemzedék, akik az NDK-s Trabantoktól indulva ma már családi egyterűkkel érkeznek ugyanahhoz a Balatonhoz. Ők ihlették, illetve ők hívták életre a Balaton Fesztivált, amit idén immáron harmadszorra szerveztek meg Balatonkenesén ingyenesen.

A szervezőknek fel volt adva a lecke: ötvözzék a Balaton retro életérzését és a XXI. századi igényekkel, miközben megpróbálják megszólítani azt a korosztályt is, akik már a modern DJ-ken szocializálódtak zeneileg. Sikerült, és a végeredmény egy különleges és színes fesztivál lett Balatonkenesén.

fotó: Balaton fesztiválfotó: Balaton fesztivál

Bagi Péterrel, a fesztivál egyik főszervezőjével és megálmodójával, valamint Birincsik Alberttel, a Balaton Fesztivál marketing igazgatójával a második napon futottunk össze, amikor a streetfood kocsik és a színpad között rohantak. Mindketten kötődnek a Balatonhoz, fiatalkorukból számos történet maradt meg főleg az északi parthoz kapcsolódóan. Kezdve a stoppolással, a balatoni diszkókon át a hajnali hódításokig.

- Ma már mindketten családapák vagytok, mégis a gyerekekkel együtt itt buliztok, pontosabban csináltok egy olyan fesztivált, ahol azok is megtalálják a nosztalgikus érzéseket, akik lehet csak néhány nyarat töltöttek el a Balaton-partján.

Albert: A Balaton Fesztivál tematikája is azt tükrözi, ahogy mi anno megéltük a Balatont. Mi jó a Balatonban? A víz, a társaság, a kaja, a hideg sör, a buli. Ez az alap, amit ide akartunk hozni és három éve ez alkotja a gerincét a Balaton Fesztiválnak.

fotó: Gondán Józseffotó: Gondán József

- Az utóbbinál sikerült elég széles körből meríteni. Gondolok itt az elektronikus zenei naptól kezdve a rock-napon át egészen a rockabilly estéig.

Péter: És a szombati retro napot se hagyd ki! Az idei fesztivál szervezésének úgy mentünk neki, hogy volt mögöttünk két év tapasztalata. Nem súlyozni akartuk a pozitív és negatív élményeket, hanem mindent beemelni, ami az előző években jó volt és tetszett az embereknek. Ezért a zenei felhozatal is több stílust képvisel. Pont azért, hogy a fiatalok után, vagy mellett a klasszikus rockzene kedvelőinek, vagy éppen a retrozene szerelmeseinek is vonzó legyen a Balaton Fesztivál.

fotó: Balaton Fesztiválfotó: Balaton Fesztivál

- Idefele jövet a 71-es út másik oldalán ugrálók, dodzsemek és gyerekszínpad mellett jöttünk el...

Péter: Az kérlek szépen a Junior Balaton Fesztivál programjainak a helyszíne. Ahogy a balatoni élményeket mindenki másképp éli meg, úgy ezt a fesztivált is szerettük volna úgy megalkotni, hogy a legkisebbeknek is emlékezetessé tegyük. A Gyermek Élménypark is egy fesztivál a fesztiválon belül. Koncertekkel, programokkal, balatoni játékokkal, de itt is a megszokott körhinta és ugrálók mellett interaktív- és öko-programokkal, labirintussal, Gulyás Péter kézilabdázó vezetésével sportvetélkedőkkel, játékos ismeretterjesztő programokkal, a Pannon Egyetemmel közösen színezd ki a Balatont aktivitással, a Honvédséggel együttműködésben harcászati bemutatóval és még holnap reggelig sorolhatnám, hogy mi mindennel...

fotó: Balaton fesztiválfotó: Balaton fesztivál

- Akkor gondolom ne menjünk végig tételesen a streetfood kocsik kínálatán se...

Péter: Idő hiányában ne, de nagyon figyeltünk, hogy a lehető legjobb minőségű és népszerű felhozatal legyen a Balaton Fesztiválon ételből és italból is. Miért mit ennél?

- Mindenképpen valami különlegeset, amit máshol nem biztos, hogy megkaphatok.

Péter: Apropó gasztronómiai különlegességek... idén társult hozzánk az első alkalommal vidéki helyszínre települt Vegan Food Fest. Szintén az „ízek és mesterségek utcája” névre keresztelt területünkön ilyen ételkülönlegességekből is lehet válogatni. Ez ugyanúgy illeszkedik a XXI. századi balatoni életérzéshez, mint annak idején a lángos-sör kombináció a strandokon. A Balaton Fesztivál pedig az a hely, ahol minden ilyen megtalálható.

fotó: Balaton fesztiválfotó: Balaton fesztivál

- Mielőtt elfutnátok, csak két mondatban: mik a tervek jövőre?

Albert: olyan színes Balaton Fesztivál, mint idén. Meg persze néhány plusz meglepetés.

A balatoni fesztiválok egyik kulcskérdése az időjárás szokott lenni, az idei Balaton Fesztivállal viszont az égiek is kegyesek voltak. Így valóban adva volt minden ahhoz, hogy a Balaton keleti-medencéjének egyik legnagyobb fesztiválja elérje a kitűzött célját. És amikor péntek este a színpad előtt a fekete Lord-pólós rockerek mellett vidáman sétál el az édesapa a vigyorgó gyerekével, akkor megfogalmazódik az emberben, hogy az, amit megálmodtak ide Balaton Fesztivál címen, az a konstrukció tényleg jól működik és van létjogosultsága a magyar tenger partján.

fotó: Balaton fesztiválfotó: Balaton fesztivál

Hajas Bálint
további cikkek
Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. 2024. március 19. 9:34 Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. 2023. december 4. 17:55 Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Az ünnepi készülődés jegyében a szervezők bejelentették a 2024. augusztus 1-3. között meghirdetett 12. Paloznaki Jazzpiknik első nagyszínpados fellépőit. 2023. november 29. 11:57 Memoár egy álomról: jubileumi könyvvel és filmmel jelentkezett a VeszprémFest VeszprémFest Memoár egy álomról: jubileumi könyvvel és filmmel jelentkezett a VeszprémFest Veszprémben az álmok valóra tudnak válni. Még akkor is, ha olyan hihetetlennek tűnő álomról van szó, mint az, hogy arénákat megtöltő világsztárok muzsikáljanak egy relatíve pici város ékes terein. Húsz év koncertjei, a VeszprémFest rá a példa, melynek legizgalmasabb pillanatait most könyvben és filmen is felidézhetjük. 2023. november 24. 17:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.