Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Elefántház belülről, napköszöntés vadállatokkal

2019. július 4. 3:03
A veszprémi nyári táborokat bemutató cikk-sorozatunkban ezúttal az állatkert nyári foglalkozásába pillantottunk be.

Az állatkert nemrég átadott logisztikai központjában található klinikán vagyunk, ahol Szekér Pál állatorvos épp kiselőadást tart arról, milyen műveletek szükségesek ahhoz, hogy egy tigrist vagy antilopot megvizsgáljanak. Huszonöt, jellemzően alsós kisgyerek figyel szájtátva, mikor az állatorvos rögtönözve játszja el egy papírdobozra célzott fúvócsővel, hogyan kell műtét előtt elaltatni egy vadállatot.

A gyerekek ilyen, és ehhez hasonló élményeket szerezhetnek a veszprémi zoo táborban egy hét alatt. Megismerik mi folyik a színfalak mögött, de a tanulásra is nagy hangsúlyt fektetnek, hisz mint Csizmadia Károly zoo pedagógus elmondja, a Veszprémi Állatkertben az oktatás-ismeretterjesztésnek régi hagyományai vannak.

– Ezt a szaknyelv az utóbbi két évtizedben zoo-pedagógiaként emlegeti, melynek egy változata a nyári zoo tábor. Veszprémben tematikus napokra lebontva zajlanak négy héten át az egyhetes állatkerti foglalkozások az általános iskolás korosztály számára. Az első nap jellemzően állatkerti topográfia, a kedd paleontológia, azaz őslénytan a Dínóparkban, a szerda az emlősök napja a Böbe Majom Tanodájában, a csütörtök a hüllőké a Kölyökdzsungelben, a péntek a patásoké - részletezi a pedagógus, aki nemrég töltötte be 70. életévét, ám a mai napig nagy kedvvel tart a táborozókkal.

-A gyerekek bepillanthatnak olyan mozzanatokba is, amelyet a látogatók nem láthatnak. A héten megnézhették, milyen az elefántház belülről, de például ott lehettek a nagymacskák és a szavannai állatok reggeli kiengedésénél is. A főápolók és gondozók eközben történeteket és szakszerű kiselőadásokat tartanak az állatokról. A fajmegőrzésben résztvevő állatokról (oroszlánok, elefántok, orrszarvúak) jellemzően több szó esik. A hüllőnapon fakultatív módon lehet kézbe venni egy pitont vagy ékszerteknőst- meséli.

Lényeges, hogy a gyerekek megismerik az állatkerti munka szerveződését és az általános természetvédelmet is. A Böbe Majom Tanodája helyet biztosít arra, hogy bemutassa az állatkert gyűjteményeit, archív felvételeit, de a külön a foglalkozások is itt zajlanak.

- Jó látni, hogy a gyerekek a különböző dokumentumfilmekből és könyvekből mennyire tájékozottak. Vegyes a korosztály és a hely is, ahonnan érkeznek: Veszprém mellett voltak itt már itt nyaraló New York-i, berlini és párizsi magyar szülők gyermekei is. Vannak örök visszatérők is, akik néhány év után az „asszisztenseimmé” váltak - mondja „Károlybácsi”, aki szerint a gyerekek nagyon élvezik az itt eltöltött napokat.

A tábor népszerűségét jelzi, hogy jellemzően már őszi időszakban érkeznek foglalások a jövő évi turnusokra.

zoo
Ge. Á.
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.