Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Wimbledon, a Máltai Lovagrend és egy különleges ital

2019. július 10. 12:30
A szerdát tekinthetjük egyfajta ünnepnek is, hiszen ma kezdődnek a VeszprémFest koncertjei, ennek okán méltóképpen egy igazi ünnepi italt ajánlunk olvasóinknak a Rozé, Rizling és Jazz Napok faházaiból.

Egyenesen Franciaországból, Champagne régióból érkeztek a Lanson szőlészet italai. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy néhány palack buborékos pezsgővel van dolgunk, ez az ital valójában sem nem pezsgő, se nem bor, ez champagne.

Hogy az elnevezésen kívül miben különböznek ezek a palackok a hagyományos pezsgőtől, arról Zsandár Tamás borszakértő világosított fel bennünket.

A champagne-ok lényegében szigorú eredetvédelemmel jelölt italok. Majdnem ugyanúgy készülnek, ahogy a pezsgők is, viszont itt a fajta is meg van határozva, elsősorban a charnonnay a hangsúlyos és ahogy említettem, kizárólag ebből az észak-francia régióból származhatnak.

Bár Champagne-ban számos champagne-ház működik, az idei veszprémi kollekció mégis egy különleges helyről, a Lanson család birtokáról származik. Aki a kóstolás mellett a palack címkéjére is vet egy pillantást, könnyen kiszúrhat egy ismerős szimbólumot, a Máltai Lovagrend keresztjét. A Lanson család tagjai ugyanis tradicionálisan tagjai a lovagrendnek és ez a champagne-on is megjelenik.

A Rozé, Rizling és Jazz Napokon három champagne közül választhatunk: egy rozé, egy dűlő-válogatás és hagyományos champagne.

Amikor kiválasztjuk kedvenc italunkat, nem árt tudni azt sem, hogy a Lanson ház immáron 40 éve a Wimbledoni teniszbajnokság támogatója és rendszeresen megjelennek ott is ezek az italok. Így tehát amikor a veszprémi Óváros téren kortyolgatjuk ezt a frissítő buborékos italt, jusson eszünkbe, hogy Nadal és Federer is ezzel az itallal ünnepeltek győzelmeik után.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45 Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Főzőkurzusra az ember elsősorban azért megy, hogy valamilyen különleges fogás elkészítésével ismerkedjen meg. De nem csak ezért érdemes menni: hanem azért, mert egészen más hangulata van annak, amikor egyedül kísérletezel a konyhában, meg annak, amikor egy csapat idegennel együttműködve hozol össze valami igazán finomat. 2023. december 27. 9:57 Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Finomak, ötletesek, nem mindennapiak, gyorsan elkészíthetőek, és a rájuk szánt időt és energiát tekintve garantáltan érzi a megajándékozott, hogy szeretettel gondolunk rá és fontos nekünk. Mindjárt itt a karácsony, ám ha még nem sikerült volna megtalálni a tökéletes ajándékot, ezekkel az egyszerű, ám nagyszerű gasztroajándékokkal az utolsó pillanatban is garantáltan meglepetést tudunk okozni. 2023. december 22. 21:53 A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában  A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról, de a magyar lakosság 59 százalékkal a harmadik helyre sorolja a gyorsan elkészíthető meleg ételek ranglistáján a 75 százalékkal vezető rántotta és a 69 százalékos népszerűségű melegszendvics után – derült ki a Pick Zrt. reprezentatív felméréséből. 2023. december 31. 16:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.