Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Olasz zenészek élesztik újra a swinget

2019. július 18. 4:05
Ma éjszaka az 1930-es évek ütköznek a XXI. századdal a Kossuth utcán.

A zenei ízlésem elég széles spektrumot fed le — belefér Brahmstól Billie Eilish-ig elég sok korszak és műfaj —, de a szívemnek egyik legkedvesebb időszak a múlt század első felének Amerikája: a jazz, a big band és a swing virágkora.

A korszak szerelmeseinek egy Duke Ellington-, Coltrane- vagy egy Sinatra-lemez (vagy manapság már Spotify-playlist) a mai napig “ínyenc falat”, de a modern populáris zenén felnőtt generációnak sem kell erőszakkal lenyomni a torkán a hangzásvilágot. A swing kifejezetten reneszánszát élte az elmúlt évtizedben, nem kis részben a Parov Stelar által naggyá tett, a modern és a vintázs műfajokat ötvöző electro swing hangzásvilágnak köszönhetően.

Ilyen electro swing agyeldobást ígér az olasz Swingrowers zenekar, akikkel ma 23 órától a Kossuth utcai szökőkútnál találkozhatunk. A négyfős banda a szicíliai Palermóban alakult. A zenekar létrejötte óta hangzásviláguk sokat fejlődött: jazztől a hiphopig, az elektronikus zenétől a vintázst idéző popig. A dance zene frissességét a swing fénykorának, az 1920-1950-es évek lágy hangzásával ötvözve mozgatják majd meg a közönséget.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.