Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kardánkereszt és annak felújítása

2019. július 16. 15:17

Kardánkeresztnek hívják a kardáncsukló központi elemét, ami nem más, mint két egymásra merőleges, csapágyakat tartalmazó csapágypár. Ez a két tengely síkjának egymáshoz képesti elmozdulása lehetővé teszi a nyomatékátvitelt.

A kardánkereszt cseréje jellemző kardántengely felújítási részfolyamat. Maga a kardánkereszt tűgörgős csapágyak segítségével kapcsolódik a kardánvillákhoz, ami rögzítéséért úgynevezett biztosító gyűrűk felelnek. Gépjárművek esetében, amikor a kardántengely kotyogni kezd, gyakran a tűgörgők tönkremenetelére vagy már a hiányára utalnak.

A kardánkereszt működése

A kardánkereszt csapjai csuklósan kapcsolják egymáshoz a csukló villáit. A keresztcsapok a csuklóvillákban karbantartást nem igényelő, teljesen zárt, tűgörgős csapágyakban futnak össze. Ezekbe illeszkedik a tengelyvégződéseket összekötő kardánkereszt. Forgás közben felváltva hol az egyik, hol a másik tengelyre merőleges.

A kardánkereszt funkciója

A kardánkeresztnek két csuklója egymásba kapaszkodik, ezzel egy kötést hoz létre. Így a kardántengely két különálló tengelye között lehetővé teszi a forgó mozgás átadását úgy, hogy a két tengely síkja egymással szöget zár be. A kardánkereszt így jelentős, úgynevezett berázó erőhatásnak van kitéve, ami eredendően kopáshoz, lazuláshoz, a legrosszabb esetben pedig töréshez is vezethet. Az alkatrészek extrém strapabíró anyagból készülnek, mégis ezen alkatrészek meghibásodásával a gépjármű mozgásképtelenné válik.

A kardánkereszt cseréje

A kardánkereszt egy komplett alkatrész, így esetleges kopás, meghibásodás esetén egyben ki is lehet cserélni, és ezzel a problémát teljes egészében meg is oldottuk. Ennek a szerelése nem bonyolult feladat. Végrehajtásához odafigyelésre van szükség. A biztosító gyűrűk eltávolítása után a cserét mindkét csuklóban egyszerre kell elvégezni, így az átvitel karakterisztikája nem fog megváltozni.

A legjobb hír, hogy a kardánkereszt felújítása is lehetséges. A javítással foglalkozó szervizek erre látatlanban konkrét árajánlatot nem fognak tudni adni. Viszont a szakma legjobbjai már maximális kényelemmel ruházzák fel a vendégkörüket. Csak egy telefonhívásába kerül, és már ingyenes felvilágosítást is kaphat a témában a kardanjavitas.hu-tól.

Szolgáltatásuk keretén belül Magyarország teljes területén gondoskodnak az oda- és visszaszállításról egyaránt. A cég képviselői 24 órán belül elmennek a kardántengelyért, azt műhelyükbe szállítják. Ott megvizsgálják, és konkrét árajánlatot, javítási határidőt adnak.

Önnek nincs más dolga, csak elfogadni az ajánlatot, megjavítják, és javítva, felújítva visszaszállítják. Természetesen munkájukat hivatalosan számlásan és garanciális végzik. A most olvasott információkban nincs semmi túlzás, ez csak egy normális európai színvonalú szolgáltatása egy nagyszerű csapatnak.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.