Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Útmutató a nedves takarításhoz

2019. július 19. 8:19

A nedves takarításra olyan körülmények között van szükség, ahol már a száraz takarítás nem segít. A nagyobb mennyiségben lerakódott vagy letapadt kosz, illetve különféle szennyeződések eltüntetése ezzel a módszerrel nagyságrendekkel hatékonyabb ugyanis.

A nedves takarítás körébe tartozó tevékenységeket is két külön kategóriába tudjuk sorolni. Vannak olyan esetek, amikor speciális eszközök használatára van szükség. Ilyen eszköz lehet egy gőztisztító gép, egy nedves porszívó vagy például egy kárpittisztító is.

Emellett természetesen vannak olyan könnyebb helyzetek is, amikor gépek nélkül is hatékony lehet a tisztítás folyamata.

Rövid bejegyzésünkben tehát egyfajta útmutatót szeretnénk adni a nedves takarításhoz.

Nedves takarítás állványról

A nedves tisztítással kapcsolatos munkálatok időnként azt teszik szükségessé, hogy állványra vagy létrára állva végezzük magát a mosást. Ilyenkor a saját dolgunkat úgy tudjuk megkönnyíteni, ha a mosást legfelül kezdjük, és amint ott végeztünk, fokozatosan haladunk lefelé.

Így nem fog kellemetlenséget és többletmunkát okozni a felületről csordogáló vagy épp fröccsenő mosószeres víz.

Amennyiben a magasabban lévő felületek tisztításához fa létrát kívánunk alkalmazni, akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy az időnként ráfröccsenő vizet a létra magába szívhatja, így csökkenhet a megbízhatósága és az élettartama.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az állványról, illetve létráról végzett tisztító munkáknál ügyeljünk a biztonságra. A lábunk alatt elhelyezett felület lábazata mindig álljon stabilan, és még véletlenül se kockáztassunk meg bármilyen balesetet.

Takarítás a hozzá való eszközök segítségével

Amikor nedves takarításhoz készülődünk, akkor vödör és szivacs mindig legyen a kezünk ügyében. Nyugodtan hívhatjuk ezeket az eszközöket a vizes tisztítás elmaradhatatlan kellékeinek.

Maga az alkalmazott metódus rendkívül egyszerű, hiszen a szivacsot sűrűn mártogatva a vízbe kellő nedvességet tudunk juttatni a szennyezett felületre, ennek köszönhetően a takarítás is sokkal eredményesebb lesz.

A különféle habzó tisztítószerek alkalmazásánál ne feledkezzünk el arról, hogy az első lemosás után még egy kör öblítés vár majd ránk, hogy a felvitt és a felületen maradt mosószert is el tudjuk távolítani.

A vizes mosásról röviden

Olyan felületeken, ahol a nagyobb mennyiségű víz sem tud kárt tenni az anyagban, ott a bő vizes lemosás kiváló módszer lehet. Mivel ennél a metódusnál vizet is jócskán juttatunk a célterületre, így a különféle mosószereket is bátran tudjuk alkalmazni.

Két dologra azonban érdemes figyelni. A művelet közelében egyrészt nagy mennyiségű sár lesz a mosás végeztével, másrészt ha létrát is használunk, akkor a biztonságról ne feledkezzünk el gondoskodni.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.