Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Víztisztításon dolgoztak

2019. július 24. 15:39
A Pannon Egyetem (Veszprém) és az újdelhi TERI (The Energy and Resources Institute, India) 2016. július 1. és 2019. június 30. között, Magyar-Indiai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési Pályázat keretében sikeresen valósította meg a „Felszíni vizekben és ipari szennyvizekben található alacsony koncentrációjú antibiotikum és fenol származék szennyeződések enzimatikus bontása módosított membrán bioreaktorral” című, TÉT_15_IN-1-2016-0094 azonosítószámú projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozásában, 28 745 933 Ft támogatási összegből.

A projekt célkitűzése olyan membrán bioreaktoros művelet kidolgozása volt, amely képes eltávolítani az ipar által kibocsátott szennyvizekben és felszíni vizekben kis mennyiségben (10-4 – 10 µg/l) jelen lévő, bioaktív hatással rendelkező antibiotikumokat, hormonokat, gyógyszermaradványokat és fenolszármazékokat, mely vegyületek hosszú bomlási idővel jellemezhetőek és bizonyítottan egészségügyi, illetve ökológiai kockázatot jelentenek.

A kutatások a fenolos csoportot tartalmazó hatóanyagok, amoxicilin, ösztradiol, diklofenák, ibuprofen, ciprofloxacin és karbamazepin enzimkatalitikus lebontásának vizsgálatára irányultak. Az említett mikroszennyezők ártalmatlanítása érdekében különböző enzimek rögzítése történt nanorészecskékhez, valamint különféle módon membránokhoz. A rögzítési kísérletek célja az enzimek stabilitásának, továbbá elválaszthatóságának és újrahasznosíthatóságának növelése volt az ipari alkalmazhatóság érdekében. A létrehozott nanorészecskék az enzim élettartamát jelentősen meghosszabbították, a membránon való rögzítés pedig a folyamatos használatot tették lehetővé. A kiválasztott membránok tulajdonságainak köszönhetően nem szükséges nagy nyomáskülönbséget tartani, szemben a nanoszűrés során használatossal. A projekt eredményeként létrehoztunk egy ígéretes környezetbarát technológiát, mely enzimek alkalmazásával képes a mikroszennyezők eltávolításának problémáját megoldani, és ezáltal hozzájárulhat a természetes vizeink jó állapotának megőrzéséhez.

A projekt megvalósításában a Bio-nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézet, valamint a Környezetmérnöki Intézet munkatársai vettek részt. Az eredmények több nemzetközi és hazai konferencián, valamint tudományos publikáció formájában kerültek bemutatásra.

vehir.hu
további cikkek
MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT Ecoport magazin MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT Az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa, a Brain Prize díjazottja, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Hosszan tartana felsorolni dr. Freund Tamás érdemeit, de anélkül is kijelenthetjük: az egyik legmeghatározóbb hazai tudós. Talán azért is, mert a mai napig nem csillapodott a tudomány iránti szeretete, és ezt másoknak is igyekszik átadni, de ugyanennyire fontosnak tartja felhívni a figyelmet a művészet, a léleknemesítő tevékenységek fontosságára is. Zenéről, a felfedezés öröméről, a tudomány becsületéről és hitről beszélgettünk vele. 2020. december 26. 11:51 „Nanométeres skálájú megfigyelésekből globális következtetések” „Nanométeres skálájú megfigyelésekből globális következtetések” A Pannon Egyetem a GINOP-2.3.3-15-2016-00009 azonosító számú pályázat keretében egy elektronmikroszkópos laboratórium létrehozására nyert támogatást. Pósfai Mihályt, a Széchenyi-díjas professzort, a Pannon Egyetem oktatóját kérdeztük az új laboratóriumról, az új műszerekről, hasznukról… 2019. május 31. 9:30 Győri István Eötvös József-koszorú kitüntetést kapott Győri István Eötvös József-koszorú kitüntetést kapott 2018. november 5-én a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat megnyitó ünnepségén az MTA Székházában Győri István professor emeritus Eötvös József-koszorú elismerésben részesült. 2018. november 20. 14:43 Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjat kapott Dr. Hancsók Jenő Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjat kapott Dr. Hancsók Jenő A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében adták át Budapesten az Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjakat. A Magyar Tudományos Akadémia tudományos osztályainak képviselőiből és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala díjbizottságának tagjaiból álló kuratórium adományozta az iparjogvédelmi tudatossággal gondozott és a nemzetközi megméretés próbáját is kiálló kutatási eredményeket létrehozó alkotók megbecsülésére, tevékenységük társadalmi elismerésére létrehozott Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjat. 2018. november 20. 14:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.