Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Stabil eredmények a Pannon Egyetemen

2019. július 25. 3:04
A nyári általános felvételi eljárás eredményeiről tartott tájékoztatót a Pannon Egyetem csütörtök délelőtt.

Dr. Gelencsér András rektor elmondta, hogy az elmúlt néhány évhez képest az egyetem tartja a pozícióját.

“A stabilitás szó jellemzi leginkább a felvételi statisztikákat.”

Kiemelte, hogy a demográfiai adatokat és a felsőoktatási trendeket is figyelembe véve ez szép eredménynek számít, hiszen vidéki egyetemként az egyre népszerűbb fővárosi intézményekkel nem könnyű feladat lépést tartani és mérsékelni a trend negatív hatásait.

A stabil felvételi és hallgatói létszám azt mutatja, hogy a Pannon Egyetemnek ez sikerült: sokan választják az egyetem képzéseit, egyre többen gondolják, hogy a Pannon Egyetemen szerzett tudás és diploma birtokában könnyen megállják majd a helyüket a munkaerőpiacon.

Dr. Balogh Ágnes oktatási és akkreditációs ügyekért felelős rektori biztos az intézmény eredményeiről beszélt: “ 1977 hallgató nyert felvételt a normál felvételi eljárásban, 64% nappali képzésen, 36% levelező, illetve közülük 1296 fő alapszakon, 283 fő mesterszakon, 29 fő osztatlan képzésen és 369 fő felsőoktatási szakképzésen kezdheti meg tanulmányait szeptemberben.”

Finnanszírozási forma tekintetében 1620 hallgató állami ösztöndíjjal tanulhat a választott szakon.

Dr. Balogh Ágnes hozzáfűzte, hogy a munkaerőpiac elvárásaival összhangban idén is a legtöbb hallgatót a Műszaki Informatikai Kar programtervező informatikus szakjára vették fel. A legmagasabb pontszámra a nemzetközi tanulmányok alapképzési szakon volt szükség, hiszen a vonalat 462 pontnál húzták meg.

Emelkedett a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar szakjaira felvett hallgatók létszáma köszönhetően a három új szaknak is: 289 hallgató nyert felvételt, ebből 54 fő az új szakok (kommunikáció- és médiatudomány, közösségszervezés és mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő) valamelyikére - mondta dr. Navracsics Judit a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánja.

A legnépszerűbb szak az anglisztika volt, de nőtt a germanisztika és a politikatudományok iránt is az érdeklődés. A külföldi tanulók körében is növekedett a kar népszerűsége, illetve évről évre emelkedik a Többnyelvűségi Nyelvtudományi Doktori Iskolába jelentkezők száma is: összesen 337 fővel indulhat a szeptember az MFTK-n.

Dr. Hartung Ferenc, a Műszaki Informatikai Kar dékánja elmondta, hogy 438 fő nyert felvételt a kar képzéseire, ebből 363 fő alapkézésen, 19 fő mesterképzésen, 56 fő pedig felsőoktatási szakképzésen tanulhat. Kiemelte, hogy a nappali tagozatos alapképzésre jelentkezettek 98%-a állami ösztöndíjas formában tanulhat. Az intézményen belül is legnépszerűbbnek számító programtervező informatikus szakot a második helyen a kari rangsorban a tavaly indult üzemmérnök informatikus szak követte, amely idén már levelező képzésként is válaszható volt.

Az előző évek tendenciáihoz hasonlóan a Mérnöki Karra idén is 300-nál több, összesen 307 hallgatót vettek fel. Dr. Németh Sándor a Mérnöki Kar dékánja kiemelte, hogy mindegyik alapszak elindult, ami rendkívül pozitív eredménynek számít. A nemzetközileg akkreditált vegyészmérnöki képzés iránt változatlanul nagy az érdeklődés: erre a szakra 104 fő nyert felvételt.

A dékán elmondta, hogy a kar további sikereinek tekinthető, hogy elindulhatott Zalaegerszegen a mechatronikai képzés levező formában is és Nagykanizsán az új vízügyi üzemeltetési mérnök képzés.

- A Georgikon Kar a felvételi eljárás során az összes meghirdetett alapszakon elindította képzéseit - emelte ki a kar oktatási és akkreditációs dékánhelyettese, Hegedűsné dr. Baranyai Nóra. A legnépszerűbb felsőoktatási szakképzés a ménesgazda, alapképzési szak pedig a természetvédelmi mérnök lett, ahova az egyik legmagasabb (460) pontszámú elsőhelyes jelentkező is bekerült.

A dékán a tájékoztatót követően megjegyezte, hogy a pótfelvételi eljárás során minden alapszakon és felsőoktatási szakképzésben, illetve egy osztatlan képzésben és öt mesterszakon fognak helyeket meghirdetni.

- A Gazdaságtudományi Kar képzései iránt továbbra is nagy az érdeklődés annak ellenére, hogy az üzleti alapszakokra központilag meghatározott magas pontszámokra van szüksége a felvételizőknek - mondta dr. Fehérvölgyi Beáta a GTK dékánja.

Összesen 686 hallgató kezdheti meg tanulmányait a karon, ebből 421-en államilag támogatott képzésen. A dékán hozzáfűzte, hogy a kar az önköltséges képzésre felvett legjobban teljesítő hallgatókat kedvezményekkel támogatja. A legnépszerűbb felsőoktatási szakképzés a turizmus-vendéglátás, alapképzések közül pedig fej-fej mellett haladva a gazdálkodási és menedzsment, a pénzügy és számvitel, illetve a kereskedelem és marketing. A legtöbb jelentkezőt vonzó mesterképzése a vezetés és szervezés, illetve a műszaki menedzser szak. Dr. Fehérvári Beáta elmondta, hogy az idei évtől marketing mesterképzésre is lehetőség volt jelentkezni. A GTK azoknak, akiknek nem sikerült vagy nem jelöltek meg egyetlen szakot sem a pótfelvételin is lehetőséget biztosít a jelentkezésre.

- Örülünk a szándéknak és reméljük, hogy a beiratkozásnál ez a létszám csak több lesz a pótfelvételit követően - fogalmazott Gál Balázs az Oktatási Igazgatóság igazgatója.

Az igazgató elmondta, hogy a pótfelvételi tájékoztató várhatóan 29-től elérhető lesz, de érdemes figyelni, hiszen ez egy “rapid eljárás”: augusztus 7-én lezárul és 26-án már az eredmények is megérkeznek.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.