Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C

Megújuló energia a Pannon Egyetemen

2019. július 27. 4:34
Napelemes rendszer kialakításával váltja ki villamosenergia felhasználásának egy részét az egyetem.

A “Fotovoltaikus rendszer kialakítása a Pannon Egyetemen” című projekt, amelyhez az intézmény 143 421 250 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el, az egyetem napelemes rendszerének kivitelezésére irányul, kiváló minőségű és hatásfokó modulokból. Cél az egyetem épületeihez és épületrészeihez kapcsolódó villamosenergia fogyasztás részbeni kiváltása megújuló energiaforrással működő termelőberendezéssel.

Az egyetemen, amely nemcsak alaptevékenységéről (oktatás, kutatás), hanem projekt tevékenységeiről is híres, jelenleg is több projekt van folyamatban, amelyek nagyobb része ugyan közvetlenül kapcsolódik az oktatáshoz, ám vannak olyanok is, amelyek főként az infrastruktúrális fejlesztésekhez köthetők. De ezeket sem válaszhatjuk el élesen az alaptevékenységtől, hiszen a jelenlegi projekt is a következő évek eredményeivel bizonyítani fogja, hogy hatékonyan járul hozzá az intézmény működéséhez - fogalmazott dr. Kovács Gyula kancellár.

A Pannon Egyetem veszprémi épületeinek tetőszerkezetére kerülő 230 kW teljesítményű napelemes kiserőmű segítségével kívánja fedezni jelentős részét a villamosenergia felhasználásnak. A Pannon Egyetem A, B, J, M, N épületeit, az Aula épületét és a Jedlik Ányos Szakkolégiumot érinti a fejlesztés: az elhelyezéssel kapcsolatos döntéseket szimulációk előzték meg - mondta el dr. Fodor Attila egyetemi docens, tanszékvezető.

A kivitelezés során az előzőleg kialakított tartószerkezetekre a közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező 872 db polikristályos napelemet szerelt fel, figyelembe véve a helyszínen felmerülő jelentős szélterhelést is. Megvalósul továbbá a megfelelő hálózati engedélyezés által jóváhagyott inverterek beépítése, a napelemekhez közel.

A projekt hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséhez. Dr. Gelencsér András rektor hozzáfűzte, hogy az egyetem feladata az oktatáson kívül a szemléletformálás is, amelyhez kapcsolódik egy környezettudatósabb látásmód kialakítása. Elmondta, hogy webkamerákat a folyamatos megfigyeléshez ugyan természetesen nem telepítenek, de az új rendszerrel kapcsolatos adatokat folyamatosan a hallgatók rendelkezésére bocsájtják.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Pannon Egyetem Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Annak ellenére, hogy a tavalyihoz képest országosan csaknem 5500-zal kevesebben nyújtották be jelentkezésüket valamely hazai felsőoktatási intézménybe, a Pannon Egyetemen idén is nőtt a jelentkezések száma. A legkeresettebb „pannonos” szak 2024-ben a Humántudományi Kar pszichológia képzése, ezt követik a Gazdaságtudományi Kar gazdálkodás és menedzsment, valamint a Műszaki Informatikai Kar programtervező informatikus nappali tagozatos alapképzései. 2024. március 19. 14:38 Szokatlan és izgalmas gyerekprogram indul a városban Kabóca Bábszínház Szokatlan és izgalmas gyerekprogram indul a városban A Kabóca Bábszínház fennállásának egyik fontos mérföldkövéhez érkezett decemberben, amikor új helyre költöztek a Deák Ferenc utcába, a vár lábához. Most már igazán otthonosan mozognak az új épületben, amit a közönségükkel együtt szeretnének felavatni márciusban.   2024. március 5. 21:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.