Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kullancsveszélyre figyelmeztetnek a Balaton körül

2019. augusztus 6. 9:48
Július 8-14. között jelentős mértékben megnőtt a Lyme-kórral bejelentett betegek száma a korábbi időszakhoz képest - írja a Nemzeti Népegészségügyi Osztály tájékoztatója alapján a Blikk.

A heti jelentés szerint összesen 20%-kal több Lyme-kórral fertőzött beteget (összesen 89-et) regisztráltak a fertőzőbeteg-jelentő rendszerbe az előző heti számhoz képest. A számadatok több megyében sem túl megnyugtatóak, de a legmagasabb érték Veszprém megyében volt megfigyelhető, elsősorban a Balaton környékén: itt 17 megbtegedést jelentettek.

A Lyme-kór fő hordozói a kullancsok, amelyek nemcsak az erdőben, de akár a kertben vagy a strandon is megcsíphetik az embert. Célszerű ezért ezeken a helyeken a naptej mellett kullancsriasztóval is bekenni magunkat, fürdés után pedig alaposan átnézni a testünket, nem fedezünk-e föl magunkon élősködőt. Szerencsére nem minden kullancs fertőzödött egyébként Lyme-kórral, de érdemes óvatosabbnak lenni, hiszen a betegség hosszú évekig is lappanghat.

A Lyme-kór jellegzetes tünete a bőrpír, egy növekedő, kokárdaszerű folt. Kísérheti fejfájás és hányinger, ízületi gyulladásra utaló tünetek, vándorló fájdalom is jelentkezhet. Bár antibiotikummal lehet kezelni a Lyme-kórt, a legfontosabb 'gyógyszer' a megelőzés: legyen nálunk kullancskiszedő kanál és csipesz. A Lyme-kórnak olyan súlyos szövődményei lehetnek, mint a bénulás, a szívizomgyulladás, a látászavar és az idegrendszeri problémák” – mondta el dr. Bense Tamás orvos a Blikknek.

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.