2019. augusztus 20., kedd
István névnap

További lakásdrágulásra számítanak Veszprém megyében

  • egyéb
  • 2019.08.09
    04:35
  • Cordia
A Veszprém megyeiek négyötöde arra számít, hogy a megyében az ingatlanárak a következő egy évben emelkednek, a drágulással kalkulálók fele legalább 10 százalékos árnövekedést vár, így nem is csoda, ha jó befektetésnek tartják az újlakás-vásárlást – többek közt ez derül ki egy új kutatásból.

Országosan a megkérdezettek 70 százaléka tartja a legjobb befektetésnek az új lakást, de a használt lakóingatlanra is közel ennyien voksoltak. Veszprém megyében szintén az új lakás végzett az élen, ám itt az országos átlaghoz képest sokkal jobb befektetésnek tartják a valutát. A megyében a megkérdezettek 56 százaléka választaná a dollárt vagy eurót befektetésnek (országos átlag: 52 százalék), amivel a második legnépszerűbb lehetőségnek számít.

A lakásépítő Cordia megbízásából most először készült el egy olyan országos, reprezentatív kutatás, amely külön felmérte a Veszprém megyeiek véleményét egyebek közt arról, hogy mennyire tartják jó befektetésnek a lakásvásárlást, illetve szándékoznak-e ingatlant vásárolni vagy felújítani” – hívta fel a figyelmet Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.

Folytatódik a drágulás

A Veszprém megyeiek négyötöde arra számít, hogy a megyében az ingatlanárak a következő egy évben emelkednek, a drágulással kalkulálók fele legalább 10 százalékos árnövekedést vár. A megyében épülő új lakások esetében 10-ből 8 Veszprém megyei vár áremelkedést, a budapesti újlakáspiacon pedig 10-ből 9-en számítanak további drágulásra.

A Veszprém megyeiek 15 százaléka nem hallott még az eddig lezajlott erőteljes lakásár- és bérletidíj emelkedésről, illetve a kedvezményes lakásáfa kifutásáról, vagyis itt a nem kellően informáltak aránya megegyezik az országos átlaggal.

Sokan vettek lakást Budapesten

Veszprém megyében a megkérdezettek több mint negyede számolt be arról, hogy egy családtag, barát vagy ismerős már vásárolt lakóingatlant Budapesten. Az országos átlagtól elmaradva, a fővárosban lakást vásárló Veszprém megyeiek kétharmada saját használatra vette az ingatlant, 11 százaléka pedig a gyermeke számára, ami pedig az országos átlag csupán fele.

Veszprém megyében a megkérdezettek közel fele véli úgy, hogy Budapesten mindig lesz kereslet a jó helyen lévő bérlakásokra, továbbá a válaszadók harmada szerint azért jó befektetés egy fővárosi új lakás, mert az ingatlan mindig megőrzi az értékét.

„Veszprém megyében a válaszadók ötöde tart attól, hogy egy budapesti, albérletbe kiadott lakás esetében nem tudná biztonsággal ellenőrizni, hogy a bérlő minden hónapban rendesen fizet-e. A megkérdezettek harmada aggódna amiatt, hogy az építtető nehezen kiadható lakást ad el a számára. A Cordia lakáskiadással foglalkozó csapata ugyanakkor minden gondot levesz a bérbeadó válláról, hiszen a lakás berendezésétől, meghirdetésétől és kiadásától kezdve gondoskodik a bérleti díj beszedéséről és a közüzemi számlák ellenőrzéséről is” – hívja fel a figyelmet a Cordia vezérigazgatója.

Veszprém megyében inkább felújítanának

A Veszprém megyeiek az országos átlaggal megegyező arányban terveznek a következő egy évben jelentős lakásfelújítást. Az otthona nagyobb arányú renoválásával az itteni megkérdezettek negyede számol, lakóingatlan-vásárlási tervekkel viszont mindössze 7 százalék rendelkezik, ami épp fele az országos átlagnak.

A megyét is magába foglaló Közép-Dunántúl régióban az országos átlaghoz képest kisebb arányban (20 százalék) járulna hozzá ingatlaneladás egy új otthon árához, így természetesen nagyobb szerep jutna a hitelnek (30 százalék) és az egyéb megtakarításoknak (18 százalék). A fennmaradó részt egyéb forrásokból (CSOK, lakástakarékpénztár, családi segítség, stb.) finanszíroznák.

A régióban az ingatlanvásárlást tervezők az országos átlaghoz hasonló arányban (12 százalék) szánja a lakást a gyermeke számára, saját használatra pedig 78 százalék vásárolna, ami az országos átlagtól 7 százalékponttal marad el. Befektetési, kiadási céllal viszont az országos átlagnál magasabb arányban terveznek lakást vásárolni (15 százalék, szemben a 11 százalékos országos átlaggal).