2021. május 16.
//
Botond, Mózes névnap

Csillagok fognak cikázni a fejünk felett! De honnan érdemes nézni őket?

2019. augusztus 11. 16:54
A nyár állandó vendége a Perseidák meteorraj, amely idén augusztus 12-én okozza a leglátványosabb csillaghullást az éjszakai órákban. Összeszedtük, hogy Veszprémből honnan érdemes fürkészni az eget.

Ideje elővenni egy papírlapot és feljegyzetelni kívánságlistánkat, hiszen ma este, ha szemfülesek vagyunk, sok-sok tételt ki lehet majd húzni belőle.

Persze aki kevésbé babonás, annak is érdemes az égboltra szegezni tekintetét, ha másért nem a különleges égi jelenség miatt biztosan.

A Persediák meteorraj évenkénti érkezését már időszámításunk kezdetén, elsőként a kínai csillagászok jegyezték fel, majd sokkal később, a XIX. században már a pontos irányukat is meghatározták a szakemberek.

Minden év augusztusában érik el a Földet, amikor a sok apró porszemcséből álló raj keresztezi bolygónkat, az égbolton pedig a felhevült részecskék meseszép égi jelenség közben égnek el a légkörben.

A csillaghullás legnagyobb ellensége a fényszennyezés, ami minden nagyvároshoz elengedhetetlenül kapcsolódik. Mi mégis megpróbáltunk összegyűjteni néhány helyet, ahol jó eséllyel sok-sok „csillag” lehullásának lehetünk tanúi.

Gulya-domb

Bár egy erdős rész nem éppen a legjobb kiindulási pont csillagnézéshez, a Gulya-dombon számos olyan tisztás található, ahol nem zavar be a fák lobkoronája és nyugodtan lehet fürkészni az eget egy pokrócra leheveredve.

Látó-hegy

A Látó-hegy 310 méteres magasságával az egyik legjobb helyszín lehet. A keleti útgyűrűn átkelve a Veszprém melletti fennsíkon egészen a bakonyi horizonttól kémlelhetjük az eget.

Jutas vitéz kilátó

A vasút fölötti kilátó igaz a Házgyári út közvetlen közelében áll, mégis kellő távolságra van a belvárostól, hogy az erősebb mesterséges fények zavaróak legyenek. Akár kilátóból, akár a környező tisztáson elterülve jó stratégiai pont a csillaghullás nézéséhez.

Benedek-hegy

Kakukktojás, hiszen a belváros szívében van, mégis közvetlen közelében nincs erősebb fényforrás, így az égbolt is tisztán látható, keleti horizonttól egészen a nyugatiig.

Harmat utcai látópont

Eldugott kis helyen, de a veszprémiek által jól ismert útvonal közelíthető meg ez a kilátópont, amelyről nappal a Várra és a Viaduktra nyílik csodás panoráma, éjszaka pedig a nyugati égbolt felé fordulva kisebb fényszennyezettség mellett lehet hullócsillagokra vadászni.

Gyulafirátót

Elég pár kilométerre eltávolodni a belvárostól, máris megnő az esélye, hogy még több hullócsillagot lássunk. Gyulafirátót határában gyakorlatilag a mezők bármelyik részére kifeküdhetünk, garantált az égi látványosság.

Csatár-hegy

Szintén el kell hagyni a várostáblát és egy kis hegymászást is be kell vállalni, hogy feljussunk a Csatár-hegy tetejére, ahonnan a kilátóból már nem is tűnik olyan zavarónak a városi fény, valamint az égboltot is nagyobb eséllyel vizsgálhatjuk hullócsillagok után kutatva.

A meteorológusok előrejelzése szerint nem is lehetnének ideálisabb körülmények a csillaghulláshoz. Hétfő éjszaka derült, felhőmentes égbolt ígérkezik, a hőmérséklet az esti órákban 25 Celsius fok körül lehet.

vehir.hu
Domján Attila