Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Csillagok fognak cikázni a fejünk felett! De honnan érdemes nézni őket?

2019. augusztus 11. 16:54
A nyár állandó vendége a Perseidák meteorraj, amely idén augusztus 12-én okozza a leglátványosabb csillaghullást az éjszakai órákban. Összeszedtük, hogy Veszprémből honnan érdemes fürkészni az eget.

Ideje elővenni egy papírlapot és feljegyzetelni kívánságlistánkat, hiszen ma este, ha szemfülesek vagyunk, sok-sok tételt ki lehet majd húzni belőle.

Persze aki kevésbé babonás, annak is érdemes az égboltra szegezni tekintetét, ha másért nem a különleges égi jelenség miatt biztosan.

A Persediák meteorraj évenkénti érkezését már időszámításunk kezdetén, elsőként a kínai csillagászok jegyezték fel, majd sokkal később, a XIX. században már a pontos irányukat is meghatározták a szakemberek.

Minden év augusztusában érik el a Földet, amikor a sok apró porszemcséből álló raj keresztezi bolygónkat, az égbolton pedig a felhevült részecskék meseszép égi jelenség közben égnek el a légkörben.

A csillaghullás legnagyobb ellensége a fényszennyezés, ami minden nagyvároshoz elengedhetetlenül kapcsolódik. Mi mégis megpróbáltunk összegyűjteni néhány helyet, ahol jó eséllyel sok-sok „csillag” lehullásának lehetünk tanúi.

Gulya-domb

Bár egy erdős rész nem éppen a legjobb kiindulási pont csillagnézéshez, a Gulya-dombon számos olyan tisztás található, ahol nem zavar be a fák lobkoronája és nyugodtan lehet fürkészni az eget egy pokrócra leheveredve.

Látó-hegy

A Látó-hegy 310 méteres magasságával az egyik legjobb helyszín lehet. A keleti útgyűrűn átkelve a Veszprém melletti fennsíkon egészen a bakonyi horizonttól kémlelhetjük az eget.

Jutas vitéz kilátó

A vasút fölötti kilátó igaz a Házgyári út közvetlen közelében áll, mégis kellő távolságra van a belvárostól, hogy az erősebb mesterséges fények zavaróak legyenek. Akár kilátóból, akár a környező tisztáson elterülve jó stratégiai pont a csillaghullás nézéséhez.

Benedek-hegy

Kakukktojás, hiszen a belváros szívében van, mégis közvetlen közelében nincs erősebb fényforrás, így az égbolt is tisztán látható, keleti horizonttól egészen a nyugatiig.

Harmat utcai látópont

Eldugott kis helyen, de a veszprémiek által jól ismert útvonal közelíthető meg ez a kilátópont, amelyről nappal a Várra és a Viaduktra nyílik csodás panoráma, éjszaka pedig a nyugati égbolt felé fordulva kisebb fényszennyezettség mellett lehet hullócsillagokra vadászni.

Gyulafirátót

Elég pár kilométerre eltávolodni a belvárostól, máris megnő az esélye, hogy még több hullócsillagot lássunk. Gyulafirátót határában gyakorlatilag a mezők bármelyik részére kifeküdhetünk, garantált az égi látványosság.

Csatár-hegy

Szintén el kell hagyni a várostáblát és egy kis hegymászást is be kell vállalni, hogy feljussunk a Csatár-hegy tetejére, ahonnan a kilátóból már nem is tűnik olyan zavarónak a városi fény, valamint az égboltot is nagyobb eséllyel vizsgálhatjuk hullócsillagok után kutatva.

A meteorológusok előrejelzése szerint nem is lehetnének ideálisabb körülmények a csillaghulláshoz. Hétfő éjszaka derült, felhőmentes égbolt ígérkezik, a hőmérséklet az esti órákban 25 Celsius fok körül lehet.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat tudomány A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját. 2024. március 23. 10:17 Kell-e egészségünk védelme érdekében a génmódosított növényektől félnünk? Kell-e egészségünk védelme érdekében a génmódosított növényektől félnünk? Az MTA Veszprémi Területi Bizottsága „Kérem a következőt!” címmel tudományos ismeretterjesztő előadássorozatot indít az egészség és életmód témakörében szakterületük legkiválóbb tudós képviselőinek hiteles és közérthető tolmácsolásában. Az első előadás vendége Balázs Ervin akadémikus lesz március 20-án, aki a génmódosított növények egészségre gyakorolt hatását járja körbe. 2024. március 14. 9:27 Az egész világ figyelheti, hogy hol tart a világ leghosszabb ideje zajló tudományos kísérlete Az egész világ figyelheti, hogy hol tart a világ leghosszabb ideje zajló tudományos kísérlete A Pannon Egyetemet még sem alapították, amikor a világon elindult egy kísérlet, ami még ma is tart, ezzel kiérdemelte a leghosszabb ideje tartó tudományos kísérletének Guiness-rekordját. Hogy hol tart most a vizsgált folyamat, azt bárki élőben nézheti a cikkünkben is. 2024. február 19. 16:54 A négy magyar űrhajósjelölt beszélt felkészüléséről A négy magyar űrhajósjelölt beszélt felkészüléséről A Hungarian to Orbit (HUNOR) magyar űrhajósprogram négy magyar űrhajósjelöltjével - Cserényi Gyulával, Kapu Tiborral, Schlégl Ádámmal és Szakály Andrással - hangzott el beszélgetés felkészülésükről vasárnap délután a Kossuth rádió Irány az űr című műsorában. 2024. február 12. 14:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.