2022. január 18.
//
Piroska névnap

Jön a tizedik Bujtor István Filmfesztivál!

2019. augusztus 15. 3:00
A szombaton kezdődő filmfesztivál Balatonszemesen kerül megrendezésre, ahol független/amatőr filmesek is megmutathatják tudásukat, a filmrendező emléke előtt tisztelegve.

Az eseményen színházi előadások, koncertek, ételkóstolók és hajókirándulások is tarkítják a programot, amikor éppen nem filmvetítés van. A fesztivál szinte belakja majd egész Szemest, a szabadtéri moziban majd sorrendben vetítik le az Ötvös Csöpi-filmeket. Eközben jelen lesz a művész özvegye, Bujtor Judit, aki egyébként a fesztivál védnöke, és a filmes alkotók is, akikkel Takács Bence előadóművész, tévés műsorvezető beszélget a filmes blokkok között.

A zsűri soraiban lesz: Kalász József rendező, a Magyar Független Film és Video Szövetség dunántúli küldötte, Kiss László Csokonai-díjas rendező, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke, Pindroch Csaba Jászai Mari-díjas színművész, Verebes Linda színművész és Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének alelnöke.

Fotó: FeminaFotó: Femina

A fesztivál versenyprogramjának díjátadója után tűzshowt és tűzjátékot láthatnak az odalátogatók. A Filmfesztivál tíz évvel ezelőtt, Kiss László kezdeményezésében, rögtön a művész halála után indult el. Bujtor Istvánnak, a veszprémi Petőfi Színház egykori igazgatójának az emlékét nemcsak a Balatonszemesen megrendezésre kerülő fesztivál őrzi, elég csak a Latinovits-Bujtor Játékszínre gondolni, melyet 2010. szeptember 25-én kereszteltek az említett névre, őrizve a testvérpár emlékét.

A fesztivál részletei itt olvashatók!

Szabó Eszter

További cikkek

Lelki hullámvasútra ültet fel Az unoka című film
Lelki hullámvasútra ültet fel Az unoka című film
Deák Kristóf, Oscar-díjas rendező elsősorban élményt szeretne adni filmjeivel és a mozinézőre bízza annak eldöntését, hogy milyen következtetéseket von le egy-egy alkotása után. Az unoka című új filmjében egy nagyon is aktuális témát dolgoz fel, a nézőket pedig lelki hullámvasútra ülteti a bűnügyi thrillerben. Deák Kristóf beszélt új filmjéről, rendezői megoldásairól és veszprémi emlékeiről is.
Életveszélyes a Balaton jege
Életveszélyes a Balaton jege
Életveszélyes jelenleg a Balaton jegén tartózkodni - figyelmeztetett a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a rendőrségi honlapon.
Leforgatták az első magyar játékfilmet, amely a vírushelyzetről szól
Leforgatták az első magyar játékfilmet, amely a vírushelyzetről szól
Illetve némileg árnyalja a konkrét covid helyzetet, ugyanakkor az emberi érintkezés és érintés problémáját szorosabban véve tárgyalja.
2022-ben is a szuperhősök uralják a mozikat
2022-ben is a szuperhősök uralják a mozikat
A Marvel negyedik fázisának részeként érkezik többek között a Doctor Strange és a Fekete Párduc második része, de a DC is belehúz három új szuperhősös filmmel. Akcióból és fantasy-ból nem lesz hiány 2022-ben a mozikban.
Forrest Gump létezik, és valóban körbefutotta Amerikát ötször
Forrest Gump létezik, és valóban körbefutotta Amerikát ötször
Tizenkét évvel az ikonikus film megjelenése után Forrest Gump kilépett a képzelet világából és életre kelt: Rob Pope 422 napot és 15621 mérföldet futott, hogy végül hazatérjen.