2021. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

A szoptatás világnapját ünnepelték

2009. július 31. 17:33
Több százezer csecsemő hal meg évente, mert nem jut elég táplálékhoz. A szoptatási világnapon kisgyerekes anyákat köszöntöttek a városházán.

Augusztus elsejét 1992-ben a szoptatás világnapjának (vagy más néven az anyatejes táplálás világnapjának) szenteli az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF. Ebből az alkalomból Debreczenyi János polgármester kisgyermekes anyákat köszöntött ma a városházán.

Az életben maradás legfontosabb feltétele az egészséges étel, melyhez minden csecsemőnek joga van – szögezte le városházi köszöntőjében Veszprém polgármestere a szoptatás világnapján. Az embergyermek olyan reflexekkel születik, mellyel az újszülött azonnal képes édesanyja mellére kúszni és szopni. Szerencsés esetben az anya szervezete képes tejet termelni, mert megfelelően táplálkozott, azonban még ma is csecsemők ezrei halnak naponta éhen, mert édesanyjuknak nincs mit enniük. Ez ellen hirdetett meg átfogó programot az ENSZ egészségügyi és gyermekszervezete. Nagyon fontos, hogy minden gyermek hozzájuthasson a fejlődéséhez szükséges táplálékhoz, ám ehhez még Debreczenyi János még azt is hozzátette, hogy az anyatej a fizikai fejlődésen túl olyan szoros lelki kapcsolatot alakít ki az édesanyák és gyermekeik között, amely a személyiség kialakulásában nélkülözhetetlen. A veszprémi városházás hangulatos műsorral, köszöntőkkel és tombolával köszöntötték a kismamákat a szoptatás világnapján.

1992 óta Veszprémben is megemlékeznek a szoptatás világnapjáról, azóta kellemes matiné keretében előadásokkal is segítik a kisgyermekes anyukákat, hogy babáikat tudatosan neveljék az egészséges életmódra.

Bernáth Ildikó országgyűlési képviselő például saját élményeit és tapasztalatait mesélte el az ifjú anyukáknak, akiket Selyemné Frankó Klára vezető védőnő megerősített abban, hogy a szoptatás természetes folyamat, amit fölösleges mesterségesen megszakítani.

Képek
Szausev Xénia

További cikkek

Közbiztonság: pályázat társasházi kamerarendszerre és újjáalakult veszprémi polgárőrség
Közbiztonság: pályázat társasházi kamerarendszerre és újjáalakult veszprémi polgárőrség
Több olyan intézkedés is született, illetve körvonalazódik Veszprémben, amelyek a közbiztonság megerősítését hivatottak előremozdítani. Ezekről tartott sajtótájékoztatót pénteken Pálinkás Roland, önkormányzati képviselő, a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottság elnöke.
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak
Bige László és cégei akár 36 milliárd forinttal is megkárosíthatták a gazdákat az elmúlt hét évben -mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke péntek délután Veszprémben.
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
A legfontosabb kormányzati támogatásokról tartott sajtótájékoztatót Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője.
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Bonbon készítésre gyűltek össze csütörtök délután a Deák és a Báthory iskola kis diákjai a Veszprém Agórában, hogy egy különleges technika órán vegyenek részt: az intézmény Kis cukrász napközi programjának keretében ugyanis a gasztronómia világába nyerhetnek betekintést, miközben a saját édességüket is elkészíthetik.
Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót
Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót
Újabb egy héttel meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet, és felkérte az operatív törzset, hogy dolgozzák ki az oltási akciónapok rendszerét országosan - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.