Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A szoptatás világnapját ünnepelték

2009. július 31. 18:33
Több százezer csecsemő hal meg évente, mert nem jut elég táplálékhoz. A szoptatási világnapon kisgyerekes anyákat köszöntöttek a városházán.

Augusztus elsejét 1992-ben a szoptatás világnapjának (vagy más néven az anyatejes táplálás világnapjának) szenteli az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF. Ebből az alkalomból Debreczenyi János polgármester kisgyermekes anyákat köszöntött ma a városházán.

Az életben maradás legfontosabb feltétele az egészséges étel, melyhez minden csecsemőnek joga van – szögezte le városházi köszöntőjében Veszprém polgármestere a szoptatás világnapján. Az embergyermek olyan reflexekkel születik, mellyel az újszülött azonnal képes édesanyja mellére kúszni és szopni. Szerencsés esetben az anya szervezete képes tejet termelni, mert megfelelően táplálkozott, azonban még ma is csecsemők ezrei halnak naponta éhen, mert édesanyjuknak nincs mit enniük. Ez ellen hirdetett meg átfogó programot az ENSZ egészségügyi és gyermekszervezete. Nagyon fontos, hogy minden gyermek hozzájuthasson a fejlődéséhez szükséges táplálékhoz, ám ehhez még Debreczenyi János még azt is hozzátette, hogy az anyatej a fizikai fejlődésen túl olyan szoros lelki kapcsolatot alakít ki az édesanyák és gyermekeik között, amely a személyiség kialakulásában nélkülözhetetlen. A veszprémi városházás hangulatos műsorral, köszöntőkkel és tombolával köszöntötték a kismamákat a szoptatás világnapján.

1992 óta Veszprémben is megemlékeznek a szoptatás világnapjáról, azóta kellemes matiné keretében előadásokkal is segítik a kisgyermekes anyukákat, hogy babáikat tudatosan neveljék az egészséges életmódra.

Bernáth Ildikó országgyűlési képviselő például saját élményeit és tapasztalatait mesélte el az ifjú anyukáknak, akiket Selyemné Frankó Klára vezető védőnő megerősített abban, hogy a szoptatás természetes folyamat, amit fölösleges mesterségesen megszakítani.

Galéria
A szoptatás világnapját ünnepelték
Szausev Xénia
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.