Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Mi történt pontosan a királyszentistváni tűznél?

2019. augusztus 16. 13:43
Az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. közleményt adott ki a Királyszentistván Hulladékkezelő Központban történt tűzesettel kapcsolatban.

Alább változtatás nélkül közöljük a közleményt.

A királyszentistváni telephelyen 2019.08.10-én szombaton 15 óra után pár perccel a délutános műszakból az egyik gépkezelő kollégánk munkavégzés közben a biológiai csarnok környékén füst szagot érzett. Kereste a füst keletkezésének pontját, de mire körbeért a csarnok körül, addigra már a lángok felcsaptak. A kollégák a tűzkezelési szabályzat szerint értesítették a Hatóságot és megkezdték a tűz oltását. A tűz keletkezésének oka nem ismert, a vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak.

A tűz nagyon gyorsan végig terjedt a bálatároló teljes területén. A bálatárolón SRF (Solid Recovered Fuels – Újrahasznosítható szilárd tüzelőanyag) volt tárolva, bálázva. Az SRF termék, mely az NHKV Zrt tulajdona.

A telephelyre beérkező ömlesztett települési szilárd hulladékból (háztartási hulladék) a technológiai folyamat során a mechanikai kezelést követően leválasztásra kerülnek az alábbi frakciók: mágnesezhető és nem mágnesezhető fémek, biológiailag lebomló szerves frakció, klórtartalmú műanyagok. Az ezzel nyert hulladék minősítést követően termékké (SRF) válik. A minősítést abban az esetben kapja meg, ha megfelel az SRF szabványnak (klór, higany, nedvességtartalom, fűtőérték).

A termék bálázást követően a bálatárolón kerül ideiglenes elhelyezésre mindaddig, amíg a termék tulajdonosa (NHKV Zrt) nem intézkedik annak értékesítéséről ill. elszállíttatásáról. A bálatárolón 2019.08.10-én a készlet 5.979,6 tonna bála volt (IPPC engedély szerint a maximálisan tárolható bála 10.000 tonna).

A tűz tovább terjedésének megfékezése és oltása vízzel, habbal történt a Katasztrófavédelem irányítása mellett. A lokalizáció érdekében cca 800-1000 m3 SRF ideiglenesen átdeponálásra került. Továbbá, amint a körülmények azt lehetővé tették, külsős cég (Magyar Kőtörő Kft) bevonásával megkezdődött nagy mennyiségű föld beszállítása. A vállalkozó és az ÉBH Nonprofit Kft munkatársai és munkagépei az izzó, füstölő bálákat teljes terjedelmében lefedték.

Az esemény során személyi sérülés nem történt, a létesítményekben jelentős kár nem keletkezett. A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a műszeres mérések alapján lakott területen egészségre káros koncentrációjú veszélyes anyag nem volt kimutatható a levegőben.

Mind a földdel lefedett, mind pedig az átdeponált „SRF” további sorsásról, ártalmatlanításáról a tulajdonos NHKV Zrt a későbbiekben dönt.

A tegnapi (2019.08.13.) nap folyamán az érintett Hatóságok (Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, VEMKH VJH Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Osztály, VEMKH BJH Népegészségügyi Osztály, Balatonalmádi Rendőrkapitányság, VEMKH VJH Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi Osztály) supervisori ellenőrzést tartottak, az eljárás folyamatban van.

A tűzesetet követően a telephelyre a hulladék beszállítása 2019.08.12-14. között felfüggesztésre került, de miután a technológia nem sérült 2019.08.15-től a normál üzemmenet visszaállításra került.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy cégünk a továbbiakban is mindent megtesz az esetleges tűzesetek elkerülése és
megakadályozása érdekében.

Egyben Tisztelettel megköszönjük a lakosság hozzáállását és az okozott kellemetlenségekért szíves elnézésüket kérjük.

A Katasztrófavédelem, a Mentőszolgálat, a Rendőrség, a Magyar Kőtörő Kft és az ÉBH Nonprofit Kft tűzoltásban résztvevő kollégáinak ezúton is köszönjük az önfeláldozó, megfeszített munkáját.

Királyszentistván, 2019. 08. 16.

Sövegjártóné Barta Krisztina

ügyvezető

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.