Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Káposztás vagy szilvás: mindegy, csak gombóc legyen

2019. augusztus 18. 5:00
Szombaton az édes és sós gombócok összes létező ízkombinációját megkóstolhattuk Bakonynánán a XI. Gombófesztiválon. A Nána települések találkozójaként is említett hétvégén két napon át kulturális, szórakoztató programok és gömbölyded falatok várják az érdeklődőket.

Gombóc Artúr, Csukás István mesefigurája híres csokoládé imádó. Ismert monológjában elhangzik: valójában mindegy is, hogy kerek, szögletes, tömör, édes, keserű, mogyorós, töltött, tavalyi vagy idei az a csoki, minden olyan csokoládét szeret, amit csak készítenek a világon.

A gombócfesztiválon ugyan tavalyi, szögletes vagy üreges falatokkal biztos nem találkozunk, de a rendezvényen a sós és édes gombócok legtöbb típusát megkóstolhatjuk, így a gombóckedvelők a mákos csokis gombóctól, a bakonyi húsos gombócig válogathatnak a sokszínű kínálatból.

A hagyományos ízek iránt rajongóknak a túrós vagy kefíres, illetve a szilvás vagy sárgabarackos gombócot ajánlják, az ínyencek viszont erdei gombamártásos krumpligombócot vagy meggymártásos gombócot is kérhetnek a tányérukra.

A gombócokat támogatói gombóc jegyért lehet megvásárolni: a jegyeket előzetesen a sátor oldalánál található asztaloknál vehetjük meg.

A programon ugrálóvár és fa játékok is várják a gyerekeket, miközben a színpadon táncos, zenés produkciókkal szórakoztatják a közönséget. Szombaton Gyopáros Alpár kormánybiztos és Ovádi Péter országgyűlési képviselő köszöntötte az érdeklődőket, majd a 2000-es évek magyar dance és pop slágereinek egyik fő alakja Rony adott koncertet. A színpadon a folklór és a populáris blokkok váltják egymást, így a fiatalabb és idősebb látogatók is találhatnak kedvükre való programot.

Ovádi Péter köszöntőjében elmondta: mi sem bizonyítja jobban, hogy egy rendezvény sikeres mint az, hogy idén tizenegyedik alkalommal rendezik meg. Hozzáfűzte, hogy mostanra a Gombócfesztivál egy igazi térségi fesztivállá nőtte ki magát, ami abból is látható, hogy délután négykor még kígyózó sorokban álltak a gombócokért az emberek.

"Gratulálok a szervezőknek és Bakonynána közösségének, hiszen egy ilyen rendezvényt kizárólag egy összetartó közösség tud megszervezni."

Gyopáros Alpár kiemelte, hogy kisalföldi gyerekként mindig szívesen jön a hegyek közé, így kifejezetten örült a meghívásnak, majd elmondta, hogy az ilyen rendezvényeknek a szórakozáson kívül más előnye is van.

- A rendezvényeken találkozunk a polgármesterekkel, jegyzőkkel, a lakossággal és az adott településre érkezve beszélgethetünk helyi problémákról, igényekről, amelyekkel a Magyar Falu Program tovább fejlődhet - fogalmazott.

- A kistelepülések népesség megtartó erejét próbáljuk növelni, megállítani azt a népességcsökkenést, ami az elmúlt évtizedekben a falvakat jellemezte és ennek érdekében olyan programokat indítunk el, mint a falusi CSOK, amivel komoly vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak azok a fiatal párok, akik falvakban szeretnének letelepedni, otthont teremteni, családot alapítani. A programhoz tartozik még a mellékutak fejlesztése vagy azok a pályázatok, amelyeket kifejezetten kis települések számára írtunk ki és amelyben Bakonynána már duplán is nyertes, hiszen két pályázaton is sikeres volt. Továbbra is arra biztatom nemcsak Bakonynánát és a Nána településeket, hanem minden hazai falut és kisvárost, hogy érdeklődjenek, tegyenek javaslatokat és pályázzanak, mert közös célunk, hogy a magyar falvak megmaradjanak- zárta szavait a kormánybiztos.

Sulyok Georgina
Szalai Csaba
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.