Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Augusztus 20.: Országszerte az államalapításra emlékeznek

2019. augusztus 20. 10:00 // Forrás: MTI, Veszprémi Programiroda
Országszerte ünnepségeket, köztük kenyérszentelést, tűzijátékot tartanak ma, az államalapítás ünnepén, Szent István napja alkalmából.

A központi programok a fővárosban a hagyományoknak megfelelően a zászlófelvonással, majd az ifjú honvédtisztek avatásával kezdődnek. Délelőtt az Országháznál légi parádét tartanak, délután lesz a Szent Jobb-körmenet, este a tűzijáték zárja a napot. Emellett Budán a Magyar Ízek Utcája, koncertek és egyéb programok várják az érdeklődőket.

A Parlament előtti Kossuth Lajos téren 8 órakor katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Szintén a Parlamentnél idén is lesz légi parádé. Mindeközben egész nap ingyenesen látogatható a Szent Korona az Országházban. Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában adja át a Magyar Szent István Rend kitüntetést. Délután idén is lesz hagyományos ünnepi szentmise és körmenet.

A fővárosi programokat szokás szerint az esti ünnepi tűzijáték zárja majd. Mozgáskorlátozott emberek a Parlamentnél tekinthetik meg a tűzijátékot. A szervezők azt javasolják, hogy az érdeklődők az Országház és az Erzsébet híd közötti rakpartokról nézzék a tűzijátékot. Az ünnep biztonságos lebonyolításáért most is az operatív törzs felel.

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a magyar államalapítás, az állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is. Az 1990-es első szabad választások után megalakult Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek - március 15., augusztus 20., október 23. - közül Szent István napját nyilvánította a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepévé. A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény is nemzeti ünnepként, Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át.

A fővároson kívül országszerte sok településen tartanak ünnepi megemlékezéseket, szentmisét, kenyérünnepet Szent István napja alkalmából.

VESZPRÉM: Augusztus 20. kedd

Szent Mihály-székesegyház

10.30 Ünnepi Szentmise és az új kenyér megáldása
A szentmisét celebrálja: Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek

Az Államalapítás ünnepe a Laczkó Dezső Múzeumban

14.00 – 18.00 Folyamatos programok:
A kenyér útja, kalásztól a cipóig - régészeti és néprajzi interaktív bemutatók
Kézműves és alkotó foglalkozások:
- "Aranykalász, aranybúza, kössed, kössed koszorúba!" -aratókoszorú fonás
- "Egyszer volt egy kemence..." -hagyományos kemencés finomságok
- "A malomnak nincs kereke, Mégis lisztet jár..." -búzaőrlés kézi malommal
- Aranykalászos 5próba - családi játék

Kiemelt programok:

15:00 Csukárdi Sándor: A székely asszony meg az ördög
mesekomédia a Szó és Kép Színpad előadásában
16:00 Magyarok Kenyere és a Laczkó Dezső Múzeum Kenyerének megszentelése a múzeumkertben
Az ünnepi kenyereket Nagy Károly kanonok szenteli meg.
Ünnepi beszédet tart Burján Ernő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezetének alelnöke és Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója.
16:30 "Zöld szalagot kötöttem a hajamba..."- hajfonás és népdaltanítás
17:45 Arató menet az Óváros térre a Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttessel

Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény – Tejfalussy-ház

17.00 Üvegbe foglalt magyar szentségek
A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények
Szócska Györgyi üveg-, iparművész és Bodnár Boglárka üvegfestő kiállítása
A kiállítás megnyitja: Dr. Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke és Prof. em. Prokopp Mária, ELTE Művészettörténeti Intézet

Óváros tér

18.00 „Nádasmentétől a Lápvidékig”
A Veszprém-Bakony Táncegyüttes műsora
kísér a Zagyva Banda


Ünnepi műsor Szent István király és Gizella királyné szobránál

19.00 Beszédet mond: Porga Gyula polgármester
Ünnepi műsor az Artisjus-díjas Talamba Ütőegyüttes közreműködésével
Esőhelyszín: Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér

Óváros tér

21.00 Tűzijáték

21.30 Magyar-amerikai est - A Talamba Ütőegyüttes és a Hot Jazz Band közös koncertje

vehir.hu
további cikkek
Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta. 2024. március 29. 16:57 Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön. Közben Veszprémben krizmaszentelési szentmise vezette be a szent háromnap ünneplését. 2024. március 29. 10:20 A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért 1848 A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért Az 1848-as szabadságharc győzelméért bőven harcoltak olyanok is, akiknek vérében nem csak magyar vér csörgedezett. Közülük az örmények főleg kitűntek, nem véletlen, hogy az aradi vértanúk közül kettő tábornok is ilyen nemzetiségű volt. Az ő leszármazottjaik, a ma Veszprémben élő örmény nemzetiségűek kiegészülve a lengyel társaikkal szerveztek péntek délután ünnepi megemlékezést a Török Ignác utcai emlékműhöz. 2024. március 16. 10:56 Orbán Viktor: háború vagy béke? 1848 Orbán Viktor: háború vagy béke? Háború vagy béke, brüsszeli járszalag vagy a magyar szabadság között kell dönteni a június 9-i európai  választáson - jelentette ki a miniszterelnök pénteken, az 1848/49-as forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából rendezett állami díszünnepségen a Múzeumkertben. A kormányfő ünnepi beszédében azt mondta: Petőfiék óta minden magyar nemzedék és minden magyar fiatal számára eljön az idő, amikor dönteni kell. 2024. március 15. 13:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.