Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rímeket és kilométereket adni: a balatonfüredi polihisztor

2019. augusztus 24. 3:00 // Forrás: Ecoport magazin
A reneszánsz idején polihisztornak nevezték Leonardo da Vincit, aki az élet különböző területein tevékenykedett. A 21. században általában egy hivatást választunk, építjük a privát jövőt, ami Leonardo számára valószínűleg szokatlan lenne. Gyakori tévhit, hogy több szenvedély nem fér meg egymás mellett. Baranyai Máté úgy döntött, egyiket sem engedi el: fut, sport és kulturális programokat szervez, ír, és fellép az alkotásaival.

Rímek…

– Nem kis feladat beosztani az időmet: néha nehéz minden területen helytállni. Az írás, a költészet, a slam poetry főleg az őszi-téli időszakot jelenti számomra, de reggel vagy este, ha van lehetőségem, igyekszem az év más szakaszaiban is rövidebb versek formájában megfogalmazni az aktuális gondolataimat.

…és kilométerek

– Hét és fél hónapra születtem, ezért a vitálkapacitásom kisebb, mint az átlag emberé. Orvosi javaslatra már gyerekként elkezdtem futni. Versenyeken indultam, és végül teljesen megfertőzött ez a szenvedély: tavasztól kezdődik a versenyszezon, amikor a saját rendezésű sport és kulturális programokon kívül futok.

Helyi értékek őrzője

A Balatoni Helyi Értékek Egyesülete: Jósa Miklós, Kántor Zsuzsanna és Baranyai Máté, Burján Eszter közös munkájával azt a célt tűzte ki, hogy a Balaton-felvidék kincseinek megőrzésére, népszerűsítésére gasztronómiai, sport, szabadidős és kulturális rendezvényekkel hívja fel a figyelmet. „Olyan komplex programcsomagot akarunk nyújtani a Balaton északi partján, amely minden “helyi értéket” magába foglal: tavasztól őszig közel 60 rendezvényt szervezünk.” Mindezt azonban nem akárhogy teszik.

„A 100. félmaraton vagy más hasonló verseny egy idő után kevésbé izgalmas és az újoncoknak talán nem is vonzó. Mindig az a cél, hogy kitaláljak valami teljesen újat, amivel bevonzhatunk olyan embereket is, akik soha nem futottak. Ezért szórakoztatóbb futóversenyekkel terjesztjük a mozgás örömét. Az igen népszerű Szerelmes Füred során egy évben egyszer szívesen futnak a kezdők is a párjuk kedvéért.

A Mikulás Mánia elnevezésű kulturális triatlonunkkal a Mikulás futást szerettük volna újraálmodni: a gyerekek kérdéseket gyűjtöttek, megválaszolták őket és közben szinte észrevétlenül futották le a távot. A One Way Ticketet első alkalommal szerveztük meg, és olyan szintű összefogást tapasztaltam, amit talán még soha: a versenyzők egymást támogatták a futamon, ahol az nyer, aki legtovább fut.

Szeptemberre egy teljesen új projekttel készülünk: a Ház a tónál című romantikus film tematikájára építünk fel egy versenyt, ahol a párok névre szóló postaládákat kapnak. Szeretem, ha a kultúra és a sport találkozik: ez leginkább a Szőlőskör fesztiválon valósul meg, ahol a futás mellett színpadi programok, zenekarok várják az érdeklődőket.”

“Verseimmel és munkámmal is az átlag embert szeretném megszólítani, nem akarok más életet”

– Tíz éve indult a Vers a falon nevű program: írtam egy verset Vers a falon, kaja a hűtőben címmel. Ezt összekötöttem a közösségi médiával, amivel elindult egy irány: mindig dobtam ki egy verset a falra. Közben a valóságban színészekkel ellátogatunk különböző helyszínekre, ahol a falról, plafonról cetliken lógnak a versek: ezekből választanak, majd előadják a közönségnek.

Egy új tervem, hogy a kisebb településekre házhoz vigyünk egy bála színházat kockabálákkal és mobil színpaddal. Hat-hét különböző produkciót kapnának a lakók, anélkül hogy el kellene menniük a városi színházba, ahova sajnos egyébként sem jut el mindenki.

Mindig adni: ez a kulcs

Bár Máté tevékenységi köre szerteágazó, a magja mindnek ugyanaz: jót tenni. Könyveit a Gyermekmosoly Alapítvány gondozza, tőlük lehet megrendelni őket, és ők kapják a bevételt is. Óvodásoknak, időseknek gyűjt a futóversenyeken, ő maga pedig gyakran egy mosolygós kisfiút tolva fut a cél felé, sokan így ismerik őt a fényképekről.

„Andrist még kisfiúként ismertem meg: izomsorvadással küzd, gyógyszeres kezelésekre van szüksége, ezért felajánlottam neki, hogy eljöhet velem versenyekre. Kezdetben csak az volt a cél, hogy minél több élményt adjak neki. Azóta már gyűjtünk is neki: az Andris & Haverok fut vele, érte (Burján Jenő, Kóti László és Baranyai Máté), és szerencsére mindig megbizonyosodom, hogy vannak még jó emberek: egyre többen fogadnak örökbe egy-egy kilométert.” Máté szerint szemlélete annak köszönhető, hogy nagyszerű nevelést kapott testvéreivel: „nekem így természetes, ha valamit teszek, azzal adjak is.”

Ecoport Magazin

Sulyok Georgina
Babják Tamás
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. ma 22:32 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.