Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

10 millió fát ültetnének Magyarországon

2019. augusztus 26. 4:04
Veszprémben is fásítana egy egyszerű Facebook posztból nőtt országos civil mozgalom.

A hír bár nem mai, aktualitását mégis az adja, hogy nemrégiben a Facebookon létrehozták a „10 millió fa-Veszprém” nevű nyilvános csoportot, csatlakozva az országos mozgalomhoz. A 10 millió fa mozgalom célja, hogy belátható időn belül 10 millió fát ültessenek Magyarországon, vagyis minden magyar ültessen vagy kapjon egy fát annak érdekében, hogy egy élhetőbb és zöldebb környezetet teremtsünk magunknak.

Az országos 10 millió fa mozgalom július 9-én indult útjára Bojár Iván András művészettörténész, az Építészfórum.hu főszerkesztőjének Facebook-bejegyzésével. Bojár eleinte csak a barátoknak szólt, de posztja már az első nap óriási népszerűségre tett szert. Az ötletgazda tudja, a 10 millió fához rengeteg erőfeszítés szükséges, ezért társakat is elkezdett toborozni. Egy külön Facebook-oldalt is létrehozott, melyet a mai napig több mint 27 ezren követnek.

„Sokan azt mondják, az emberiség történetének legnagyobb tehertételét éli. Kevesen vitatják ma már, hogy ebbe a helyzetbe mi emberek sodortuk magunkat. És mi leszünk azok, akik korrigáljuk közös sorsunk rossz felé térült irányát.

Mától elindul a 10 millió Fa, ami természetesen nem pusztán egy közösségi oldal, de akciók és együttműködések sorozata. Újfajta együttműködéseké, amelyek alapgondolata abból a felismerésből származik, hogy ha a Föld élete drámai módon változik, akkor nekünk embereknek is ehhez igazodó módon, változnunk kell. Gondolatainkban, tetteinkben egyaránt.

Elsődleges célunk a lehető legrövidebb időn belül tízmillió fa telepítése Magyarországon. Minden itt élő ember ültessen vagy kapjon egy új fát. Kapjon esélyt az éltető levegőre, az oxigénre, a szén-dioxid mérséklésére. Ezen túlmutató célunk pedig közösen gondolkozni azon, hogy milyen új egészségesebb, okosabb, a Föld természetéhez s talán az ember eredendő természetéhez is jobban igazodó életet szeretnénk hosszútávon kialakítani magunknak”- írják a beköszönő posztban.

Bojár Iván András egy cikk szerint az ültetési főszezont október-novemberre, esetleg jövő február-márciusra tervezi. Azt ígéri, hogy ezekben a hónapokban nagy akciókat terveznek, amelyekre már elkezdték a felkészülést. Szeretnének minél több mindenkit bevonni, újságírókat, aktivistákat, közgazdászokat, erdészeket, szakembereket, marketingeseket, celebeket, mindenkit, aki hozzá tud tenni a célhoz.

Veszprémben is fásítanának

Az országos felhívásra sorra alakultak meg a vidéki facebookos csoportok, hogy koordinálják és szervezzék a fásítást. Csoportok alakultak Szentendrén, Monoron, Debrecenben, Pécsett és az ország megannyi pontján. Az országos találkozót a múlt szombaton, augusztus 24-én tartották Budapesten.

Nagy tettek várnak ránk, az országos hálózat első csírái már megmutatkoznak. Jó alapot teremtve annak, hogy az együttműködésnek új és működőképes formái jöjjenek létre. Olyanok, amilyenek eddig nem léteztek, de amik nélkül ezen a válságon esélyünk sincs átverekedni magunkat. Ültessünk!”-írták.

A „10 millió fa- Veszprém” nyilvános csoportot július 25-én hozták létre, amihez eddig valamivel több mint 400-an csatlakoztak. A fásítást november 9-ére tervezik, amikoris ha szándékaik szerint minden hazánkfia egy csemetét elültet, meg is lesznek a feladattal. Hogy ez megvalósuljon, Veszprémben adminisztrációra, ültetőkre, helyre, facsemetékre, eszközökre és anyagi támogatásra van szükség.

Ge. Á.
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.