Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Csillag született

2009. augusztus 2. 21:14 // Forrás: NSO / vehir.hu
Hosszú Katinka aranyérmes lett a 400 méteres női vegyes úszásban. Ideje 4:30.31, ami világbajnoki és egyben Európa-csúcs. Videó.

Előbbinél az amerikai Katie Hoff (4:32.89), utóbbinál a brit Hannah Miley (4.31.33) rekodját múlta felül. Jakabos Zsuzsanna a 7. helyen zárt, 4:37.85-ös idővel, egyéni rekorddal.

A harmadik legjobb idővel döntőbe kerülő Hosszú Katinka remek ütemben kezdte el a versenyt, 50 méternél a második helyen fordult, öt századdal elmaradva a világcsúcstartó ausztrál Stephanie Rice-tól. Száznál már a magyar volt az élen, az ideje ugyan 14 századdal elmaradt az a világrekordtól, de már Rice előtt tempózott. Háton aztán tovább folytatta nagyszerű úszását Katinka, ám Kirsty Coventry is igencsak feljött a „saját számában”, és 150-nél a zimbabwei fordult az első helyen.

A második 50 háton viszont Hosszú megint visszavette a vezetést, hogy aztán Coventry a mell felénél ismét az élen forduljon. Kettejük csatájává „fajult” a döntő, Rice ugyanis több mint egy testhosszal leszakadva a lábvizükön haladt, azaz 150 méterrel a vége előtt minden esélyét elveszítette a győzelemre.

Már csak az volt a kérdés, hogyan tudja Katinka tartani Coventryt, aki az utolsó 100 méter előtt, azaz 300-nál elsőként kezdte meg a gyorsúszást. Innentől azonban a magyar lánynak állt a zászló, Hosszú fantasztikus tempóban siklott a vízben, egyre jobban lehagyta a zimbabweit – 350-nél elsőként fordult, és ekkor több mint egy másodperc volt az előnye.

Az utolsó ötvenen már Coventry sem volt ellenfele Hosszú Katinkának, aki élete legjobb idejével élete legjobb eredményét érte el, világbajnokként csapott a célba, ráadásul 4:30.31 perccel, ami világbajnoki és Európa-csúcs!

Jakabos Zsuzsanna a hetedik helyen zárt ebben a versenyszámban, 4:37.85-ös idővel, szintén egyéni rekorddal.

Úszó vb (Róma) 400 m nő vegyes, döntő

1. Hosszú Katinka (magyar) 4.30.31 – világbajnoki és Európa-csúcs
2. Kirsty Coventry (zimbabwei) 4:32.12
3. Stephanie Rice (ausztrál) 4:32.29
4. Hannah Miley (brit) 4:32.72
5. Elizabeth Beisel (amerikai) 4:34.90
6. Julia Smit (amerikai) 4:35.33
7. Jakabos Zsuzsanna (magyar) 4:37.85
8. Tanya Hunks (kanadai) 4:38.15

„Beteljesült az álmom! Mindenki tudta, hogy mire készülök, és hogy mire vagyok képes, még ha nem is beszéltünk róla. Az edzőm azt mondta, hogy ha 300 méter után elöl vagyok, akkor enyém az aranyérem. Az utolsó 100 méteren, bevallom, hogy nézelődtem is kicsit; nem láttam a többieket, sőt azon is elgondolkodtam, hogy tart-e még egyáltalán a verseny. Nagyon fájt az úszás, de azt hiszem, sikerült kiúsznom a maximumot, ahogy azt délelőtt elterveztem” - mondta Hosszú Katinka a Nemzeti Sportnak.

A 400 női vegyes felejthetetlen fináléja 

vehir.hu
további cikkek
Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel úszás Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel Negyvenegy fős lesz a magyar csapat júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon: a medencés szakágban 15 férfi és 18 női versenyző, a nyílvízi viadalokat illetően négy-négy sportoló várja a kontinensviadalt. A keretben a Balaton ÚK Veszprém háro kiválósága, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán is ott van.  tegnap 20:40 Női kézilabda Eb: ismét egy csoportban a svédekkel a magyar válogatott női kézilabda-válogatott Női kézilabda Eb: ismét egy csoportban a svédekkel a magyar válogatott A magyar női kézilabda-válogatott a svéd, az észak-macedón és a török válogatottal szerepel együtt a debreceni A csoportban a téli magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon. tegnap 20:28 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.