Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Októbertől lehet pályázni a NEA pályázataira

2019. szeptember 3. 15:23
Veszprémbe érkezett kedden a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságának országos roadshowja, amely során a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2020-ra kiírt pályázatairól adtak tájékoztatást a civil szervezeteknek.

Varga Endre, a Veszprém Megyei Civil Információs Centrum szakmai vezetője a városházán tartott esemény kezdetén felhívta a jelenlévők figyelmét, stratégiai gondolkodás nélkül ma már a civil szervezetek sem lehetnek sikeresek, éppen ezért is lehet kulcsfontosságú minden, a rendezvényen elhangzó információ a pályázóknak.

Porga Gyula polgármester köszöntőjében ugyancsak rávilágított arra, miért érdemes minél jobban megragadni ezt az alkalmat a civileknek: minden nappal egyre közelebb kerülünk 2023-hoz, az EKF évhez, amelyben a városvezetés kiemelt szerepet szán a helyi civil szervezeteknek. Ők azok, akik segítségével eddig is rengeteget fejlődött Veszprém – hiszen ahogy a polgármester már többször is hivatkozott rá, erős város nem létezhet erős civil szféra nélkül –, és akikkel a 2023-at követő években is Európa kulturális fővárosai között maradhatunk, hivatalos címtől függetlenül is.

A civil szervezetek további erősödésében komoly szerepe lehet a NEA pályázatainak is, melyekről Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár beszélt részletesebben. Mint felidézte, a NEA alapot minden fel nem használt egy százalék adja, amelyeket aztán a pályázó civil szervezetek között osztanak szét újra, így biztosan jó helyre mennek azok az adó egy százalékok is, amelyekről nem rendelkeztek. 2019-ben ennek köszönhetően minden eddiginél magasabb, 5,9 milliárdos keretből gazdálkodhattak, míg 2020-ban ez az összeg már 7,7 milliárd forintra rúg. Szalay-Bobrovniczky hozzátette, a teljes keretünk ugyanakkor ennél nagyobb, hiszen a különböző állami szervek szintén hozzátesznek az alaphoz. Így összesen 284 milliárdot osztanak szét a ma Magyarországon működő több mint 61 ezer civil szervezet között.

Veszprém megye valószínűleg jövőre is a sikeres pályázók közé tartozik majd, ha az előző tapasztalatokból indulunk ki: összesen 2873 civil szervezet működik itt, akik közül tavaly 464-en pályáztak, közel 50%-uk, 211 pedig nyert is, ami meghaladja az országos átlagot.

2020-ra egyébként már október 1-jétől lehet pályázni – az egyes területeket érintő összevont pályázatok egy-egy nap eltéréssel ekkortól lesznek elérhetőek, míg az egyszerűsítettek november elsejétől. Mindkét verzió leadására egy-egy hónap lesz a határidő, a szervezet pedig a pályázatok beérkezte után gyakorlatilag azonnal meg is kezdi azok értékelését, így várhatóan már a tavaszi programok is előfinanszírozás nélkül, az időben megérkezett támogatásokból tudnak lezajlani.

Szalay-Bobrovniczky Vince elmondta, a pályázatokon túl az ősz további fontos újdonságot is tartalmaz: hamarosan megjelenik az első civil kézikönyv, mely 134 oldalon nyújt útmutatást az elengedhetetlen tudnivalókhoz. Utóbbi a helyi civil irodákban is elérhető lesz nyomtatott formában, de a hírlevélre feliratkozók elektronikus formában is letölthetik.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.