2022. október 3.
//
Helga névnap

A nyarat idézi a Séd

2019. szeptember 13. 4:06
Bemutatták a Séd kritikai lap legújabb számát csütörtök délután a megyei könyvtárban.

Az augusztus elején megjelent lapszámban elsősorban a nyár első felének veszprémi eseményeivel foglalkoznak. Mint azt Géczi János főszerkesztő összefoglalta, A Tánc Fesztiváljáról egy viszonylag terjedelmes blokkot szerkesztettek össze, és a VeszprémFestet is egy erős kéziratcsomaggal dolgozták fel.

Ladányi Ibolya Legyen a Színházkertben című írása a Rátonyi Róbert Operettfesztivált vesézi ki, és — ahogy Géczi fogalmazott — azt hangsúlyozza, hogy az operett bármennyire is avíttnak es kispolgárinak tekinthető, a színészek számára különleges kihívásokat es feladatokat tartogat. A főszerkesztő elmondta, hogy a képzőművészeti blokk két írása, a Tót Endre kiállítását és a Herendi életfát taglaló darabok is megragadhatják az olvasók figyelmét.

A nyár pezsdítő élményei mellett a lapszám foglalkozik a veszprémi kulturális élet néhány nehéz kérdésével is. Lukács Elek írása a Konziról egy “szívbemarkoló requiem” a megszűnt zenei középiskola múltjáról, Schreiber Márta pedig az Ünnepi Könyvhét — és általában a veszprémi irodalmi programok — kapcsán fogalmazta meg, hogy bár “a szervezési nehézségek ellenére gazdag és jól összeállított program várta” az érdeklődőket, “az embereket még csak lassításra sem késztette a könyves pavilonok látványa, a legkisebb érdeklődést sem mutatták a színpadon zajló beszélgetések iránt”. A feltett kérdésekre — mit lehetne másként csinálni, hogyan lehetne elérni a fiatalokat — még meg kell találnia a választ a helyi irodalmi élet szervezőinek.

A lapszám egyik fontos anyaga még Balázsik Tamás munkája, a Fenyves utca 19. szám alatt található, a piaristák 18. századi gazdasági épületének történetét és jelentőségét feltáró írás.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Zenei világnapi koncert a zene városában
Zenei világnapi koncert a zene városában
Szombat este a Pannon Egyetemen aulájában Veszprém két elismert zenekara, a Gárdányi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar és a Mendelssohn Kamarazenekar adott külön-külön, majd együtt is koncertet a zene világnapja alkalmából.
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Egy limitált kiadású gin lett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztroprogramjának legújabb tagja: az EKF borai és söre után, már saját ginnel is büszkélkedhet az EKF. Szimbolikus, hogy a prémium minőségű, kisszériás Balaton gin a kulturális főváros gasztronómiai csúcsrendezvényén, a Balaton Wine&Gourmet első teljes napján került először a közönség elé.
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Fellner Jakab építésznek jelentős szerepe volt Veszprém városképének kialakításában. Péntek délután a Városházán nyílt vándorkiállítás a tatai Kuny Domokos Múzeum szervezésében, születésének 300. évfordulója alkalmából.
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Ünnepélyes cseresznyefa-ültetéssel fonta szorosabbra a kapcsolatait Veszprém Japánnal a Balaton Wine & Gourmet keretében.
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Péntek reggel a kívül és belül is megújult Szent Anna-kápolnában találkoztak a hívek, amikor Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a felújított egyházi épületet.