2023. január 28.
//
Károly, névnap

Építeni vagy háborúzni?

A Fidesz-KDNP szerint ez a 2019-es önkormányzati választás tétje. A témában Porga Gyula polgármester, Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat elnöke és Kósa Lajos, a Fidesz-KDNP kampányfőnöke tartott sajtótájékoztatót vasárnap.

Az esemény apropóját a kampányidőszak első szakaszának, a jelöltállítások lezárulása adta. Polgárdy Imre, a megyei önkormányzat elnöke a megyét illetően elmondta, a Fidesz-KDNP összesen 30 fős listát állított össze, ezen kívül öt listára lehet még szavazni, ellenzéki összefogás viszont nem jött létre a megyében. A politikus úgy véli, bizakodásra ad okot a jövő, hiszen eredményes öt év van mögöttük: csak a TOP-os pályázatokat tekintve 45 milliárd forintot sikerült elosztani ebben az időszakban, ebből összesen mintegy 300 projekt valósulhatott meg közel 100 településen.

„Abban hiszek, hogy a személyes kontaktus és az elvégzett munka jelenti a folytatás kulcsát” – fogalmazott Porga Gyula, Veszprém polgármestere a választást illetően. A kampány Veszprémben is megkezdődött, a párt képviselői számos utcafórumot tartottak, a cégvezetőkkel, civil szervezetekkel aktív és intenzív kapcsolatot alakítottak ki, és ezen az úton szeretnének továbbhaladni a jövőben is.

Ami az elvégzett munkát illeti, a polgármester szerint az elmúlt öt, illetve kilenc évben, amióta a várost vezeti, hihetetlen dinamikus és soha nem látott fejlődés jellemezte Veszprémet. Mind élhetőségben, mind a közösségben sokat erősödött a város, de a következő öt év is tartogat még kihívásokat: folyamatban vannak a Modern Városok Program további fejlesztései és fel kell készülni 2023-ra is, illetve az azutáni évekre, hogy Veszprém ne csak a kitűzött esztendőben lehessen Európa Kulturális Fővárosa, de 2024 után is az unió kulturális fővárosai közé tartozhasson. A polgármester bízik abban, hogy a polgárok bizalmat szavaznak ennek a munkának a folytatásához.

Kósa Lajos kampányfőnök részletesebben is beszámolt a Fidesz-KDNP eddigi kampányeredményeiről. Elmondta, a párt minden megyében rendelkezik listával, a legnagyobb jelölőszervezet az övék, így a legtöbb polgármester jelöltet is ők adják: az ország 3177 településéből 828 helyen lehet a Fidesz-KDNP által javasolt polgármester jelöltre szavazni. Kósa szerint ezzel elérték céljukat, miszerint az ország 4/5-e választhasson Fidesz-KDNP polgármestert, az ellenzék ugyanakkor csúfos kudarcot vallott. Utóbbi célja az volt, hogy minden olyan településen, ahol van értelme – azaz a 10 ezer főnél nagyobb településeken, ahol vannak egyéni kerületek, és amelyből összesen 160 van az országban – legyen ellenzéki együttműködés és állítsanak ellenzéki polgármester-jelöltet. Ez nem sikerült: Magyarország összes települése közül 128-ban van ellenzéki polgármester-jelölt, míg a 10 ezer főnél nagyobb települések közül 53-ban van ellenzéki együttműködés, és 31-ben van közös ellenzéki polgármester-jelölt.

Kósa szerint ugyanakkor önmagában nem a számok az érdekesek, hanem sokkal inkább az, milyen településvezetőt választanak a polgárok. Úgy látja, a célok mindkét oldalon világosak. „A Fidesz-KDNP célja továbbfejleszteni a városokat és a falvakat, valamint azt, hogy 2030-ra a magyar önkormányzati rendszer életminőségben és szolgáltatásban is érje utol az európai uniós önkormányzati rendszer átlagát. Ezzel szemben az ellenzék célja: megdönteni Orbán Viktor rendszerét. Előbbi az építésről, szépítésről, fejlesztésről, együttműködésről szól, utóbbi a kormánnyal való háborúzásról. Erről kell döntenünk, mit akarunk. Mert a 2019-es önkormányzati választás tétje ez” – zárta gondolatait Kósa.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Nem csak az elítéltek életútja lehet fordulatos, ami a börtönrácsok mögé vezet. Hogy hogyan válik valaki börtönőrré, az is több döntés és elhatározás kérdése. Németh Éva, bv. ezredes, a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka egyedüli nőként tölt be ilyen pozíciót az országban. Erről a nem hétköznapi életútról beszélgetett vele Sótonyi Mónika a Királynék Földjén programsorozaton belül az Arcok, képek, utak beszélgetős est keretében a Papírkutya kultúrbisztróban.
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban.
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
A veszpreminfo.hu - Veszprém városának turisztikai honlapja - nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat, Turizmus kategóriában a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett 2022 évi „Az Év Honlapja” versenyében.
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Csütörtökön rendezték meg a képviselő-testület idei első ülését. Összefoglaljuk, mi történt napirend előtt.
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Húsz veszprémi óvoda és általános iskola vehetett át madárodút, madáretetőt és eleséget a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesülettől (BABAKO) szerdán, a Csillag úti óvodánál.