2021. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

Tűzgyújtási tilalom

2009. augusztus 4. 14:36
MTI / vehir.hu
Veszprémben is vannak olyan körzetek, ahol egyáltalán nem lehet tüzet gyújtani, sőt, a saját kertünkhöz is engedély kell.

Azonnali hatállyal általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a rendkívüli meleg és csapadékmentes időjárás miatt - közölte a szaktárca a hét elején. Az erdőkben fokozott tűzveszély alakult ki, és ezért az ország egész területén lévő erdőkre, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területre - átmeneti időre - vonatkozik a tilalom. Így tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag- és gazégetést is.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el. A tilalom feloldásáról a fokozott tűzveszély elmúltával, egy későbbi időpontban intézkednek - tartalmazza a minisztérium közleménye.

Veszprémben is vannak olyan körzetek, ahol egyáltalán nem lehet tüzet gyújtani, így a belvárosban, a lakóterületeken, a garázsterületeken, és a magasfeszültségű vezetékeknél. - Ha saját kertünkben szeretnénk tüzet rakni, akkor azt megtehetjük, ha engedélyt kérünk rá - mondta el kérdésünkre Sebestyén Violetta, környezetvédelmi ügyintéző. Elmondta továbbá, hogy ugyan példa nem nagyon van rá, de ha büntetésre kerülne sok, a hatóság kezében két eszköz van: szabálysértési eljárást indíthat, mely esetben a maximális büntetés harmincezer forint, vagy úgynevezett levegővédelmi bírságot szabjat ki, melynek mértéke természetes személyek esetében maximum 100.000.-, nem természetes személyek, tehát cégek esetén maximum 300.000.- forint.

Az ellenőrzésben a közterület felügyelet, illetve a lakossági bejelentések vannak a hivatal segítségére.

Ódor Eszter

További cikkek

Közbiztonság: pályázat társasházi kamerarendszerre és újjáalakult veszprémi polgárőrség
Közbiztonság: pályázat társasházi kamerarendszerre és újjáalakult veszprémi polgárőrség
Több olyan intézkedés is született, illetve körvonalazódik Veszprémben, amelyek a közbiztonság megerősítését hivatottak előremozdítani. Ezekről tartott sajtótájékoztatót pénteken Pálinkás Roland, önkormányzati képviselő, a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottság elnöke.
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak
Bige László és cégei akár 36 milliárd forinttal is megkárosíthatták a gazdákat az elmúlt hét évben -mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke péntek délután Veszprémben.
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
A legfontosabb kormányzati támogatásokról tartott sajtótájékoztatót Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője.
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Bonbon készítésre gyűltek össze csütörtök délután a Deák és a Báthory iskola kis diákjai a Veszprém Agórában, hogy egy különleges technika órán vegyenek részt: az intézmény Kis cukrász napközi programjának keretében ugyanis a gasztronómia világába nyerhetnek betekintést, miközben a saját édességüket is elkészíthetik.
Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót
Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót
Újabb egy héttel meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet, és felkérte az operatív törzset, hogy dolgozzák ki az oltási akciónapok rendszerét országosan - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.