2020. május 26. // Fülöp névnap

Veszprém a nyelvészek városa

2019. szeptember 21. 4:04
Péntek délután jelent meg a várostörténeti kiadvány, a Veszprémi Szemle legújabb száma, mely a sorban már az ötvennegyedik.

Szeptember 20-án délután a szokásoknak megfelelően az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében mutatták be a Veszprémi Szemle legújabb számát, melyben ezúttal több nagyobb terjedelmű írás is szerepel.

Az Olvasóhoz című rovatban egy rendhagyó megemlékezés olvasható Simonyi Zsigmondról, halálának 100. évfordulóján. Az írás rendhagyónak mondható, mivel a szerző, Sebő József a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém megyei tagozatának elnöke Veszprém, a nyelvészek városa címmel bő kitekintést ad a régi idők veszprémi nyelvészeiről is.

az új számot Földesi ferenc főszerkesztő mutatta beaz új számot Földesi ferenc főszerkesztő mutatta be

A Forrásközlés rovatban két tanulmány olvasható. Rainer Pál Laczkó Dezső 1914-1918 közötti noteszfeljegyzéseit rendezte közlésre alkalmassá, Rybár Olivér és Kovács Győző Gyula pedig az érdi földrajzi múzeumba újonnan bekerült Cholnoky Ferenc feljegyzéseit tartalmazó iratokat dolgozta fel.

A Tanulmányok rovatban a főszerkesztő, Földesi Ferenc részletezi a Veszprém és a Nagy Háború sorozat utolsó részét. A város zenei életéről a XVIII. századtól kezdődően Erdélyi Ágnes, a Veszprém Város Vegyeskara karvezetője írt. E rovatban kapott helyet Poór Ferenc írása is, amely a Tanácsköztársaság ideje alatti veszprémi színházi életről közöl új ismereteket.

Az Évforduló rovatban egy operatörténeti kuriózumról szól Köteles György írása, aki – amellett, hogy írásában megemlékezett a Béke Téri Általános iskola gyermekopera bemutatójáról is - , köszönti az idén 95 éves szerzőt, Szőnyi Erzsébetet.

 lapszám bemutatóján Sebő József tartott előadást a veszprémi nyelvészekről lapszám bemutatóján Sebő József tartott előadást a veszprémi nyelvészekről

A Visszapillantó rovatban a veszprémi nyelvészeket bemutató tanulmányhoz kapcsolódó írás olvasható. A Veszprémi Szemle utolsó rovata, a Könyvszemle három kiadványról szól, melyeket Csiszár Miklós, Tölgyesi József és Somfai Balázs írt.

vehir.hu
Domján Attila
2020. május 26. // Fülöp névnap