Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
6°C
2024. március 19. József
Veszprém
6°C

Minden mezőgazdasági út Nemesvámosra vezet

2019. szeptember 20. 15:11
Új agrárlogisztikai csarnokot avattak fel Nemesvámoson pénteken. A beruházás az alapjaiban szervezheti át a térség mezőgazdaságát.

Nemesvámos határában, a víztorony tőszomszédságában épült meg az a 830 négyzetméter alapterületű agrárlogisztikai csarnok, amely nem csak a nemesvámosi gazdáknak nyújt segítséget termelői munkájukban, hanem a térség településeinek is nagy segítséget jelent, hogy kiaknázzák lehetőségeiket.

A csarnok mellett továbbá átadtak egy hűtőházat, valamint kialakítottak parkolóhelyeket, vásárteret és megcsinálták az ide vezető mezőgazdasági utakat is.

Az ünnepélyes csarnokavatón Ovádi Péter országgyűlési képviselő méltatta a település önkormányzatának és polgármesterének munkáját. Elmondta, hogy az elmúlt egy évben 2,5 milliárd forintból valósultak meg fejlesztések a településen, továbbá kiemelte, hogy Nemesvámos nemcsak a térségben, hanem mára országosan is egy elismert és követendő falu lett.

Ovádi Péter és Sövényházi BalázsOvádi Péter és Sövényházi Balázs

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében szintén Nemesvámos vezetését méltatta és rávilágított arra, hogy minden település egyenlő esélyekkel indul, csak magukon múlik, hogy mennyire lesznek sikeresek.

Az ünnepségen részt vett Dr. Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár is, aki elmondta, hogy már többször járt Nemesvámoson, és minden alkalommal egy újabb fejlesztéssel, újdonsággal találkozott. Szerinte Nemesvámos kiváló példája a Vidékfejlesztési Program hatékonyságának. A kormányzat célja, hogy a tízezer főnél alacsonyabb lélekszámú települések is versenyképesek maradjanak, fejlődjön az infrastruktúra és munkahelyek jöjjenek létre.

Dr. Viski JózsefDr. Viski József

Kiemelte, hogy Nemesvámosnak - az egymásra épülő fejlesztéseknek köszönhetően - egy stabil és hosszú távú jövőképe van.

Szintén az egymásra épülő fejlesztések fontosságáról beszélt Sövényházi Balázs polgármester is. Az agrárlogisztikai csarnok kapcsolódik a korábbi óvoda- és bölcsődefejlesztésekhez, amelyekben saját konyhát alakítottak ki, hogy helyi alapanyagok felhasználásával főzhessenek a gyermekekre. A mostani fejlesztés megteremti a lehetőséget a gazdáknak, hogy modern körülmények között tárolják és dolgozzák fel terményeiket, amelyekből utána többek közt ezekben a konyhákban is elkészülhetnek az ételek. Véleménye szerint fontos, hogy a hasonló adottságokkal rendelkező települések együtt gondolkodjanak, összefogjanak és kihasználják azokat a lehetőségeket, amelyikkel most Nemesvámos is élt.

A projektre TOP-os forrásokból és a Vidékfejlesztési Programból összesen 274 millió forintot nyert el a Nemesvámos Község Önkormányzata, a teljes beruházás értéke a csarnokkal, hűtőházzal, vásártérrel, mezőgazdasági utakkal együtt 477 millió forint volt.

Sövényházi Balázs végezetül kiemelte, hogy szeretné, ha a megyében, majd országosan is elterjedne az ő stratégiájuk, amelyben egymásra logikusan épülő és egymást jól kiegészítő fejlesztések megvalósításával lépdel előre egy-egy település, miközben együttműködik a szomszédos falvakkal.

Most szombaton rendezik meg első alkalommal a Nemesvámosi Vigasságokat a ma átadott csarnokban. A település termelői vásárral, népi gyermekjátékokkal, bemutatókkal is készül a közösségi eseményre, amelyre akár lovaskocsival is lehet érkezni. A részletes programról a település honlapján tájékozódhat mindenki.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. tegnap 14:55 Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről - közölte az MTI-vel a MÁV-START vasárnap. tegnap 10:52 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony Gelgőre - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   tegnap 14:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.