2021. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

Helyreigazítást kér Rédey Ákos

2009. augusztus 5. 9:25
Az egyetem Kommunikációs Irodája eljuttatta szerkesztőségünkbe a rektornak a Magyar Nemzet főszerkesztőjének címzett levelét.

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

A Magyar Nemzet 2009. augusztus 4-i számában megjelent „A pályázati pénzek is a rektort gazdagítják?” című újságcikkre reagálva a Pannon Egyetem vezetése az alábbi nyilatkozatot teszi.

Nyilatkozat

A Magyar Nemzet 2009. augusztus 4-i számában megjelent „A pályázati pénzek is a rektort gazdagítják?” című újságcikk egyetemünk vezetőinek jövedelmi viszonyait nem a valóságnak megfelelően mutatja be. A hivatkozott szabályzat azon mondatait idézi, melyből az olvasó téves következtetésre juthat a díjazás nagyságát illetően. A „bevétel jelentős részét lecsippentő rektor és pénzügyi vezető” a valóságban az elvonás alapját képező – évente csökkenő - bevétel 0,02 %-ában részesül.

Köztudott, hogy a felsőoktatási intézményeknél a költségvetési támogatás mellett egyre nagyobb szerepet játszik a saját bevétel, egyéb források megteremtése.

Az egyetem Szervezeti Működési Szabályzata „Külső szolgáltatások, termékértékesítések és pályázatok rendje” c. mellékletében került rögzítésre a költségvetési támogatáson kívüli egyéb bevételekkel összefüggő közvetett költségek fedezetének szabályozása, figyelembe véve az államháztartás működésének rendjéről szóló kormányrendelet előírásait.

A megjelent újságcikkel ellentétben a közvetett költségekre elkülönített összegnek nem képezi alapját a költségtérítéses képzés bevétele és az uniós támogatással megvalósuló programok bevételei. Az egyéb hazai pályázatok többségénél a pályázatot kiíró rendelkezik a közvetett költségek elszámolható mértékéről, mely általában 5 %, így teljes mértékben rezsi költségként kerül elszámolásra.

A fentieken kívüli kutatási és innovációs szerződéses munkákból és egyéb egyetemi célok megvalósítása érdekében saját bevételt eredményező jóváírásokból 15 % közvetett költség kerül elvonásra, melyből 12 % rezsi költségre, pályázati saját forrásra és kari felhasználásra kerül, 1,5 % a rektori funkció ellátásához kapcsolódó költségeket, dologi kifizetéseket fedezi, s 1,5 % szolgál az alkalmazottak közvetett díjazására.

A szabályzat szerint a közvetett díjazásra fordítható 1,5 % -os keret 10-10 %-a a rektort és a gazdasági főigazgatót illeti meg.

2008. illetve 2009. évben egy-egy alkalommal került sor elszámolásra, melynek alapján Dr. Rédey Ákos rektor és Zsiborácsné Petró Mária gazdasági főigazgató részére kifizetett bruttó összeg nem érte el az Egymillió forintot. (Az adó- és járulékszabályok figyelembe vételével ezen összeg 43 %-a került nettó összegben kifizetésre.)

A 2004. évi szabályzat módosítására azért került sor, mert az elmúlt időszakban jelentősen csökkent azon bevételek köre, amelyből az elvonást érvényesíteni lehetett. Ezért nem igaz a cikk azon megállapítása, hogy a módosításra került régi szabályzat szerint „arányaiban jóval kevesebb pénzt kaptak az egyetem vezetői, mint most.”

Kérjük, hogy fenti helyreigazítást a lehető legrövidebb időn belül a Magyar Nemzetben a hivatkozott újságcikkel azonos módon és helyen megjelentetni szíveskedjék.

Veszprém, 2009. augusztus 4.

Tisztelettel,
Dr. Rédey Ákos

vehir.hu

További cikkek

Szán helyett kerekeken érkezett a Mikulás
Szán helyett kerekeken érkezett a Mikulás
Bár hivatalosan csak hétfőn érkezik minden otthonba a Mikulás, péntek délután páran már találkozhattak vele az Óváros téren. A Kukkantó Egyesület szervezésében a belvárosban köszöntötte a nagyszakállú a gyermekeket, majd hó hiányában egy zenélő autón indult városi körútjára ajándékokkal megrakodva. Mutatjuk az esemény legjobb pillanatait.
Közbiztonság: pályázat társasházi kamerarendszerre és újjáalakult veszprémi polgárőrség
Közbiztonság: pályázat társasházi kamerarendszerre és újjáalakult veszprémi polgárőrség
Több olyan intézkedés is született, illetve körvonalazódik Veszprémben, amelyek a közbiztonság megerősítését hivatottak előremozdítani. Ezekről tartott sajtótájékoztatót pénteken Pálinkás Roland, önkormányzati képviselő, a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottság elnöke.
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak
Bige László és cégei akár 36 milliárd forinttal is megkárosíthatták a gazdákat az elmúlt hét évben -mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke péntek délután Veszprémben.
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
A legfontosabb kormányzati támogatásokról tartott sajtótájékoztatót Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője.
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Bonbon készítésre gyűltek össze csütörtök délután a Deák és a Báthory iskola kis diákjai a Veszprém Agórában, hogy egy különleges technika órán vegyenek részt: az intézmény Kis cukrász napközi programjának keretében ugyanis a gasztronómia világába nyerhetnek betekintést, miközben a saját édességüket is elkészíthetik.