2022. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Európa nem akar fizetős tartalmakat

2009. augusztus 16. 9:47
sg.hu
Egy felmérés arra mutat rá, hogy az európai felhasználók nem lennének hajlandók fizetni az online tartalmakért.

Az Eurostat által elvégzett felmérésben a tavalyi év folyamán több mint 211 ezer felhasználót kérdeztek meg a kontinensen az online tartalmak elérhetőségéről alkotott véleményéről. A válaszokból úgy tűnik, hogy a közösségen belül nem szívesen fizetnének a prémium besorolású tartalmakért, a nagy többség ugyanis úgy véli, hogy ezen árakat már beleépítették az előfizetési díjakba, a tartalom pedig eleve ingyen is elérhető. Meglepő, hogy ezen az állásponton a kalózkodás visszaszorítása sem változtatna.

A megkérdezettek alig 5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a vizsgált időszakban az előfizetési díjon felül fizetett bizonyos online tartalmakért és szolgáltatásokért. Bár a 16-24 év közöttiek körében ez az arány némileg magasabb, eléri a 10 százalékot, az eredmény azt jelzi, hogy a túlnyomó többség nem hajlandó további kiadásokra, 49 százalék pedig kategorikusan kijelentette, hogy az életbe lépő esetleges új, szigorúbb törvények esetében sem hajlana erre. A lépést elutasítók nagy része úgy gondolja, hogy az előfizetési díjakon keresztül már most is fizetünk az interneten elérhető tartalmakért, a fix díj befizetése után pedig igyekeznek a maximumot kisajtolni az elérésekből.

Mindössze 20 százalék említette meg, hogy a kalózkodás teljes visszaszorítása és eltüntetését követően közelebbről is szemügyre venné a fizetős megoldásokat, ami arra mutat rá, hogy a kalózmásolatok elleni harc nem feltétlenül vezethet eredményre. A szórakoztatóipar alapgondolata ugyanis az, hogy a kalózkodás terjedésével egyre kevesebb legális példányt tudnak eladni, a felhasználók kitartása viszont arra utal, hogy egy esetleges döntő győzelem sem jelentene megváltást a kiadók és filmstúdiók számára.

Ami az Európai Unió és az Egyesült Államok viszonyát illeti, a tanulmány kiemeli, hogy a kontinensen még sokat kell tenni az online szféra jobb kihasználása érdekében. A felhasználók által generált tartalmak aránya nem jelentős (egy-két kivétellel, mint amilyen például Észtország), a tengerentúlon viszont virágoznak az online boltok és szolgáltatások, amitől mi még messze vagyunk.

vehir.hu

További cikkek

Tízemeletnyi állványrendszert építettek
Tízemeletnyi állványrendszert építettek
Elkészült az állványrendszer a vár alatti sportpályánál, ami a várnegyed megújításában játszik majd szerepet.
Csak magyar rendszámú autóval lehet olcsón tankolni
Csak magyar rendszámú autóval lehet olcsón tankolni
Az ukrajnai háború okozta nehéz gazdasági helyzet következményeinek csökkentéséért több intézkedésről is döntött a kormány.
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Dudaron, Nagyesztergáron, Szentkirályszabadján a helyi általános iskolák tornatermeit újították fel, Ősiben pedig tantermet modernizáltak az elmúlt időszakban. Minderre a Magyar Falu Program támogatásai révén volt lehetősége a tankerületnek, amelynek van olyan intézménye, ahol az utóbbi 5 évben megduplázódott a gyermeklétszám.
Egy újabb veszprémi tűzfal kap egyedi festést hamarosan
Egy újabb veszprémi tűzfal kap egyedi festést hamarosan
Egy évvel a Halle utcai akció után, idén ismét meghirdették a Westprememuralt, ezúttal a Munkácsy utca egyik 10 emeletes társasházának tűzfala lesz Mentha "festővászna".
Napirend előtt: mikor kezdődnek az útfelújítások?
Napirend előtt: mikor kezdődnek az útfelújítások?
A kádártai és rátóti utak, a Cholnoky fái és a Cserepes utca szemete is szóba került napirend előtt a képviselő-testület májusi ülésén.