2022. augusztus 20.
//
István névnap

Boldog szülinapot, Pablo!

2009. szeptember 2. 17:28
állatkert, Lukács Vera
Szerdán ünnepelte 32. születésnapját a veszprémi állatkert egyik legnépszerűbb lakója, a jóindulatú orrszarvú.

Az orrszarvú körökben is jelentős méretű Pablo 1977. szeptember 2-án San Diegoban látta meg a napvilágot, és egy kis kerülővel, Németországból került a veszprémi vadasparkba. Az Afrika-szavanna kifutó 2,6 tonnás lakója jelenleg zebrákkal és gnúkkal él együtt. A szélesszájú orrszarvúakra jellemzően elsősorban fűféléket, szénát fogyaszt, egy nap alatt akár hatvan kilót is befal.

Pablo legkedvesebb csemegéje az alma, ebből alkalmanként 20 kiló is elfogy. Kedvelt elfoglaltságai közé tartozik a napozás, a dagonyázás. Hogy jókora testét karbantartsa, nemrég hatalmas fatörzseket kapott, melyeket előszeretettel görget egy hektáros területén.

Állatkerti körülmények között az orrszarvúak közel ötven évig élnek, így Pablo a maga 32 évével egy középkorú úrnak felel meg.

Születésnapja alkalmából egy gyümölcsökből készült torta várta meglepetésként az állatkert sztárját. A születésnapi torta tíz kiló jonatán almából, banánból, szilvából és sárgarépából állt, amelyet Pablo gondozói készítették kedvencük számára.

Szausev Xénia

További cikkek

MEGVALÓSULT A „MOZDULJ KÖZÉP-DUNÁNTÚL!” CÍMŰ PROJEKT
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.