2020. augusztus 10. // Lörinc névnap

Veszprémnek is lehet kerekesszékes kosárcsapata

2019. október 5. 19:33
Népszerűsítési céllal az MKOSZ Veszprémben rendezte a Kerekesszékes Kosárlabda Magyar Kupa döntőjét szombaton. A párbeszéd már elindult, hogy a városban kerekesszékes csapat jöjjön létre. A fél csapat már megvan.

A 2019-es szezon nyitányaként az Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) a veszprémi Lovassy gimnáziumban rendezte a Kerekesszékes Kosárlabda Magyar Kupa döntőjét szombaton. A magyar bajnokság jelenlegi összes csapata részt vett a négyes döntőben, melyet a Soproni Tigrisek nyertek 56-42-re a DVTK ellen. A kupa harmadik helyezettje a Törekvés SE, a negyedik a pécsi PTE PEAC Rolling Basket lett.

A kupát a Soproni Tigrisek nyertékA kupát a Soproni Tigrisek nyerték

Az érmeket és a kupát Porga Gyula polgármester adta át a játékosoknak. Magyari András, a kerekesszékes kosárlabda válogatott szövetségi kapitánya a lefújást követően a sajtónak úgy nyilatkozott, a sportág népszerűsítése miatt választották Veszprémet a kupadöntő helyszínéül. Korábban Pécsett volt hasonló kezdeményezés, amelynek eredményeképp a baranyai megyeszékhelyen megalakult a PTE PEAC Rolling Basket.

Jelenleg négy csapat játszik a hazai kerekesszékes bajnokságban, ám ez a szám hamarosan ötre bővülhet, ugyanis Magyari elmondta, elindult a párbeszéd és szárnybontogatás azzal kapcsolatban, hogy Veszprémnek is legyen saját csapata. Jelenleg 5 ember jelentkezett, hogy szívesen vállalná a tagságot. Az önkormányzat támogatja a kezdeményezést.

A döntőt a DVTK és a Sopron játszottaA döntőt a DVTK és a Sopron játszotta

A kerekesszékes kosár szabályai csak 20%-ban térnek el a megszokott kosárlabdától. A játékra a hivatalos FIBA szabályok érvényesek néhány, a kerekesszékes használatból fakadó változtatással. A sportolók kerekesszéke a kosárlabdához speciálisan átalakított, strapabíróbb, gyorsabb és mozgékonyabb.

A magyar kerekesszékes kosárválogatott eddig kétszer, 2017-ben Brnoban, és idén Szófiában vett részt a nemzetközi porondon.

A kupán a PTE PEAC Rolling Basket, a  DVTK Kerekesszékes Kosárlabda Csapat, a Soproni Tigrisek kerekesszékes kosárcsapat és a Törekvés SE kerekesszékes kosárlabda csapat vett résztA kupán a PTE PEAC Rolling Basket, a DVTK Kerekesszékes Kosárlabda Csapat, a Soproni Tigrisek kerekesszékes kosárcsapat és a Törekvés SE kerekesszékes kosárlabda csapat vett részt

Ge. Á.
Szalai Csaba

További cikkek

Újabb két fiatal tehetséggel lett teljes a HOYA kerete
Újabb két fiatal tehetséggel lett teljes a HOYA kerete
Rendkívül megfiatalított, ám annál tehetségesebb és elszánt gárdával vág neki a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém kosárlabdacsapata a 2020/21-es idénynek az NB I/B Piros csoportjában és a Hepp Kupában.
Baksa Szabolcs a HOYA vezetőedzője
Baksa Szabolcs a HOYA vezetőedzője
Hétfőn hivatalosan is megszületett a megállapodás a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém csapatát működtető Veszprém Kosárlabda Kft. és Baksa Szabolcs között, miszerint az eddig másodedzői szerepet betöltő fiatal szakember a 2020/2021-es szezonban már vezetőedzőként küzdhet az együttes sikereiért.
Hosszabbított a HOYA két alapembere
Hosszabbított a HOYA két alapembere
Kedden hivatalossá vált, hogy az egyaránt rutinos Szabó Péter és Madár András a 2020/2021-es szezonban is a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém kosárlabdacsapatát erősíti majd.
Rutinos szerb centerrel erősít a HOYA
Rutinos szerb centerrel erősít a HOYA
Egy plusz egy évre szóló szerződését a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém csapatát működtető Veszprém Kosárlabda Kft.-vel Nebojsa Djukics. A szerb származású, ám magyar útlevéllel is rendelkező erőcsatár-center a 31-es mezszámban fog szerepelni a sorainkban.
Fiatal magyar tehetségekekel erősített a HOYA
Fiatal magyar tehetségekekel erősített a HOYA
Futó Balázs és Orgona Gergő személyében két tehetséges magyar kosárlabdázót igazolt a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém csapata.
2020. augusztus 10. // Lörinc névnap