Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

Egyre népszerűbb a “guruló étterem”

2019. október 15. 13:19 // Forrás: Ecoport
A két éve útjára indult BazsaLicom nemcsak a Balatont, hanem az egész országot meghódítva egyenesen a streedfood kínálat élére gurult. Megkérdeztük Balázst és Lillát, hogyan lett az olasz álomból igazi dolce vita, és hogy mitől ilyen népszerűek a food truckok.

Honnan indult a BazsaLicom történet?

L: Balázs tíz éve szakács: tud minden konyhával kapcsolatos titkot. Én turizmus-vendéglátást tanultam először Budapesten, majd Olaszországban turizmus menedzsment szakon végeztem. Úgy gondoltuk, ha már hasonló vonalon mozgunk, jó lenne valami közös vállalkozásba kezdeni: hazaköltöztünk és fokozatosan megszületett a BazsaLicom ötlete.

Akkor mondhatjuk azt is, hogy Olaszországból indult. Mi a cél?

B: Ízvilágban és életstílusban is közvetíteni szeretnénk mindazt, amit Olaszországból hoztunk. Mindketten nagyon szeretjük a bazsalikomot, amely mint fűszer, nagyon közel áll az olasz konyhához és rengeteg nagyszerű főételt, desszertet is lehet készíteni vele. Ételeinkkel leginkább azt akarjuk megmutatni, hogy úgy is lehet igazán finomat alkotni, ha egyszerű, könnyen elkészíthető ételeket készítünk, friss alapanyagokból, fűszerekből: nyárias ízzel valami egészségeset, mégis finomat nyújtani.

Miért food truck?

L: Gondolkodtunk rajta, hogy legyen egy fix helyünk, de kezdőként kicsiben kellett elindulni. Majd láttuk a Séf című filmet, ami nagyon inspiráló volt számunkra. Balázs egyik reggel felkelt és azt mondta, csináljunk foodtruckot, én meg azt: jó, végülis miért ne? Azóta nagyon a szívünkhöz nőtt ez a forma, hiszen az elejétől a végéig mi terveztük. Az elnevezés, az olasz hatás és a nevünkből alkotott szójáték miatt is jó választásnak tűnt, a világos zöld színt pedig a retro stílus, a bazsalikom és a Balaton színei ihlették. Az autónk korábban pékárut szállított Németországban, aztán átalakítottuk a saját ízlésünknek megfelelően, így kezdődött a közös élet.

Ha már közös élet, mostanra már nem ketten, hanem hárman utaztok. Családként nem nehéz a food truck üzemeltetése?

L: Nem könnyű feladat, hiszen országszerte járunk rendezvényekre, esküvőkre. Mivel babánk van, nagyon szeretnénk jövőre kicsit lokálisabbak lenni: Balatonfüreden élünk, és a környéken több helyszín, program is van, ahol családként könnyebben tudnánk mozogni.

 

Tavaly elnyertétek a Magyar Streetfood Egyesület szakmai díját. Mi a titok? Milyen ételeket kínáltok?

L: A díjazásnál nézik, hogy valaki hoz-e olyan újdonságot, amit eddig nem láttak, illetve nálunk kiemelték Balázs variálható, jól megtervezett konyhatechnológiáját. Tavaly hosszabb, bagett jellegű szendvicseket, bucikat készítettünk, idén bagel szendvicseket négy féle ízben: van egy egyedi zöldfűszeres, tekert marhakolbászos snidlinges sajtkrémmel, egy csirkés, pesztós, egy füstölt lazacos remulád mártással, illetve egy kistermelői sajttal és házi cukkini krémmel készített vegetáriánus változat. Egy desszetünk is van: bazsalikomos fehércsoki mousse kekszmorzsán, fahéjas eperraguval. Ezenkívül igyTavaly elnyertétek a Magyar Streetfood Egyesület szakmai díját. Mi a titok? Milyen ételeket kínáltok?ekszünk alkalmazkodni az adott rendezvény tematikájához, az igényekhez. Úgy alakítottam ki a konyhám, hogy akár egyik napról a másikra tudjak váltani: volt olyan esküvőnk, ahol újházi tyúkhúslevest főztem a kocsin.

Egyre népszerűbbek a food truckok. Szerintetek miért szeretik ennyire?

B: Magyarországon a fesztiválokon kívül nyáron szinte az összes településen, minden hétvégén van valamilyen rendezvény, ahol meg kell oldani a vendéglátást. Igyekeznek a helyi éttermeket kitelepíteni, de ez sokszor a hely és a technikai feltételek miatt is probléma, így egyszerűbbé vált a gyakorlatban, hogy van egy mozgó konyha, ami eljön és árul. Fontos az is, hogy egy-egy ételre fókuszálva általában magasabb minőséget tudnak kínálni a food truckok, illetve mostanra az autók egyfajta dekorelemként is szolgálnak a rendezvényeken, ahol a szervezők gyakran külön figyelnek a stílusra a válogatásnál. Annak ellenére, hogy viszonylag lassan érkezett meg hozzánk a food truck trend, a praktikussága, minősége és stílusa miatt talán évről évre népszerűbb.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Négy év után ismét elrajtol a Balaton Szupermaraton futás Négy év után ismét elrajtol a Balaton Szupermaraton Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül a Balaton Szupermaratonra, amelyre 386 településről és 17 országból érkezett eddig nevezés. 2024. március 20. 19:52 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Minden úszó sikerrel teljesítette az általa vállalt távot a téli Balaton-átúszáson szabadidősport Minden úszó sikerrel teljesítette az általa vállalt távot a téli Balaton-átúszáson Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő téli Balaton-átúszás idei megmérettetésén három plusz egy távon is elindulhattak a versenyzők. 2024. március 2. 21:11 Szombaton téli Balaton-átúszás negyedik alkalommal szabadidősport Szombaton téli Balaton-átúszás negyedik alkalommal Szombaton negyedik alkalommal rendezik meg a téli Balaton-átúszást, amelynek központja a Tihanyrév lesz. 2024. március 1. 12:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.