Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
6°C
2024. március 19. József
Veszprém
6°C

Hisz magában, küzd a céljaiért

2019. október 29. 12:38
Zsetnyai Ákos, a veszprémi Sportolj Velünk Sport Egyesülez (SVSE) tehetséges junior atlétája a felnőttek mezőnyében is rendre bizonyítja, hogy a hosszútávfutóknak bizony tartaniuk kell tőle.

A veszprémi Sportolj Velünk Sport Egyesület (SVSE) fiatal tehetsége, Zsetnyai Ákos serdülőként kezdett el atletizálni Tóthné Stupián Anikó klubjában. Azóta is töretlen a sportolás iránti vágya.

Eleinte csak a sportolás iránti kedv hajtott... Azonban később, immár négy és fél éve elkezdtem komolyabban is foglalkozni az atlétikával, amire az első Mezei Liga megnyerése inspirált

– kezdte a beszélgetést portálunkkal a tehetség.

Zsetnyai ÁkosZsetnyai Ákos

A Vetési Albert Gimnázium tanulója korábban számos sportágat kipróbált: a tenisz, valamint a foci mellett a síeléssel is kacérkodott, mielőtt a rekortánon kötött ki. Igaz, egy-két edzés után abba akarta hagyni, de talán nem is a véletlennek köszönhető az, hogy a mai napig is keményen dolgozik, illetve komoly céljai vannak a távfutással kapcsolatban.

Ez egy érdekes történet, amelyet Anikó néni is sokszor elmesélt már. Egyik testnevelésórára jött ki az SVSE két edzője Takács Dávid és Egri Viktor, akik az óra után rögtön megkerestek és elmondták, hogy szeretettel várnak a csapatba. Először Dávid csoportjába kerültem, ahol nem találtam meg a közös hangot azz idősebb társakkal, ezért már két nap után abba akartam hagyni. Azon az edzésen Anikó néni is kint volt és azt mondta, hogy egy csoporttal feljebb rak, Eszter néni atlétái közé. Ha aznap ő nincs ott, akkor most biztosan nem lennék már itt.

Vajon a sors mennyire szólt közbe? Ha azon az edzésen nem kap lehetőséget, akkor bizony egy tehetséges veszprémi atléta veszett volna oda. Egri Viktor viszont már korábban is látta, hogy erre a fiúra bizony figyelni kell, nem engedhetik el.

Láttuk, hogy Ákos nem érzi jól magát a csoportban, ezért gyorsan kellett lépnünk, mert tudtuk, ha elengedjük, akkor egy kiváló hosszútávfutót veszítünk el

– árulta el Egri.

A 17 éves fiú első meghatározó versenyére még serdülőkorában került sor.

Békéscsabán a Mezei Ligán ugyanis anno senki nem számított arra, hogy Zsetnyai lehet a végső befutó. Ettől a pillanattól fogva Ákos tudta, hogy az atlétikapályán a helye.

Meghatározó eredményei közé sorolja a szintén ebben az évben, a kecskeméti országos versenyen elért első helyét. Az igazán nagy előrelépést ugyanakkor a diákolimpia jelentette számára, ahol 8:48-at futott 3000 m síkfutásban. Ezt követte a válogatottal nyert első bajnoki címe, amelyre felemelő élményként emlékszik vissza. Ugyanakkor a tavaly nyári, Győrben rendezett U18-as Európa-bajnokságon nem úgy sikerült számára a 3000 méter, ahogy azt tervezte. 

Az Eb-kvalifikáció nagy öröm volt számomra, habár maga a megmérettetés nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Fizikálisan magas szinten álltam, csak azt nem tudtam, hogy hogyan is álljak a versenyhez. Sajnos csak utána jöttem rá, hogy mit kellet volna másképp csinálnom. Mára már tudom, hogy mentálisan kell még fejlődnöm, erősödnöm. Akkor nagy erőt adott az, amit ott mondott nekem Anikó néni, máig jól emlékszem rá:

„Nem véletlenül vagy itt Ákos, hiszünk benned, kérlek te is bízz magadban!”

A kiváló távfutó az elmúlt időszakban hosszú sérüléssel küzdött meg. Sokszor gondolta, hogy csak egy múló fájdalom, de az ismételt kiújulás nagyon megnehezítette a felkészülését. A nyarat szorgalmasan rehabilitációval töltötte, hogy mihamarabb visszakerülhessen a versenypályára.

Szépen épülök visszafelé, az edzéseimen is látszik, egyre jobban érzem magam és bízom benne, hogy most már mihamarabb végleg rendbe jövök. Most a versenyekre kellene visszarázódnom, amihez nagy segítséget nyújt a sportpszichológusom. Egyre jobban megy a futás, csak erre koncentrálok... 

– hangsúlyozta az ifjú reménység.

Ákos a sérülése után a szeptember 23-i Mezei Futó Magyar Liga 1. fordulóján Békéscsabán léphetett először pályára, ahol a dobogó második fokára állhatott fel és a férfiak abszolút mezőnyében az előkelő hetedik helyen végzett 21:35 perces idővel.

Nehezen ment, az edzettségi állapotom miatt nagyon rosszul esett a 7 km-es táv, de az eredménnyel abszolút elégedett vagyok!

– tette hozzá végszónak is beillően az SVSE atlétája, Zsetnyai Ákos.

A fiatal fiú kitartásának hála fokozatosan javul a teljesítménye. Ezt mi is bizonyíthatná jobban,

mint, hogy az október 20-án Kecskeméten rendezett atlétika ügyességi csapatbajnokság döntőjében 4x1500 m váltófutásban már győzelemre vezette a Vetési csapatát.

Innentől pedig már bizakodva tekint előre, halad a céljai felé, keményen dolgozik, hogy a következő évi junior vb-szintet megfutva kijusson egyesületét és országát képviselve a nemzetközi megmérettetésre.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.