2020. szeptember 22.
//
Móric névnap

Azért küzd, hogy 2023-ban hazai közönség előtt bizonyíthasson

2019. november 13. 18:36
Máté Fanni Szabina a nemzetközi porondon való tapasztalatszerzés mellett egyéni csúcsát javítva zárta az elmúlt évadot. A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétika Club (VEDAC) gerelyhajító reménysége a kezdetekről, eredményekről, valamint álmáról is mesélt portálunknak.

Egy fiatal atlétalány, akinek egyébként a kézilabda iránt táplált szeretete miatt már gyermekként búcsút kellett intenie – ahogyan ő fogalmazott – egyetlen, valódi otthonának, Szekszárdnak: ő Máté Fanni Szabina, immár a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) egyik,

ha nem a legnagyobb gerelyhajító reménysége.

Nagyjából két esztendeje, hogy idekerültem a Bakony szívébe, Veszprémbe. Egy éve már szinte itt is lakom, de ettől függetlenül Szekszárd mindig is megmarad az egyetlen, pótolhatatlan kicsi otthonomnak. Ugyanis oda mindig hazavár a családom, illetve a kiskutyánk is, Néró (egy dobermann – a szerk.).

– kezdte a beszélgetést egy visszaemlékezéssel a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA), illetve a Bajnok DSE Nemesvámos egykori kézilabdázónője, Máté Fanni Szabina. 

Akitől megtudhattuk, hogy a legutóbb említett sportág után kislabdahajításban is jeleskedett, ezt követően végül mégis a gerelyhajításnál kötött ki. Így figyelt fel a csiszolatlan gyémántra a VEDAC szakmai igazgatója, Török Krisztián is, aki a mai napig lelkiismeretesen, odafigyelve minden mozzanatára kíséri tanítványa, Fanni útját.

A mindössze 20 éves tehetség kérdésünkre elmondta, nagyon jól érzi magát a VEDAC kötelékében. Úgy látja, társai abszolút befogadták, edzője pedig akár egy jó barát, úgy van jelen a mindennapjaiban. 

A Pannon Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakának hallgatójától azt is megtudhattuk, hogy az elmúlt évad eredményei közül arra a legbüszkébb, hogy rögtön az első alkalommal sikerült megjavítania egyéni legjobb eredményét, amellyel egyúttal a nemzetközi szereplést is kiharcolta.

51,35 méteres hajításával ugyanis azonnal kvalifikálta magát a július elején, a svédországi Gävleben rendezett utánpótlás Európa-bajnokságra,

ahol egyedüli indulóként képviselhette városunk nívós atlétikai egyesületét, a VEDAC-ot. Fanni hozzátette, igaz, a kontinensviadal nem úgy sikerült számára, ahogyan azt eltervezte, hiszen 45.59 méteres eredménye "csak" a 19. helyre volt elég.

Viszont nyomatékosította: Németh Attila ügyvezető igazgató már a verseny előtt elmondta neki, hogy nem helyeznek terhet vállára, bárhogy is sikerül majd a szereplése, a továbbiakban is támogatni fogják, hisznek majd benne.

Be kellett látnom, hogy a legnagyobb ellenségem sajnos saját magam volt az évad során. Krisztiánnal már az idény kezdetén kitűztünk egy igazán merész, 55 méteres határt, amit szerettünk volna elérni célként. Ha idén nem is, remélem, jövőre sikerül majd megdöntemen, ahogyan átlépnem is a gátakat, amiket valójában saját magamnak építettem. Ha pedig így lesz, akkor talán egy lépéssel közelebb kerülök majd az álmom irányába is.

– fejezte ki reményét a sportolónő, mielőtt aláhúzta: nemcsak rengeteget tanult az elmúlt évben, hanem talán sikerült végre valójában felnőnie is.

Óvatos kérdésünkre, hogy esetleg elárulná-e, mi is az álma, Máté Fanni Szabina pedig zárásként úgy fogalmazott, tudja, hogy azért rengeteget kell még küzdenie, valamint dolgoznia, de ha őszinte szeretne lenni, akkor az

hogy 2023-ban hazai közönség előtt bizonyíthasson a felnőtt atlétikai világbajnokságon, melynek rendezési jogát fővárosunk, Budapest nyerte el. 

Simon Dani
Kovács Bálint

További cikkek

Hat VEDAC-os arany
Hat VEDAC-os arany
Négy futó- és két dobószámban is a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) sportolói szerezték meg a magyar bajnoki címet a serdülő és újonc korosztály számára kiírt atlétikai országos bajnokságon. Egyedül az Ikarus tudott eggyel több első helyezést begyűjteni a hazai atlétikai klubok közül.
Szenior éremdömping
Szenior éremdömping
Taroltak a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) szenior sportolói a Budapesten megrendezett országos bajnokságon. Két olyan atléta is indult, Király Kinga, valamint Benes Magdolna, aki triplázni tudott, vagyis három aranyérmet szerzett.
Varga Gréta neve már kilenc országos és egy Európa-csúcs mellett
Varga Gréta neve már kilenc országos és egy Európa-csúcs mellett
A múlt hét végi országos atlétikai csapatbajnokságon újabb korosztályos csúcsot ért el a veszprémi SVSE 16 éves futója, Varga Gréta, aki immár kilenc hazai utánpótlásrekorddal, na meg egy U18-as Európa-csúccsal büszkélkedhet.
Csapatbajnokság félmaratonnal fűszerezve
Csapatbajnokság félmaratonnal fűszerezve
Tizenegyedik helyen végzett a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) és a Hunyadi DSE párosa a 2020. évi atlétikai csapatbajnokságon.
Országos és egyéni csúcsok, tizenhárom dobogós helyezés
Országos és egyéni csúcsok, tizenhárom dobogós helyezés
Az ifjúsági és junior korosztálynak rendezett atlétikai liga döntőn remekül szerepeltek a VEDAC atlétái, összesen tizenhárom dobogós helyezést szerezve.