Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Villanyrollereket Veszprémbe!

2019. november 20. 15:00
A levegőminőség javítása érdekében nyújt be pályázatot az önkormányzat, az elnyerhető támogatásból az alternatív közlekedési lehetőségek támogatása révén küzdenének a légszennyezettség ellen.

Az Európai Bizottság által indított Urban Innovative Actions kezdeményezés olyan innovatív kísérleti projekteket támogat, amelyek „hagyományos” finanszírozása túl kockázatos lehet a nagyarányú innovációs vállalás miatt. A programra bármely, legalább 50 ezres lakossággal rendelkező Európai Uniós város pályázhat. Az elnyerhető támogatás 5 millió euró (több mint másfél milliárd forint), amihez a pályázónak 20 százaléknyi önerőt kell befektetnie.

Talán olvasóink is emlékeznek rá (ha nem, itt visszaolvashatják), hogy tavaly a Servo Movements teszt jelleggel töltőállomásokat telepített a városban, amelyekkel elsősorban a könnyű elektromos járművek (rollerek, elektromos kerékpárok, stb) töltését igyekeztek lehetővé tenni. A tesztidőszak után – ha a pályázat sikeres lesz – hamarosan végleges töltőhálózat is kiépülhet városunkban. 

A fejlesztésre az Európa Kulturális Fővárosa program miatt is szükség lenne. Egyrészt azért, mert 2023-ban sok külföldi látogatóra számíthatunk, nekik is igényük lehet a sok európai városban megszokott közlekedési lehetőségekre – másrészt pedig a veszprémieknek is előnyösebb, ha a vendégek nem az autós forgalmat növelik, hanem alternatív lehetőségeket választanak. És persze abban is bízhatunk, hogy a veszprémiek közül is többen pártolnak át a gépkocsitól a környezettudatosabb közlekedési alternatívákhoz, ezáltal csökkentve a belváros autós forgalmát  és a károsanyag-kibocsátást is. 

Persze ha ellepik Veszprémet az egyszemélyes elektromos járművek, annak megvan az árnyoldala is: Budapesten az idei év egyik slágertémája a gyalogosok és autósok életét egyaránt megkeserítő villanyrolleresek közlekedési és parkolási szabályokra fittyet hányó tömege. A veszprémi pályázatban éppen ezért a belváros közlekedési rendjének felülvizsgálatát is szerepeltetik, hogy a megjelenő újfajta járművek probléma nélkül simulhassanak bele a város forgalmába. 

A projekt teljes költségvetését 4 millió euróra, 1,3-1,4 milliárd forintra taksálják, az összesen nagyjából 270 millió forintos önerőt pedig megosztanák a konzorciumi partnerek, vagyis az önkormányzat mellett a Veszprém Balaton 2023 Zrt, a VKSZ Zrt, a Pannon Egyetem, a Servo Movement, a Promera Menedzsment Kft., a Budapesti Műszaki Egyetem, helyi civil szervezetek és cégek. Az önkormányzatnak a számítások szerint három éven át évente 13 millió forinttal kellene hozzájárulnia a projekt sikeréhez. 
 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. ma 15:06 239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt 239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt A rendőrség közzétette a múlt heti nagyszabású akciójának eredményeit, amiben elsősorban gyorshajtókra vadásztak Veszprém vármegye útjain is. tegnap 11:29 Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Két áprilisi hétvégén, 6-án és 7-én, valamint 13-án és 14-én a Déli pályaudvaron komplex karbantartást végeznek, ezért akkor az állomás nem indít és nem fogad vonatokat, ugyanakkor a pénztárcsarnok a lezárás ideje alatt is megközelíthető marad - közölte a Mávinform szerdán a vasúttársaság honlapján. 2024. április 3. 15:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.