Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Naprakész technológiát az iskolába!

2019. november 21. 18:32
Harmincezer dolláros támogatást nyert el az Arconic Alapítvány pályázatán az Ipari Szakgimnázium.

Második alkalommal nyert jelentős támogatást a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Szakgimnáziuma az Arconic-Köfém Kft. Alapítványának pályázatán. Az iskola harmincezer amerikai dollár, átszámítva 8,7 millió forint forráshoz jutott hozzá, amit elektro-pneumatikai, pneumatikai és automatika oktatócsomagok, felszerelések beszerzésére és az ezekhez tartozó tananyag fejlesztésére fordítottak. 

A mechatronikai szak diákjai a tanórákon ismerkedhetnek meg azzal a moduláris rendszerrel, amivel a gyártási folyamatot tudják szimulálni. Sámpár Zoltán, az Acronic-Köfém nemesvámosi gyárának igazgatója a támogatói csekk ünnepélyes átadásakor elmondta, hogy a rendszerrel szerzett tapasztalatok növelik a tanulók problémamegoldó képességét. A fiatalok egyébként nemcsak iskolai körülmények között találkozhatnak a gyártási rendszerrel, a cég ugyanis meghívja őket a nemesvámosi üzembe egy gyárlátogatásra is, ahol testközelből láthatják, hogyan működnek a megtanult technológiák élesben.

Irányi László igazgatótól megtudtuk, hogy a tanórák mellett az iskola két 15 fős szakkört is elindít a frissen beszerzett rendszerre alapozva. A harmincórás szakkör végén a legjobban teljesítő diákok az iskolát képviselve tarthatnak bemutatót az Ipari pályaorientációs napján a felvételi előtt álló nyolcadikasok számára. 

A fenntartó Veszprémi Szakképzési Centrum képviseletében Pap Máté kancellár megjegyezte: az  efféle eszközbeszerzéseket azért is kiemelten fontosak, mert a munkáltatók gyakran szembesülnek vele, hogy az oktatásból kikerülő pályakezdő fiatalok nem ismerik a berendezéseket, elavult eszközökön tanulták a szakmát. Ezt elkerülendő fontos, hogy az iskolák naprakész tudást tudjanak átadni, hogy a frissen végzettek gyorsan be tudjanak illeszkedni az első munkahelyükön.

Az iparisoknak ezzel minden bizonnyal nem lesz gondjuk, hiszen ahogy arra Irányi is rámutatott: ha látogatást teszünk a környékbeli cégeknél – akár az Arconic-Köfémnél –, lépten-nyomon az intézmény korábbi diákjaiba botlunk, akiket szívesen alkalmaznak a munkáltatók.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.