2021. május 18.
//
Erik névnap

Tánc nélkül mit érek én?

Az évek óta hagyományosan tavasszal megrendezett Connector Táncfesztivál szervezői november utolsó napján rendhagyó különkiadással jelentkeztek, hogy mintegy az év végi bulik előtt felkészítő órát tartva, kézisek helyett táncoslábúak töltsék meg a Veszprém Aréna küzdőterét.

Ha Máté Péter szerint zene nélkül nem kerek az élet, akkor az is igaz, hogy tánc nélkül sem. Legalábbis már Nietzsche is azt vallotta, az a nap, amelyet tánc nélkül töltünk, elveszett nap. Nyilván egy táncoslábú ezt a feladatot gond nélkül teljesíti is, de azért más az, amikor otthon a szobában, vagy éppen az edzőteremben ropjuk és finomítjuk a mozdulatot, mint amikor egy fesztivál keretében ünnepeljük a táncot.

Mert a nyolcadik éve működő Connector Dance Fest tulajdonképpen egy ünnep. Persze, verseny is, de mivel egyetlen résztvevő sem távozik üres kézzel, ünnep is. Megünneplése annak, hogy a testünk milyen hihetetlen mozdulatokra képes, hogy ezekkel a mozdulatokkal akár egy konkrét történetet írhatunk le és elmesélhetjük azt, ami a lelkünkben zajlik. Örömünnep, hiszen a tánc bizonyítottan felszabadítja a boldogsághormonokat, és igazi eufóriát tud eredményezni, ha képesek vagyunk szívvel-lélekkel átadni neki magunkat.

Éppen ezért jogos a felvetés, hogy ha adott egy táncfesztivál, ami több száz táncszeretőnek az év egyik fénypontját jelenti és amit nemcsak hazai, de nemzetközi érdeklődés is eredményez, hiszen több külföldi országból is érkeznek rá versenyzők, akkor az miért csak egyszer egy évben legyen? Connector szervezői, Torma-Böhm Nóri és Barbarics Zsófi évek óta gondolkodtak rajta, mi lenne, ha a szokásos tavasz eleji időpont mellett ősszel is tartanának egy fesztiválhétvégét, idén pedig úgy érezték, nem gondolkodnak tovább, belevágnak.

November 30-án így ismét lezajlott a Connector Táncfesztivál, egyfajta próba jelleggel, hogy meglássák, érdemes-e folytatni a kezdeményezést és jövőre akár már bevett szokásként, egyszer tavasszal és ősszel is Veszprémbe hívni a táncosokat.

A koncepció most is azonos volt, annyi különbséggel, hogy most csak egynapos volt a fesztivál és egy budapesti csapat kivételével csak magyar táncosok léptek fel a Veszprém Arénában. Ami a mennyiséget illeti, látnivaló így is akadt bőven: mintegy 400 táncos 120 koreográfiát mutatott be, mini és gyerek, junior, valamint felnőtt kategóriában, többek között klasszikus és modern balett, kortárs tánc, hip-hop, latin és standard tánc, showtánc, hastánc és akrobatikus rock n roll műfajban.

A felnőtt kategória győztesei a fesztivál fővédnökétől, Ovádi Péter országgyűlési képviselőtől vehették át érmüketA felnőtt kategória győztesei a fesztivál fővédnökétől, Ovádi Péter országgyűlési képviselőtől vehették át érmüket

A fesztiválról pedig tényleg senki nem távozott üres kézzel: ezúttal az amatőr kategória indulói is kaptak érmet, a nézők pedig egy kis muníciót ahhoz, hogy egy jó programot követően könnyebb legyen átvészelni a telet, amíg február 28-án és március 1-jén vissza nem tér a Connector a tavaszi etappal.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i)
Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i)
Egy család, amelynek a patikájában Jávor Pál felesezett, a szalonjában püspökök teáztak, az egyik tagja pedig megmentette a Tűztornyot az oroszok géppuskájától: Veszprém ma nem lenne az, ami, a Kocsuba-Karabélyos família nélkül. 1911 és 1951 között ők voltak az Óváros tér mellett található Fekete Sas Gyógyszertár tulajdonosai, ez idő során rengeteget fényképeztek, filmeztek, leveleztek és nagy társasági életet éltek, így a család és a város története elválaszthatatlanul összefonódott.
140 éve egymásért! – Kerek évfordulót ünnepel a Magyar Vöröskereszt
140 éve egymásért! – Kerek évfordulót ünnepel a Magyar Vöröskereszt
Hazánk legnagyobb humanitárius szervezete 2021. május 16-án ünnepli fennállásának 140. évfordulóját. 1881-ben ezen a napon alakult meg a Magyar Nemzeti Múzeumban a Vörös-kereszt Férfiegylete, mely másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megalapította a Magyar Vöröskereszt elődjét.
A helyi állatvédőknek segít az üzletlánc Veszprémben is
A helyi állatvédőknek segít az üzletlánc Veszprémben is
Kétnapos akcióban gyűjtik a magyarországi Interspar áruházakban, köztük a veszprémiben is a macska- és kutyaeledeleket a „Mancs a bajban!” kezdeményezés keretében. Szombat délelőtt Veszprémben volt a program részleteit bemutató sajtótájékoztató.
Szombaton nyitottak meg az országos közművelődési és kulturális intézmények
Szombaton nyitottak meg az országos közművelődési és kulturális intézmények
A Veszprém Agóra 13 másik magyarországi agórával és több mint ezer közművelődési intézménnyel együttműködve rollup-kiállítással csatlakozott az országos megnyitó eseménysorozathoz.
Mentális menedékünk: a nosztalgia
Mentális menedékünk: a nosztalgia
Amikor 2020 tavaszán kitört a világjárvány, az emberiség nagy része a valóság elől menekülve a múlt felé fordult: régi filmekkel, zenékkel, emlékekkel leltünk megnyugvást. S bár ez elsőre klasszikus struccpolitikának tűnhet, pszichológusok szerint a nosztalgia akár segíthet is túllendülni a Covid letargiánkon.