2020. augusztus 9. // Emőd névnap

Tánc nélkül mit érek én?

Az évek óta hagyományosan tavasszal megrendezett Connector Táncfesztivál szervezői november utolsó napján rendhagyó különkiadással jelentkeztek, hogy mintegy az év végi bulik előtt felkészítő órát tartva, kézisek helyett táncoslábúak töltsék meg a Veszprém Aréna küzdőterét.

Ha Máté Péter szerint zene nélkül nem kerek az élet, akkor az is igaz, hogy tánc nélkül sem. Legalábbis már Nietzsche is azt vallotta, az a nap, amelyet tánc nélkül töltünk, elveszett nap. Nyilván egy táncoslábú ezt a feladatot gond nélkül teljesíti is, de azért más az, amikor otthon a szobában, vagy éppen az edzőteremben ropjuk és finomítjuk a mozdulatot, mint amikor egy fesztivál keretében ünnepeljük a táncot.

Mert a nyolcadik éve működő Connector Dance Fest tulajdonképpen egy ünnep. Persze, verseny is, de mivel egyetlen résztvevő sem távozik üres kézzel, ünnep is. Megünneplése annak, hogy a testünk milyen hihetetlen mozdulatokra képes, hogy ezekkel a mozdulatokkal akár egy konkrét történetet írhatunk le és elmesélhetjük azt, ami a lelkünkben zajlik. Örömünnep, hiszen a tánc bizonyítottan felszabadítja a boldogsághormonokat, és igazi eufóriát tud eredményezni, ha képesek vagyunk szívvel-lélekkel átadni neki magunkat.

Éppen ezért jogos a felvetés, hogy ha adott egy táncfesztivál, ami több száz táncszeretőnek az év egyik fénypontját jelenti és amit nemcsak hazai, de nemzetközi érdeklődés is eredményez, hiszen több külföldi országból is érkeznek rá versenyzők, akkor az miért csak egyszer egy évben legyen? Connector szervezői, Torma-Böhm Nóri és Barbarics Zsófi évek óta gondolkodtak rajta, mi lenne, ha a szokásos tavasz eleji időpont mellett ősszel is tartanának egy fesztiválhétvégét, idén pedig úgy érezték, nem gondolkodnak tovább, belevágnak.

November 30-án így ismét lezajlott a Connector Táncfesztivál, egyfajta próba jelleggel, hogy meglássák, érdemes-e folytatni a kezdeményezést és jövőre akár már bevett szokásként, egyszer tavasszal és ősszel is Veszprémbe hívni a táncosokat.

A koncepció most is azonos volt, annyi különbséggel, hogy most csak egynapos volt a fesztivál és egy budapesti csapat kivételével csak magyar táncosok léptek fel a Veszprém Arénában. Ami a mennyiséget illeti, látnivaló így is akadt bőven: mintegy 400 táncos 120 koreográfiát mutatott be, mini és gyerek, junior, valamint felnőtt kategóriában, többek között klasszikus és modern balett, kortárs tánc, hip-hop, latin és standard tánc, showtánc, hastánc és akrobatikus rock n roll műfajban.

A felnőtt kategória győztesei a fesztivál fővédnökétől, Ovádi Péter országgyűlési képviselőtől vehették át érmüketA felnőtt kategória győztesei a fesztivál fővédnökétől, Ovádi Péter országgyűlési képviselőtől vehették át érmüket

A fesztiválról pedig tényleg senki nem távozott üres kézzel: ezúttal az amatőr kategória indulói is kaptak érmet, a nézők pedig egy kis muníciót ahhoz, hogy egy jó programot követően könnyebb legyen átvészelni a telet, amíg február 28-án és március 1-jén vissza nem tér a Connector a tavaszi etappal.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Megyénkben is átlépte a 100-at a megbetegedések száma
Megyénkben is átlépte a 100-at a megbetegedések száma
Vasárnapra újabb 43 embernél mutatták ki a koronavírus megbetegedést Magyarországon, Veszprém megyében pedig 11 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a vírus kirobbanása óta 108 ilyen esetről tudunk. Jó hír, hogy nincs újabb elhunyt.
30 évig voltak a vendégeink az atomtöltetek Veszprém mellett
30 évig voltak a vendégeink az atomtöltetek Veszprém mellett
A helyiek csak Kis-Moszkvának nevezték, valójában a ma is ismert legpusztítóbb erejű fegyvereket tárolták Veszprém tőszomszédságában az erdő mélyén a szocialista rendszerben. Így voltunk stratégiailag fontos pont és célpont egyszerre.
Megnyitották a balatonfüredi borheteket
Megnyitották a balatonfüredi borheteket
Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.
A veszprémi sellőlány nem a hangjával csábít
A veszprémi sellőlány nem a hangjával csábít
Ariel, Ficánka, Sebastian – bizonyára ismerősen csengnek a nevek. Esetünkben azonban nem a Kis Hableányról, hanem egy igaz történetről lesz szó. A veszprémi születésű Eszes Fanni ugyanis az első magyar sellőlány, aki nem mellesleg már világversenyen is képviselte hazánkat.
Az első utcazenész már megérkezett
Az első utcazenész már megérkezett
Elkészült Kolodko Mihály gerilla szobrászművész második, Veszprémbe tervezett miniszobra: az utcazenészt formázó figura a Kossuth utca alján kapott helyet.
2020. augusztus 9. // Emőd névnap