Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Évet zártak a képviselők

2019. december 12. 14:34
A várlift, a V-Busz és az Európa Kulturális Fővárosa programért felelős Veszprém-Balaton 2023 Zrt. is témája volt az év utolsó Közgyűlésének.

A polgármester és a 17 önkormányzati képviselő idén utoljára ült össze, hogy a város életében éppen aktuális kérdésekről döntsenek. 

Az Európa Kulturális Fővárosa programot koordináló Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatójának, Mészáros Zoltánnak év végén lejáró a megbízását határozatlan időre meghosszabbították. Szintén az EKF-céggel kapcsolatos hír, hogy az igazgatósági tagságáról képviselővé választása után összeférhetetlenség miatt lemondott Csik Richárd helyére dr. Navracsics Tibort választották meg 2024 végéig. 

Változnak a hivatali időn kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének költségei január közepétől.  Ha nem a hivatali helyiségekben rendezik meg a szertartást, az nettó 70 ezer forintjába kerül a párnak, míg a Városháza Kossuth-termének díja 40 ezer forint. Szülőköszöntő virágcsokrot háromezer, gyertyagyújtást és köszöntőitalt 1800-1800 forintért igényelhetnek a házasulandók. 

Több önkormányzati tulajdonú cég felügyelő bizottságába is választottak tagokat, de néhány esetben vezetőkről is döntöttek. A „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójának újabb öt évre, 2024 végéig dr. Temesvári Balázst választották meg. A „VESZOL" Veszprémi Közösségi Lakásügynökség Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának Lendvai-Frikkel Attilát választották meg öt évre, 2024 végéig. 

A kulturális életet befolyásoló napirendi pontokat is tárgyaltak a képviselők. A város kiemelt művészeti együttesei közé emelték a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekart. A kiemelt együttesek névsorában szerepel még a Mendelssohn Kamarazenekar, Veszprém Táncegyüttes, Veszprém Város Vegyeskara, a Liszt Ferenc Kórustársaság és a Gizella Nőikar. Egy másik előterjesztésben egy várostörténeti monográfia összeállítását kezdeményezte az önkormányzat, ennek megvalósítására egy 11 tagú munkacsoportot hoztak létre a várostörténettel is foglalkozó, történeti forrásokkal rendelkező intézmények (mint például a megyei könyvtár, a múzeum, a levéltár, stb.) bevonásával. 

B-tervre kellett váltani a várlift ügyében. A vár díszkivilágítását és a várliftet is magában foglaló projektre másfél milliárd forintot nyert pályázaton konzorciumi partnereivel együtt az önkormányzat. Az eredeti elképzelés szerint a liftet a várhegybe fúrva alakították volna ki, azonban az előzetes vizsgálatok és feltárások során kiderült, hogy a megvalósítás magas kockázattal és az előre tervezettnél jóval nagyobb költségráfordítással járt volna. A B-terv szerint tehát egy az épített környezethez illeszkedő toronyszerű megoldást valósítanak meg a Deák Ferenc utcában.

Új működési modellre áll át a V-Busz: a közlekedési társaság működésének első évében bérelte a buszokat. Ezeket a jelenleg is Veszprémben közlekedő járműveket most megvásárolná a cég 436,4 millió forint értékben, amivel az egyszeri ráfordítás után a későbbiekben megspórolható lenne a bérleti díj.
 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A magyar költészet napja alkalmából ismét Versbusz a V-Busznál A magyar költészet napja alkalmából ismét Versbusz a V-Busznál A V-Busz utasai már megszokhatták, hogy a magyar költészet napja alkalmából április 11-én a Veszprémi Petőfi Színház művészei néhány járatukon versekkel, versrészletekkel godolkodtatják el néhány percre az utasainkat. 2024. április 10. 11:57 Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 A veszprémiek is beleszólhatnak a kormány zöld stratégiájába A veszprémiek is beleszólhatnak a kormány zöld stratégiájába ,,Közös ügyünk a zöldenergia” címmel tartott sajtótájékoztatót hétfő délben Porga Gyula polgármester és György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos. Az esemény célja a Zöld Energia Online Konzultációjának népszerűsítése a lakosság körében.   2024. április 8. 22:09 Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.