2020. október 21.
//
Orsolya névnap

Mindenki más tempóban szeret…

2020. január 12. 15:52
Ismerősek az „Amikor ennyi idős voltam, én már rég…” kezdetű mondatok? Ideje kitalálni valamit!

Ha az ember a közeljövő felé, vagy akár a hosszú távú célok irányába tekintget, általában – akár tudat alatt – egy olyan képet fest maga elé, ami a lehető legoptimálisabb, minden szempontból. Ez talán természetes. Az már kevésbé, hogy ilyenkor akarva-akaratlanul megszólalnak bennünk azok a mondatok, amelyeket azoktól az emberektől kaptunk, akik elvileg valamit nagyon jól csinálnak…

Kép: változás.network.huKép: változás.network.hu

Ki mondja meg, hogy az embernek hol kell tartania húsz, harminc vagy akár negyven évesen? Ki mondja meg, hogy mikor „kell” elköteleződnie, hogy mikor „kell” egy bizonyos helyen lennie?

Amikor a környezet erős tempót diktál, lemaradva érezzük magunkat. Pedig nem azért kell gyorsan házasodni, gyorsan beiratkozni, gyorsan elutazni…, mert valakinek ez már korán működött. Minden ember más tempóban létezik, és más tempóban halad. Ha az elvárásokhoz igazodunk, és az elvárások nyomására hozunk életre szóló döntéseket, vagyis, ha az óra kattogása mondat velünk súlyos mondatokat, az nem feltétlen mutat ígéretes jövőképet.

Kép: karrierközpont.huKép: karrierközpont.hu

Ha egy ember odafordul a huszonéveshez, és mosolyogva azt mondja: „Amikor én ennyi idős voltam, már a harmadik babát vártam”, akkor nem feltétlen a rosszindulat beszél belőle. Hanem a szociális érzéketlenség. Ez is más tempóban érik meg az emberben...

Szabó Eszter

További cikkek

Személyes történetek piaca
Személyes történetek piaca
Mit szólna hozzá, ha a legszemélyesebb vallomásait tartalmazó naplóját valaki pár évtized múlva piacra dobná? A válaszhoz nem feltétlenül kell időgép, a gyakorlat ugyanis már létezik.
Repülő emberek a világban
Repülő emberek a világban
Talán minden ember életében megfogalmazódik legalább egyszer a gondolat: de jó lenne repülni! Íme néhány egészen emberfeletti mutatvány, amelyek bebizonyítják, nem is olyan lehetetlen!
Lehet, hogy mégis a Coelho-hívőknek volt igaza
Lehet, hogy mégis a Coelho-hívőknek volt igaza
Roger D. Nelson, a Princeton Egyetem kutatója megmért egy olyan jelenséget, amire tudományos magyarázat nem nagyon van, mégis számok igazolják a tételét. Ráadásul a kísérletben nem kevesebb, mint 7 milliárd ember vett részt.
Amikor összefonódik a kávé és a művészet
Amikor összefonódik a kávé és a művészet
A kávé a legerősebb kapocs gazdasági, politikai és társadalmi szempontból, hiszen az ivóvíz után a világ legnépszerűbb itala és a legelfogadottabb hatóanyag tartalmú szer. A kávé és a kávézás különleges kapcsolatot ápol a művészettel is. Ezt a kapcsolatot a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködésével a Sole Mizo Zrt. is kihasználta és Vidd magaddal a művészet élményét! szlogennel festményekbe zárt kávékülönlegességeket dobott a piacra.
Túldokumentált gyermekek
Túldokumentált gyermekek
Először a történelemben gyermekeink egyedi adatait már jóval a születésük előtt rögzítjük; gyakran már a fogantatásuk pillanatától, majd később egész életük során.