2020. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

A konyhai műteremből a kiállítótérbe

Színek bűvöletében címmel nyílt kiállítás a Március 15. úti Könyvtárban Lukács László veszprémi amatőr festőművész képeiből szerda délután. A főleg tájképekből álló kiállítás képei mellett érdemes megismerkedni a művész személyével is.

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Március 15. úti Klubkönyvtárában idén Lukács László kiállítása volt az első jelentősebb esemény, amelyre szép számú közönség is érkezett a lakótelepi tagintézménybe.

Ladányi Csenge fuvola-előadását követően Csík Richárd önkormányzati képviselő és jelen titulusában képzett festőművész osztotta meg gondolatait Lukács László személyéről és festészetéről.

A hamar interaktívvá váló megnyitón a közönség soraiból is kértek egyszavas érzéseket, véleményeket a kiállított művekről. Elhangzott az életszeretet, színgazdagság és a természet szeretete egyaránt.

Csík Richárd festőművész és önkormányzati képviselő Lukács László amatőr festővel a kiállításmegnyitónCsík Richárd festőművész és önkormányzati képviselő Lukács László amatőr festővel a kiállításmegnyitón

Csík Richárd a jelenlévők előtt elmondta, hogy ő maga és festőtársai is, amikor festőművésznek tanultak, szintén tájképekkel kezdték a tanulmányaikat. Véleménye szerint ezután válik ketté az autodidakta művész a magas művészettől. Lukács László viszont autodidakta művészként is festői szemmel képes látni.

Az igazi örömöt a festészetben az amatőr művészek élik át

- fogalmazott Csík Richárd.

Ők azok, akik tisztán kedvtelésből, örömmel alkotnak, függetlenül a tankönyvekben leírtaktól.

Lukács László műterme a saját konyhája egy veszprémi társasház lakásában. Itt alkot, ötletel és fejleszti magát úgy is, hogy már nyugdíjas korban van. A jövőben újabb kiállítást tervez, ahol a most még nem látott - elsősorban olaj és akvarell - képeit fogja bemutatni.

A kiállításmegnyitó végén a művész barátai, Benyovszki Pál Márton és Csáti-Ersók Károly mondtak el egy-egy verset, mielőtt az érdeklődők végigjárhatták a tárlatot képenként.

A nagyközönségnek pedig egészen február 13-ig lesz erre alkalma a könyvtár nyitvatartási idejében.

Hajas Bálint
Domján Attila