2020. szeptember 19. // Vilhelmina névnap

Ötven kilométert menetelnek a doni hősök tiszteletére

Szombaton fejezi be pénteken kezdődött emlékmenetét a nemzetközi Bakony menetszázad.

Január 16. és február 10. között összesen 11 menetszázad teljesít emlékmeneteket a Don-kanyarban elesett katonák tiszteletére az ország különböző pontjain.

A Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém Megyei Egyesülete húszadik alkalommal szervezte meg idén a túrát, melyen a 4. Radarezred és a 3. sz. Toborzó és érdekvédelmi központ aktív katonáiból, a felső-bajorországi katonákból, a litván tartalékosokból, a majsai huszárbandériumból, a várpalotai Faller kadétjaiból, a Báró Wesselényi Miklós iskola és a papkeszi Bocskai iskola diákjaiból álló 65 fős nemzetközi Bakony menetszázad 50 kilométeres gyalogtúrával vesz részt.

A  Bakony menetszázad kétnapos menetelését péntek reggel a Vámosi úti temetőben kezdte. Az induláson a menetzászlót adományozó Veszprém város képviseletében Brányi Mária vett részt. Ovádi Péter országgyűlési képviselő a nemesvámosig tartó szakaszon tartott az emlékmenettel.

Az túra minden helyszínén megemlékeznek, a Vámos úti temetőben a magyar, német és szovjet katonák emlékhelyeinél helyeztek el koszorúkat. A kétnapos, főleg erdei utakon haladó Veszprémet, Nemesvámost, Csopakot, Balatonalmádit, Balatonfüredet és Balatonfüzfőt érintő 50 km-es gyalogtúra szombaton koraeste ér véget a balatonfűzfői Jézus Szíve plébániatemplomban tartott szentmisével és megemlékezéssel.

Az országos program február 10-én a nyírbátori hősi emlékműnél ér véget.

A második magyar hadsereget 1942-ben a keleti frontra vezényelték, ahol 1943 januárjában az ellentámadást indító szovjet csapatok megsemmisítő csapást mértek rájuk. A Don-kanyarban a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül lehetetlen helyzetbe kerültek a magyar katonák, akik ezrével vesztek oda a -40 fokos orosz télben, vagy estek orosz hadifogságba. Több mint százezren soha többé nem kerültek elő.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Kovács Rajmund szerint versenyt fut az idővel az önkormányzat
Kovács Rajmund szerint versenyt fut az idővel az önkormányzat
A keddi közgyűlés témáiról tartott sajtótájékoztatót szombaton Kovács Rajmund független képviselő.
Hat hónappal meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot
Hat hónappal meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot
A munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is meg kell védeni - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Facebook-oldalán közzétett videóban, bejelentve, hogy a háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot - bizonyos társadalmi csoportok esetében - 2021. január 1-jétől további hat hónapig meghosszabbítják.
Palliumot küldött az érseknek a pápa
Palliumot küldött az érseknek a pápa
Az átadási ceremóniát a koronavírus miatt rendezték meg Veszprémben.
Mezítláb a vadvirágok közt... a lakótelepen
Mezítláb a vadvirágok közt... a lakótelepen
Többen éltek a lehetőséggel és kihasználták az indiánnyarat ahhoz, hogy részt vegyenek a Vadvirágos Piknikek a Kálvin Parkban pénteken. A mezítlábas szabadtéri rendezvényen a jó hangulat mellett hasznos ismeretekkel és veszprémi sajátosságokkal is találkozhattak a környezettudatosság jegyében a kilátogatók.
Mintegy 120 ezer éves emberi lábnyomokra bukkantak Szaúd-Arábiában
Mintegy 120 ezer éves emberi lábnyomokra bukkantak Szaúd-Arábiában
A mai Szaúd-Arábia területén egy kis csapat Homo sapiens 120 ezer éve megállt, hogy élelmet szerezzen és igyon egy sekély tó vizéből, melyhez a minden mai állatnál hatalmasabb tevék, bölények és elefántok is jártak - olvasható a Science Advances aktuális számában közölt tanulmányban.
2020. szeptember 19. // Vilhelmina névnap