2020. május 26. // Fülöp névnap

Tegezőviszonyban a kormánytaggal

Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár volt a veszprémi Lélektér alapítvány vendége a közelmúltban, aki a helyi fiatalokkal találkozott és beszélgetett a fiatalok házában. Protokolláris esemény helyett egy közvetlen véleménycsere alakult ki az esemény végére.

Rácz Zsófiát idén január elején nevezték ki az Emberi Erőforrások Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkárává, így 22 évesen a legfiatalabb kormánytag lett, amiért akkor hideget és meleget is kapott a közösségi médiában. Ez viszont nem gátolta abban az új helyettes államtitkárt, hogy elkezdje azt a munkát, amire megbízását kapta: a fiatalok ügyeinek a képviselete, a kommunikáció erősítése a kormány és az ifjúság közt, valamint lehetőségeik bővítése.

De hogy a valóságban ez mit jelent, arról már Zsófi beszélt a veszprémi fiatalok előtt, beszélgetőpartnereivel, Ovádi Péterrel országgyűlési képviselővel és Takács Emesével a Lélektér alapítvány elnökével.

Rácz Zsófia a veszprémi fiatalok házában találkozott a helyi civilekkel, fiatalokkal és a térség országgyűlési képviselőjévelRácz Zsófia a veszprémi fiatalok házában találkozott a helyi civilekkel, fiatalokkal és a térség országgyűlési képviselőjével

„Fiatalok bevonása nélkül nem érdemes dolgozni.” Takács Emese így fogalmazta meg munkamoráljukat a fiatalok házában, ahol magyarokat és időről időre – az Erasmus-programban részt vevő – külföldieket is fogadnak önkéntesként, sőt a hétvégi beszélgetésen is jelen volt két külföldi fiatal, akiknek tolmács segített bekapcsolódni az eszmecserébe.

Ovádi Péter felvezetőjében elmondta a veszprémi tapasztalatait, ezek szerint helyben a fiatalok bevonása a döntéshozatalba jól működik, aktív az ifjúság. Ugyanakkor az ország más pontjain még bőven lehet fejleszteni ezt a területet, amit az ifjúsági civil szervezetekkel való együttműködéssel – veszprémi példa alapján – sikeresen fel lehet virágoztatni.

Ebben kérte a helyettes államtitkár segítségét, hogy vizsgálják meg egy olyan támogatási rendszer kialakítását, ami kifejezetten azokat a civil szervezeteket támogatja, akik a fiatalokkal foglalkoznak.

Ezzel Rácz Zsófi is egyetértett, aki elmondása szerint számos civil egyesületet ismer és tartja velük a kapcsolatot, a legáldozatosabb munkát pedig mindig ezeknél a szervezeteknél tapasztalta.

Elmondta, hogy az előtte álló feladatokhoz nem úgy akar hozzáállni, hogy azt nézi, mi miért nem működik, hanem abban a szellemben, hogy hogyan lehet javítani rajta.

A felé irányuló elvárásokat nem stresszként, hanem kihívásként fogja fel, kinevezése óta eltelt rövid időben pedig több alkalommal is megkeresték már – többek közt a közösségi médiában is – fiatalok, akik érdeklődtek terveiről, tanácsot kértek egy-egy őket érintő témában. Igaz, ezek a pozitív példák nem minden esetben jutnak el a médiába – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a fiatalokat csak a saját stílusukban lehet megszólítani, ezért ő lazítani szeretne a kommunikáción, miközben megőrzi a hitelességét is.

Portálunk kérdésére, miszerint mit tapasztalt Veszprémben, a fővárosban és az ország más városaiban a fiatalok körében, Rácz Zsófi elmondta, hogy amíg Budapesten a fiatalok jelentős része külföldön képzeli el a jövőjét, addig vidéken a szülővárosukban szeretnének megállapodni, családot alapítani és fel sem merül még az országon belüli elvándorlás sem. Sőt, megemlítette, hogy már a családalapítás is egyre fiatalabb korban komoly szándékká válik. Ehhez pedig a Kormány a folyamatosan bővülő családtámogatási rendszerével minden segítséget megad a fiataloknak.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

A Fidesz kezdeményezi a testvérek közötti ajándékozás és öröklés illetékmentességét
A Fidesz kezdeményezi a testvérek közötti ajándékozás és öröklés illetékmentességét
A jövőben a testvérek is illetékmentesen ajándékozhatnának egymás között, illetve örökölhetnének egymástól - egy erről szóló törvényjavaslatot terjeszt Kósa Lajos és Novák Katalin, a Fidesz-alelnökei az Országgyűlés elé.
Mi lesz a nyári diákmunkákkal?
Mi lesz a nyári diákmunkákkal?
Hogyan hatott a koronavírus-járvány a diákmunka piacára, vajon találnak-e munkát a diákok nyáron és ha igen, hol? Gazsi Attilát, a Meló-Diák Hálózat észak-dunántúli vezetőjét kérdeztük az aktuális helyzetről.
Hétfőn indul a gyermekek hete
Hétfőn indul a gyermekek hete
A Pannon Egyetem hallgatóinak önkéntes szervezete, a CoolLaunch, a Nemzetközi Hét sikere után újabb tematikus héttel készül, ezúttal a gyermeknek szülőknek közvetítenek tartalmakat.
3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 5 idős krónikus beteg
3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 5 idős krónikus beteg
A nap, amikor egy számítógép novellát írt
A nap, amikor egy számítógép novellát írt
Bár a Skynet még nem ébredt a tudatára, gyakorlatilag külön-külön már léteznek azok a robotok, amelyek könnyedén felveszik a versenyt az emberekkel egy-egy területen, akár még a kultúrán belül is. Nemrég novellát írt egy mesterséges intelligencia.
2020. május 26. // Fülöp névnap