2022. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

152 új katona a megyében

Országos szinten is kiemelkedő toborzó tevékenységet végzett tavaly a Veszprém Megyei Toborzó és Érdekvédelmi Központ, amely a következő hónapoktól már új néven fog futni – hangzott el a központ csütörtöki évértékelő rendezvényén.

Vitár Zsolt alezredes, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának parancsnok-helyettese elmondta, a 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ felkészült munkájának köszönhetően igencsak sikeres toborzó tevékenységet folytattak az elmúlt évben: 2019-ben országosan 2080 fiatal döntött úgy, hogy csatlakozik a honvédség állományához, ebből 152 katonát Veszprém megye ad.

Vitár Zsolt, Soós GyulaVitár Zsolt, Soós Gyula

Az eredmény Soós Gyula, a 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka szerint is nagyon jónak tekinthető, hiszen a 2018-as évet még úgy zárták le, ha 130 több katonát sikerül behozniuk a Magyar Honvédség kötelékébe, már jó munkát végeztek. Végül ezt a számot bőven sikerült túlszárnyalniuk, ami főleg a különböző rendezvényeken való aktív részvételnek köszönhető: 2019-ben több mint száz ilyen rendezvényen vettek részt, köztük a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, a Művészetek völgyén vagy éppen az Erzsébet-táborban.

A központ azonban nemcsak a toborzásból veszi ki a részét. Legalább ilyen fontos tevékenységük az érdekvédelem, mely a gyakorlatban elsősorban a nyugállományú katonákról való gondoskodást, a katonaárvák és hozzátartozóik megsegítését takarja. Erre szükség is van, hiszen a gondozottak létszáma az országban itt a második legmagasabb. „Nagyon sok munkát végeztek a kollégák ezen a téren is: tavaly 2,5 milliónyi segélyt osztottak ki és csaknem 600 család otthonában jártak, hogy felmérjék, mire van szükségük. ” – mondta el Vitár Zsolt.

A Veszprém megyei központ tagjai emellett harmadik éve végeznek hadisír gondozó munkát: tavaly 57 településen mértek fel temetőket, emlékműveket. Jelen voltak számos megemlékezésen, többek között a doni hősök emlékmenetén, valamint logisztikai és katonai igazgatási feladataik részeként a technikai eszközök biztosításában, az épületek kijelölésében is komoly munkát végeztek.

A központ vezetősége szerint összességében sikeresnek tekinthető az elmúlt esztendő, míg az idei év egyik legfontosabb feladata a következő hónapokban aktuális zökkenőmentes szervezeti átalakulás lesz. A parlament által elfogadott új honvédelmi adatkezelési törvény értelmében a központ új nevet kap: február-márciustól már Hadkiegészítő és Toborzó Központként szerepel majd, melynek alárendeltségébe tartozik ezentúl a győri és szombathelyi iroda is. A jövőben így a veszprémi kollégák akár Vas megyei toborzó rendezvényeken is részt fognak venni, összességében azonban az intézmény feladatköre nem változik.

Az elmúlt és az elkövetkező időszak áttekintésén túl az évértékelőn a hagyományoknak megfelelően megköszönték azoknak a társszerveknek és kollégáknak a munkáját is, akik segítették a katonai szervezetet. Ajándéktárgyat vehetett át többek között Ovádi Péter országgyűlési képviselő, aki megígérte, a továbbiakban is azon lesz, hogy segítse a honvédség munkáját.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Még magasabb szintű képviseletet kap az állatvédelem Ovádival
Még magasabb szintű képviseletet kap az állatvédelem Ovádival
Kormánybiztossá nevezték ki Ovádi Pétert, aki korábbi miniszteri biztosi feladatai után még magasabb szinten képviselheti a jövőben is az állatvédelmet.
Tízemeletnyi állványrendszert építettek
Tízemeletnyi állványrendszert építettek
Elkészült az állványrendszer a vár alatti sportpályánál, ami a várnegyed megújításában játszik majd szerepet.
Csak magyar rendszámú autóval lehet olcsón tankolni
Csak magyar rendszámú autóval lehet olcsón tankolni
Az ukrajnai háború okozta nehéz gazdasági helyzet következményeinek csökkentéséért több intézkedésről is döntött a kormány.
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Dudaron, Nagyesztergáron, Szentkirályszabadján a helyi általános iskolák tornatermeit újították fel, Ősiben pedig tantermet modernizáltak az elmúlt időszakban. Minderre a Magyar Falu Program támogatásai révén volt lehetősége a tankerületnek, amelynek van olyan intézménye, ahol az utóbbi 5 évben megduplázódott a gyermeklétszám.
Egy újabb veszprémi tűzfal kap egyedi festést hamarosan
Egy újabb veszprémi tűzfal kap egyedi festést hamarosan
Egy évvel a Halle utcai akció után, idén ismét meghirdették a Westprememuralt, ezúttal a Munkácsy utca egyik 10 emeletes társasházának tűzfala lesz Mentha "festővászna".