2021. december 8.
//
Mária névnap

Ez az ember nem létezik

Mutatunk néhány képet emberekről, kíváncsiak vagyunk, kitalálják-e, mi a közös bennük?

Hogy mi a közös ezekben az emberekben? Az, hogy egyikük sem létezik. 

Bár a fenti képek fotóknak tűnnek, valójában nem azok. Mindegyiket egy mesterséges intelligencia hozta létre. A projekt az NVIDIA videokártyákat, grafikus processzorokat gyártó cég kísérlete (és önreklámja), amellyel a valósághű számítógépes képalkotást igyekeznek tökéletesíteni a gépi tanulás útján. 

Az NVIDIA képalkotó technológiáját kihasználva Phillip Wang, az Uber egykori mérnöke létrehozott egy weboldalt thispersondoesnotexist.com címen, ami minden látogatásunk alkalmával más-más, mesterségesen generált portrét mutat meg nekünk. Agyunk különleges figyelmet fordít az arcokra, ennek pedig evolúciós okai vannak: a túlélésünk záloga lehet, hogy megfelelően tudjuk-e olvasni embertársaink fizimiskáját. A belénk kódolt előítéletek alapján villámgyorsan felmérjük, hogy a másik fél veszélyes lehet-e: az arc árulkodhat az agresszióról, az egyes közösségek különböző fizikai jellemzői alapján felismerhettük az ellenséges törzsekhez tartozó embereket, de sok betegség is leolvasható az arcokról. Érzékelésünk ki van hegyezve az arcok elemzésére – épp ezért annyira ijesztő, hogy a sosemvolt embereket ábrázoló mesterségesen létrehozott portrékon nem vesszük észre a hibát. 

Eljött a kor, amikor már nem kell ügyeskezű photoshop-huszárnak lenni ahhoz, hogy kamu képekkel manipulálhasson, akinek ez a szándéka. A számítógépek tényleg a semmiből tudják előállítani a látványt, amit valóságként szeretnének eladni.

Söge

További cikkek

Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj, az erről szóló rendeletet ma írták alá - közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedden.
Ismét rajzpályázatot hirdet a Magyar Közút
Ismét rajzpályázatot hirdet a Magyar Közút
Nyolcadik alkalommal hirdeti meg „Álomút” címmel országos gyermekrajzpályázatát a Magyar Közút Nonprofit Zrt. általános iskolás gyerekeknek.
Legyen ingyenes a 14 év alattiaknak a közösségi közlekedés az ellenzék szerint
Legyen ingyenes a 14 év alattiaknak a közösségi közlekedés az ellenzék szerint
A 14 év alattiak díjmentes utazásának bevezetését javasolja a helyi közösségi közlekedésben az MSZP-LMP-Párbeszéd veszprémi képviselőcsoportja.
Hátrányos helyzetű családoknak, gyerekeknek, állatoknak gyűjtenek
Hátrányos helyzetű családoknak, gyerekeknek, állatoknak gyűjtenek
Második alkalommal rendez jótékonysági akciót Veszprémben a Polgári Csapat Ifjúsági és Kulturális Egyesület.
A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
Bakelit és bor. Az ezek iránti szenvedély hívta életre Veszprém legújabb vendéglátóhelyét a belváros szívében, ami kívülről borbárnak tűnhet, belülről sokkal inkább életérzést sugároz. A Wine & Vinyl a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program utcakép fejlesztési programja által támogatott ötödik vállalkozás, viszont ebben az esetben országosan is egyedülálló projektről beszélhetünk.