2020. október 21.
//
Orsolya névnap

Ez az ember nem létezik

Mutatunk néhány képet emberekről, kíváncsiak vagyunk, kitalálják-e, mi a közös bennük?

Hogy mi a közös ezekben az emberekben? Az, hogy egyikük sem létezik. 

Bár a fenti képek fotóknak tűnnek, valójában nem azok. Mindegyiket egy mesterséges intelligencia hozta létre. A projekt az NVIDIA videokártyákat, grafikus processzorokat gyártó cég kísérlete (és önreklámja), amellyel a valósághű számítógépes képalkotást igyekeznek tökéletesíteni a gépi tanulás útján. 

Az NVIDIA képalkotó technológiáját kihasználva Phillip Wang, az Uber egykori mérnöke létrehozott egy weboldalt thispersondoesnotexist.com címen, ami minden látogatásunk alkalmával más-más, mesterségesen generált portrét mutat meg nekünk. Agyunk különleges figyelmet fordít az arcokra, ennek pedig evolúciós okai vannak: a túlélésünk záloga lehet, hogy megfelelően tudjuk-e olvasni embertársaink fizimiskáját. A belénk kódolt előítéletek alapján villámgyorsan felmérjük, hogy a másik fél veszélyes lehet-e: az arc árulkodhat az agresszióról, az egyes közösségek különböző fizikai jellemzői alapján felismerhettük az ellenséges törzsekhez tartozó embereket, de sok betegség is leolvasható az arcokról. Érzékelésünk ki van hegyezve az arcok elemzésére – épp ezért annyira ijesztő, hogy a sosemvolt embereket ábrázoló mesterségesen létrehozott portrékon nem vesszük észre a hibát. 

Eljött a kor, amikor már nem kell ügyeskezű photoshop-huszárnak lenni ahhoz, hogy kamu képekkel manipulálhasson, akinek ez a szándéka. A számítógépek tényleg a semmiből tudják előállítani a látványt, amit valóságként szeretnének eladni.

Söge