Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Ma Milánóban

2020. március 12. 10:03
Magyarországon rendkívüli intézkedéseket vezetett be a kormány a koronavírus terjedésének megállítása érdekében, de még mindig távol állunk attól, hogy hazánkat is vörös zónává nyilvánítsák, ahogy az Olaszországban megtörtént. Vendégírónk most újabb írással jelentkezett Milánóból, hogy beszámoljon a mostani állapotokról.

Két hét telt el az előző írásom óta, úgyhogy ismét jelentkezem. Az előző 2 hét egész jól telt, mi nem nézünk tévét, úgyhogy annyira nem bombáztak minket a médiából érkező hírek, éltük kis életünket. Persze internetet mi is olvasunk, de próbáljuk szűrni az információkat.

Viszont most hétvégén jött az újabb rendelet, amely szerint április 3-ig vörös zónává váltunk. Ez először csak néhány megyét érintett, most már egész Olaszországot. Ez azt jelenti, hogy meghosszabbították az eddigi rendeletet és visszaállították a bárokra és éttermekre vonatkozó esti zárást is.

Egy kutya halad egy üres étterem előtt a római Trastevere környéken (kép: Reuters)Egy kutya halad egy üres étterem előtt a római Trastevere környéken (kép: Reuters)

Aki nem olvasta volna az előző cikkemet, az első rendelet szerint zárva vannak bölcsődék, óvodák, iskolák, egyetemek, felsőfokú képzések stb. Tilos mindenféle esemény szervezése magán- vagy közösségi helyszínen: sport, szórakozás, kulturális esemény, vallási esemény (mise). Tehát törlik az összes előadást, koncertet és mindenféle kulturális és sporteseményt. Zárva van minden közösségi helyszín: mint színház, mozi, fitnesstermek, múzeumok stb). Az előző hetekben több csoport volt, akik parkokban próbáltak meg edzeni vagy például ott tartottak énekkart, de most már szabad levegőn sem lehet csoportosulásokban lenni. Nem ajánlott senkivel találkozni, csak ha tartod az 1 méter távolságot. Több iskola online tart órákat, hogy ne maradjanak le annyira a tanulmányokkal. De például zeneiskolák és zenetanárok is oktatnak interneten, hogy ne vesszen el annyi óra.

A vörös zóna jelzés miatt nem járhatunk ki Milánó területéről. Ez persze nem azt jelenti, hogy a városból ki se tehetem a lábam, mert szerencsére mivel nagyváros, ennek is van vonzáskörzete, szóval mehetek sétálni egy kijjebb eső parkba vagy hasonlóba, de annál messzebb nem. (Valójában egész Lombardia vörös zóna, de a provinciák között sincs átjárás. A rendelet szerint munka vagy vészhelyzet esetében át lehet járni, de rengetegen kérnek információt, mert nem érthető egyértelműen, hogy ki mehet és hova.)

Egy olasz katona egy utassal beszél a milánói Milano Centrale vasútállomáson (kép: GETTY IMAGES)Egy olasz katona egy utassal beszél a milánói Milano Centrale vasútállomáson (kép: GETTY IMAGES)

Mikor rebesgetni kezdték a vörös zónás híreket hétvégén, a Milánóban dolgozó déli származású olaszok, megrohamozták az állomásokat. El akarták hagyni Lombardiát. Gondolom jó páran el is hagyták, de felszólították őket, hogy ne tegyék, mert így széthordhatják a vírust. Ismét vannak, akik próbálják a helyzet vicces oldalát látni, így ebből a „menekülésből” is születtek új mémek. Azóta persze a vörös jelzés már az egész országra vonatkozik, szóval hiába is akartak elmenni északról, már nem tudnak.

A zárnak biztos ekonomiai következményei is vannak/lesznek. Nagyon sokan maradtak ugyanis munka nélkül a zár miatt: az egész kulturális, sport és vendéglátó szektor.

Továbbra is változó hírek keringenek, úgy tűnik a szigorú zár oka, hogy a kórházak túlterheltek és nem nagyon van hely az újabb betegeknek. A cél valószínűleg a fertőzések számának lelassítása illetve megállítása. Ezért jobb, ha mindenki otthon marad, mert akkor talán hamarabb vége lesz ennek a helyzetnek.

Üres a milánói Dóm-tér (kép: Reuters)Üres a milánói Dóm-tér (kép: Reuters)

Mivel Magyarországról mindig ugyanazokat a kérdéseket kapom, íme a válaszaim.

Igen, ki lehet járni a lakásból, igen vannak emberek az utcán, bár egyre kevesebben.

Ma nagyon szép idő volt, így a parkban sokan voltunk: ki sétált, biciklizett, kutyával játszott vagy napozott.

Áru is van még a boltban, úgyhogy enni még mindig van mit. Ma azt láttam a kocsiból, hogy a szupermarketekhez is sorba kell állni, mert csak bizonyos létszámban engednek be embereket.

Kézfertőtlenítőt azonban még mindig nem tudtam venni, mert hiába érkezik új szállítmány mindig elfogy mire odaérek.

A gyógyszertárhoz is sorban állás van az utcán, egymástól 1 méter távolságra.

Az emberek sorban állnak egy szupermarketben, Casalpusterlengo városán kívül, amelyet az olasz kormány bezárt egy koronavírus-kitörés miatt Észak-Olaszországban, 2020. február 23-án. (kép: Reuters / Guglielmo Mangiapane)

Fura ez az élethelyzet, mert itt már 2 hete vannak bizonyos megszorítások és most egyre több lett. Szürreálisnak érzem, mikor nézem az otthoni vagy más országban lakó ismerőseim képeit vagy instagram story-jait és látom, hogy mindenki, aki nem itt van, éli megszokott életét. (Aminek amúgy nagyon örülök!) Vagy múltkor mikor egy budapesti barátommal beszéltem skype-on és mondtam, hogy kezdjen ő mesélni. Olyan üdítő volt hallgatni! Beszélt vagy 20 percet egyszuszra és semmi szó nem esett a vírusról, hanem mesélte, hogy mit csinált a múlt héten stb. Itt sajnos nem lehet kikerülni, hogy ne essen szóba. Van olyan, aki nagyon rosszul viseli a bezártságot és a várakozást, vannak akik jobban.

Teatro Massimo tér, Catania (kép: Reuters)Teatro Massimo tér, Catania (kép: Reuters)

Vannak kedvezményezések az itthonmaradás segítésére, tegnap például kaptam egy linket, még nem mélyedtem bele, de például ingyenes internetes elérést biztosít újságokhoz vagy online kurzusokhoz. És sok sportközpont tart interneten órát például jógát vagy pilatest (általában a már meglévő csoportjaik számára). Esténként pedig egy élőben közvetített tibeti meditációt hallgattunk. A meditációt vezető azt mondta, hogy:

„ Ne aggódjunk. Nézzük a helyzet pozitív oldalát. Ebben a rohanó világban olyan kevés idő jut arra, hogy olyan dolgokat csináljunk, amit szeretnénk, például, hogy olvassunk, zenét hallgassunk vagy pihenjünk. Használjuk ki jól ezt a pluszba kapott pihenőidőt.”

Az olasz házak ablakában ilyen és ehhez hasonló feliratok jelzik, hogy továbbra is próbálnak optimisták maradni az emberek. A szöveg jelentése: Minden rendben leszAz olasz házak ablakában ilyen és ehhez hasonló feliratok jelzik, hogy továbbra is próbálnak optimisták maradni az emberek. A szöveg jelentése: Minden rendben lesz

A cikket március 11-én fejeztem be. A rendeletek terén újabb változások várhatóak.

Buda-Csiszár Kata, Milánó

 

Kata korábbi írását pár hete közöltük, akkor még csak Lombardia-tartomány volt lezárva.

Kapcsolódó cikk
Vírushelyzet Lombardiában
„Milánóban élek évek óta és mivel többen érdeklődtek az ismerőseim közül, hogy mi az igazi helyzet itt kint a járvánnyal kapcsolatban, ezért úgy gondoltam, hogy leírom az én tapasztalataimat, amit a saját szememmel látok a környezetemben.” – vendégírás a koronavírus európai gócpontjából, Észak-Olaszországból.

 

Nyitókép: A férfiak védőmaszkot viselnek a koronavírus átjutásának megakadályozása érdekében, így sétálnak az olaszországi Dóm katedrális előtt, 2020. március 4.. REUTERS / Guglielmo Mangiapane

vehir.hu
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.