2020. december 1.
//
Elza névnap

Hétfőtől bezárnak az iskolák, távoktatásban folytatódik a tanítás

2020. március 13. 21:41
Az új oktatási rendet a közösségi médiában jelentette be Orbán Viktor kormányfő péntek este. Arra kérte a lakosságot, vigyázzunk az idősekre.

Tíz akciócsoportot állítottak fel a koronavírus kezelésére – jelentette be közösségi oldalán a kormányfő. Ezek az oktatásért, a járványügyi mobil konténerkórház felépítéséért, a létfontosságú vállalatok biztonságáért, nemzetközi koordinációért, a kommunikációért, a rendkívüli jogrendért, a pénzügyért és a gazdaság újraindításáért, a kutatásért és a határellenőrzésért felelnek. 

A miniszterelnök elmondta, több ezer mintavételhez elegendő laborkapacitás áll rendelkezésre, a mintavételek során a WHO nemzetközi előírásai szerint járnak el. A kormányfő bejelentette, hogy Izraelből is betiltották a beutazást – ez alól a magyar állampolgárok képeznek kivételt, akik automatikusan kéthetes vesztegzárba kerülnek. 

Az oktatásért felelős akciócsoport javaslatait elfogadva március 16-tól kezdve tantermen kívüli digitális munkarendben oktatnak: a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket, a tanárok pedig a saját és az iskola digitális eszközeiket használva folytatják a tanítást. Ily módon a diákok az érettségire is felkészülhetnek, a miniszterelnök szerint a vizsgák rendes megtartására jó esély van.Ahol ez szükséges, biztosítanak kiscsoportos gyermekmegőrzést, de lehetőség szerint a gyermekek inkább maradjanak otthon. 

A miniszterelnök kifejezetten arra kéri a lakosságot, hogy az otthon maradó gyerekekre ne a nagyszülők vigyázzanak.

A koronavírus jelenlegi tudásunk szerint a gyerekeket és szüleiket nem veszélyezteti, a nagyszülők azonban komoly bajba kerülhetnek, életveszélyes fertőzést jelenthet számukra, ezért különösen is figyelnünk kell az idősekre.

Söge